logo
Maria Lia Bologa sărbătoreşte 44 de ani de la debutul artistic printr-un CD dedicat celor care i-au fost alături
Andra MARINESCU
1945 vizualizari
Maria Lia Bologa sărbătoreşte 44 de ani de la debutul artistic printr-un CD dedicat celor care i-au fost alături
Doamna cântecului hârtibăcean a împlinit, pe 24 ianuarie, 44 de ani de la debutul artistic. Lia Maria Bologa, căci despre ea e vorba, a debutat în 1974 la concursul "Floarea din grădină", organizat de Televiziunea Română. Încurajată de tatăl ei, tânăra de 22 de ani de atunci a mers, cu emoţie şi un cufăr de lemn în mână, să impresioneze juriul competiţiei şi să îi arate că în Sibiu există nu numai Mărginimea, ci şi Valea Hârtibaciului. Artista a decis să celebreze cele peste patru decenii de la debut printr-un CD care să cuprindă, în 68 de minute, cele mai reprezentative piese, sub numele "Hora Hârtibăcenilor". 

Pe 24 ianuarie s-au împlinit 44 de ani de la debutul Liei Bologa, la concursul "Floarea din grădină", organizat de Televiziunea Română şi care, la finalul celor trei etape, mi-a adus consacrarea. "Atunci, am debutat cu trei piese, dintre care două culese din satul Fofeldea. Eu am considerat că am o datorie morală față de cei care m-au ajutat. Acum, după 44 de ani, editez un CD de sinteză, cu cântecele mele de la debut și pâîn prezent, pe care eu le-am considerat a fi reprezentative pentru folclorul muzical de pe Valea Hârtibaciului. Primele cântece le-am cules cu un reportofon dat de TRIBUNA, nu existau aparate de înregistrat. Şi mulţumesc colectivului cotidianului şi astăzi, pentru că mă sprijină", spune Maria Lia Bologa.

20 de piese rezumative

CD-ul cuprinde 20 de piese şi debutează cu "Hora Hârtibăcenilor", melodie care i-a dat şi numele albumului. "Asta-i mândra de la noi", "Sună, sună de răsună", "La toţi le-o cântat cucu' ", "Bate vântu' nu-i tocmeală", "Aşa o zis cine o zis", "Patru boi cu lanţu-n coarne" şi "Mă grăiesc vecinele" sunt printre piesele de pe CD.

Acesta a fost lansat pe 25 martie, de ziua de naştere a artistei, la Târgul Internațional de Poezie și Muzică "Libris" Brașov, Editura "Libris" fiind cea care s-a ocupat de editarea CD-ului și, inclusiv, de eveniment.

"Modul în care am fost primită și așteptată la Brașov mi-a dat curaj și în același timp am înțeles că am obligație foarte mare față de cei care îmi iubesc cântecele și mă iubesc pe mine ca interpretă, pentru că am auzit aprecieri. Am lipsit prea mult din peisajul muzical județean și național. Oamenii mi-au cerut să nu renunț, pentru că am foarte mult de spus, dincolo de tot ce am spus pe parcursul celor 44 de ani", adaugă Lia Bologa.

CD-ul este prefaţat de Steluţa Popa, cercetător şi etnomuzicolog în cadrul Institutului de etnografie şi folclor "Constantin Brăiloiu" Bucureşti. "Dacă doriţi să cunoaşteţi specificul portului popular, al ritmurilor şi versurilor cântecelor populare de pe Valea Hârtibaciului - judeţul Sibiu, priviţi-o şi ascultaţi-o pe Maria Lia Bologa, personalitate artistică deosebită, care cucereşte prin sensibilitatea şi originalitatea interpretării, prin glas, prin profesionalism şi repertoriu de certă valoare", a spus entomuzicologul Steluţa Popa.

CD ul a fost lansat şi la Radio Târgu Mureș, pe 26 martie, într-un spectacol de două ore și jumătate, intitulat "Pe cărarea dorului", unde Lia Bologa a avut alături de ea soliști din importante zone ale Transilvaniei, colegi de cântec și prieteni.

Mulţumiri celor care au primit-o în casele lor

Într-un interviu acordat TRIBUNEI, artista de pe Valea Hârtibaciului, originară din Marpod, a povestit şi despre cel mai important proiect al acestui an. "Am un proiect prin care doresc să aduc mulţumiri celor care m-au primit în casele lor și mi-au dat din cântecele și costumele lor, au fost alături de mine în toți acești ani, o mare parte din ei fiind mutaţi la cele veșnice. Consider că trebuie să mă întâlnesc cu urmașii lor, să le ofer un CD, să depănăm amintiri legate de începuturile mele, să merg la mormintele celor care m-au sprijinit, să le aprind o lumânare și să le pun o floare, în semn de mulțumire. Prima întâlnire va avea loc în ziua de Rusalii, în Fofeldea, pentru că de acolo mi-am cules primele cântece. Întâlnirile mele se vor termina undeva în toamnă, la izvorul Văii Hârtibaciului. Vor fi mici spectacole", mai spune Lia Bologa.

În toţi aceşti 44 de ani de activitate artistică, Lia Bologa a vrut să promoveze în ţară şi nu numai portul tradiţional al zonei pe care o reprezintă.

"Pătrunsese în zonă costumul alb negru din Mărginime, iar costumele de Hârtibaci le-am mai găsit doar în lăzi de zestre, urcate în pod şi afumate sau băgate în cămară. Am crezut că va fi mai uşor, dar a fost foarte greu. Îmi este greu şi la această oră. De fiecare dată când am crezut că păşesc în sfârşit pe un strat sigur, constatam că mă aflu pe mărăcini. Puteam face mai mult, dar cred că acum voi avea forţa necesară spirituală şi financiară să dau spre tipărire şi editare tot ce am lucrat în anii aceştia, care se află în casa memorială <Iacob Bologa>, pentru că timpul trece şi vreau să las mărturii cât mai multe pentru cei care vor duce mai departe tradiţiile de pe rtibaci şi vor dori să găsească un material de specialitate", explică Lia Bologa.

Artista nu ştie dacă va fi o lansare a CD-ului "Hora hârtibăcenilor" şi în Sibiu, dar adaugă faptul că acesta va fi prezentat în luna iunie la Braşov.

Lia Bologa, mamă, soţie şi fost director al Şcolii Populare de Arte din Sibiu, spune că acum are mai mult timp pentru ea. "Am fost profesor şi director la Şcoala Populară de Arte, mamă şi soţie. A fost o viaţă plină de muncă. Nu am avut timp pentru mine niciodată aşa cum ar fi trebuit să am. Trebuie să îmi acord şi mie timp. Când eram la Şcoală, simţeam că am nevoie acută eu de mine. Acum, eu nu cer nimănui să mă lanseze. Consider că după o viaţă de muncă, dacă oamenii sunt corecţi şi de specialitate, o vor face. Eu nu ţin la festivisme şi să fiu scoasă în faţă şi promovată", încheie Lia Bologa.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia