logo
Mandat cu surprize, la Sibiu: mulți directori și-au dat demisia din prima zi
Ana Maria MĂTUŞOIU
6043 vizualizari
Mandat cu surprize, la Sibiu: mulți directori și-au dat demisia din prima zi
Un ordin al noului ministru al Educației a dat undă verde inspectoratelor școlare să-i repună, prin derogare de la lege, în funcții pe directorii și directorii adjuncți care fie nu au promovat examenul, fie nu s-au prezentat la testare. Decizia ministrului Pavel Năstase este văzută cu ochi buni de inspectorul școlar general Ștefan Firu, dar reprezintă un semnal negativ pentru președintele Klaus Iohannis, care crede că se poate induce ideea unei posibile deprofesionalizări a directorilor. Interesant este că, după publicarea noului ordin de ministru, la Sibiu s-au prezentat demisii în masă. Mulți dintre directorii care și-au preluat mandatul luni, 9 ianuarie, și-au depus demisia în aceeași zi.

Președintele Klaus Iohannis e de părere că ordinul ministrului Educației de repunere în funcție a directorilor de școli, chiar dacă nu au trecut examenul, reprezintă un semnal negativ, care poate duce la ideea unei posibile deprofesionalizări a acestora.

  • „Există o comunicare cu ministerul Educației și se dorește a ajunge aici, la noi, pe biroul domnului președinte această listă (n.r. a directorilor repuși în funcție, deși nu au luat concursul), întrucât este un semnal negativ în legătură cu modul în care funcțipnează acest sistem foarte important, al Educației, supus unei astfel de decizii. Semnalul negativ conduce spre ideea unei posibile deprofesionalizări, în contextul în care directori, foști directori care nu au trecut un examen ajung să ocupe din nou acele funcții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, citată de Mediafax.

Aceasta a subliniat că fiecare român poate să înțeleagă cât de periculos este acest lucru pentru sistemul de educație din România, pe care toți în doresc cât mai performant. „Cu atât mai mult e rolul președintelui să se asigure că nu există astfel de derapaje într-un sistem esențial pentru un stat sănătos”, a mai spus Dobrovolschi. 

Ștefan Firu: „Eu cred că nu e decât o intrare în normalitate”
 

În schimb, inspectorul școlar general crede că circulara semnată de noul ministru reprezintă „o intrare în normalitate”. Contactat de Tribuna, acesta a spus că fiecare cadru didactic are dreptul de a alege și de a fi ales, precizând că au fost cazuri la unele școli unde nimeni nu și-a dorit postul de director.

  • „Eu cred că nu este decât o intrare în normalitate. Din punctul meu de vedere, e o încălcare gravă a drepturilor fiecăruia de a fi ales și de a alege. Dacă Consiliul Profesoral și-a exprimat de două ori la rând, în unele situații, solicitarea ca tot același director să rămână interimar până la organizarea concursului, care va fi în luna august, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, nu văd de ce nu s-ar proceda așa, pentru că sunt foarte multe situații unde nimeni nu-și dorește funcția de director. Și atunci eu ce fac, las școlile fără directori? Am avut situații unde nimeni, dar absolut nimeni nu și-a dorit funcția. Nu mai vorbesc că sunt școli unde sunt doi titulari”, a spus șeful Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Ștefan Firu.

Potrivit acestuia, la Moșna și Valea Viilor niciun cadru didactic nu s-a înscris la concursul de directori. De altfel, și ministrul Pavel Năstase a mărturisit că a semnat ordinul prin care pot fi repuși în funcții foștii directorii care nu au promovat examenul sau nici măcar nu l-au susținut deoarece nimeni nu dorea să preia conducerea acelor unități de învățământ. 

Mulți directori și-au început mandatul cu demisii

Deși lucrurile păreau rezolvate, o nouă problemă pune pe jar Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, care trebuie să găsească noi directori la mai multe școli. 
Ținând cont de o adresă a Ministerului Educației, Consiliul de Administrație al IȘJ Sibiu a avut obligația să numească directori cu detașare în interesul învățământului în intervalul 21-22 decembrie 2016, ei urmând să-și exercite funcția de director începând din data de 9 ianuarie. Mulți dintre ei și-au dat, însă, demisia în prima zi de mandat.

  • „La Sibiu avem o situație inedită. Unii directori au fost declarați respinși la concursul de directori. Ca urmare, conform metodologiei, respectiv art. 24/1, trebuiau numiți ca directori în unitățile respective alți dascăli. Firește că inspectoratul școlar a luat act de această metodologie și a numit directori respectând art. 24/1 din ordinul de ministru 5080 din 2016. Surpriza a venit vineri, când a venit nota ministerului, prin care spunea că se face derogare în situațiile speciale, în acele cazuri în care nu au fost emise decizii de directori. Noi am luat act de nota respectivă și ieri ne-am trezit cu mai multe demisii ale unor directori proaspăt numiți în funcție”, a declarat Livia Crețulescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu.

Cei mai mulți directori au invocat motive personale, iar purtătorul de cuvânt al IȘJ preferă să nu facă niciun comentariu cu privire la această situație.  

În Ordinul de ministru 3.044 din data de 6 ianuarie 2017 se spune că se modifică articolul 24/1, în sensul că în unitățile de învățământ unde funcțiile de director sau director adjunct au fost ocupate prin concurs sau devin vacante prin demisie, conducerea este asigurată până la organizarea concursului dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar de un cadru didactic titular, membru al corpului național de experți în managementul educațional, care va fi numit prin detașare în interesul învățământului. Astfel, urmează să aibă loc o întrunire a Consiliului de Administrație al IȘJ Sibiu, care va lua act de aceste demisii și va numi alți directori. 

Situația directorilor, în județ

În județul Sibiu au fost scoase la concurs 154 de posturi de directori și 55 de posturi de directori adjuncți. Dintre acestea, 109 posturi de directori și alte 28 de posturi de directori adjuncți au fost ocupate prin concurs. Restul de 45 și 27 sunt directori care au fost numiți cu detașare în interesul învățământului, până la organizarea unui nou concurs dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar.

 

 



comentarii
2 comentarii

...
....
11.01.2017 14:40
BLONDA SUPREMA e din nou directoare. Asta inseamna intrarea in normalitate la tov firu
...
11.01.2017 14:41
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia