Tribuna
Maratonul 6633 Arctic Ultra. Tibi Ușeriu conduce detașat cea mai dură competiţie de pe planetă! Trei români au abandonat în prima zi
Rareș BIŢU
3387 vizualizari
Maratonul 6633 Arctic Ultra. Tibi Ușeriu conduce detașat cea mai dură competiţie de pe planetă! Trei români au abandonat în prima zi

Trei din cei patru români care s-au înscris anul acesta la cel mai greu maraton de pe planetă – 6633 Arctic Ultra au abandonat cursa încă din prima zi de competiție. Bistrițeanul Tibi Ușeriu a reușit să preia conducerea și pare că se îndreaptă spre a trei victorie! Doar 25 de sportivi au reuşit încheie ultimele nouă ediţii ale celei mai dificile competiţii din lume.

Avram Iancu, un bibliotecar de 41 de ani din Petroşani, a fost primul care a abandonat cursa după 68 de kilometri din cauza unei accidentări la picior. Înotător de excepţie, Iancu a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii şi să parcurgă Dunărea de la izvoare până la vârsare.


Polgar Levente, prima persoană cu dizabilităţi din lume acceptată la Maratonul Arctic Ultra 6633, şi Florentina Iofcea, o româncă stabilită în Canada, s-au retras din cursa de plus 350 mile, la doar câteva ore după ce şi Avram Iancu a luat aceeaşi decizie. În cea mai dură competiţie din lume a mai rămas doar Tibi Uşeriu, care este lider, el fiind și câştigătorul ultimelor două ediţii, relatează News.ro.
Florentina Iofcea, originară din București, are 46 de ani și locuiește în Canada însă a reprezentat România la această cursă. Este asistentă medicală și vrea să parcurgă anul acesta un traseu de 7800 de kilometri, să traverseze Canada de la est la vest, pentru a intra în Cartea Recordurilor.
Din cauza vremii extreme, cu vânt care a depăşit 94 de km/oră au abadonat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă și Polgar Levente și Florentina Iofcea.
Polgar Levente a explicat pe contul său de Facebook motivele care l-au făcut să abandoneze.

  • ”La kilometrul 107 am intrat într-o furtună polară cu un vânt ce depăşea 100 kilometri pe oră, mi-a răsturnat sania cu mine cu tot. Am apăsat butonul de a veni organizatorul de a mă ajuta să scot sania pe drum, a venit medicul care a decis să mă oprească prin abandon. Am cerut organizatorilor de a mă lăsa să continui cursa fie şi onorific, lucru ce nu au fost de acord. Vă rog să mă iertaţi pentru că v-am dezamăgit, aveţi tot dreptul de a fi supăraţi pe mine”, a scris Polgar Levente.

Originar din Aiud, Polgar Levente (37 de ani) este prima persoană cu dizabilităţi din lume care a fost acceptată la Maratonul 6633 Arctic Ultra. Levente şi-a pierdut braţul drept într-un accident de tren când avea şase ani. A participat la numeroase maratoane ultra, este voluntar Invictus, iar în prezent munceşte în construcţii. 
Primul tricolor care a abandonat cursa de plus 350 mile a fost Avram Iancu.
Pe traseu a mai rămas doar Tibi Uşeriu, care a parcurs circa 115 mile şi este lider, atingând deja punctul trei de control, la Fort McPherson.


Singurul român care a rămas în cursă, Tibi Ușeriu, a reușit încă de la început să preia conducerea maratonului, fiind urmat de un irlandez, însă acesta se află la patru ore în spatele bistrițeanului care a reușit să treacă de primele două puncte de control cu o oră şi 30 minute mai repede faţă de anul trecut.
Avram Iancu, Polgar Levente şi Florentina Iofcea au participat pentru prima oară la Maratonul 6633 Arctic Ultra, înscriindu-se în cea mai dură cursă, cea de plus 350 de mile.
Pe lista de start s-au aflat doi concurenţi pentru cursa de 120 mile, patru pentru cursa de plus 120 mile şi 23 pentru cea mai dificilă, cea de plus 350 mile.
Ediţia din 2018 a Maratonului 6633 Arctic Ultra este cea de-a zecea, iar startul s-a dat joi, de la Eagle Plains Hotel.


Finalul cursei de plus 350 de mile este estimat pentru data de 17 martie, la Tuktoyaktuk, după un itinerariu care include atingerea Cercului Polar în primele 23 de mile. În total vor fi parcurse 383 de mile până la linia de sosire (circa 617 kilometri, cu 57 mai mulţi decât în 2017).
În urmă cu doi ani, Uşeriu a câştigat Maratonul 6633 Arctic Ultra în 173 de ore şi 40 de minute şi a avut de înfruntat temperaturi chiar şi de minus 62 de grade Celsius. La start s-au mai aflat atunci doi români – Vlad Tănase şi Andrei Roşu, aceştia reuşind să termine la egalitate pe poziţia a treia.
La ediţia din 2017 a maratonului din Canada, Uşeriu a câştigat cu timpul de 158,25 ore.
Doar 25 de competitori au izbutit să încheie în total cele nouă ediţii ale Maratonului 6633 Arctic Ultra. 
La startul din acest an s-au înscris 32 de concurenți, din care 23 participă la cursa de 350+ mile. După prima zi de concurs, opt dintre participanți au abadonat.
La ediţia din 2018, traseul este de 617 kilometri, iar distanţa pe care concurenții trebuie să o parcurgă pe Ice Road (un fluviu îngheţat) este de 280 kilometri, ceea ce face cursa şi mai brutală.
Participanții au nouă zile la dispoziţie pentru a ajunge la final, startul concursului fiind dat vineri la ora 20.30 (ora României).


comentarii
1 comentarii

Bravo romanilor, ne faceti O ADEVARATA ONOARE!
Emy
11.03.2018 19:55
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Lansare proiect Cod SMIS 126210

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia