logo
spartan
Locuinţele noi nu mai pot fi vândute dacă nu sunt racordate la utilităţi! "Recepţia finală, obligatorie!"
Rareș BIŢU
2353 vizualizari
Locuinţele noi nu mai pot fi vândute dacă nu sunt racordate la utilităţi!

De câte ori nu aţi auzit proprietari de locuinţe plângându-se că dezvoltatorii i-au păcălit şi că nu au, nici după ani de zile, racordurile făcute la utilităţi? Şi că nici şanse nu-s ca asta să se întâmple într-o zi prea apropiată? 

Ei bine, tocmai pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete, un deputat vrea să facă lege dintr-un proiect personal, astfel încât locuinţele să nu mai poată fi vândute fără racordul la utilităţi. 
Proiectul deputatului PNL Florin-Claudiu Roman obligă dezvoltatorii imobiliari să facă dovada că apartamentele pe care le vând sunt racordate la apă, curent, gaze şi internet. Această iniţiativă vine după numeroase cazuri de locuinţe distruse de instalaţii improvizate, dar şi de lipsa hidranţilor. 
Scenariul e simplu şi ani de zile a funcţionat fără ca autorităţile să ia vreo măsură: în lipsa utilităţilor, proprietarii au recurs la tot soiul de improvizaţii ca să aibă curent şi gaze, iar rezultatele au fost, în foarte multe cazuri, dezastruoase.

  • "Ştiţi că în fiecare iarnă, din păcate, au apărut astfel de situaţii în care, din păcate, chiar s-au pierdut vieţi omeneşti", spune iniţiatorul legii, Florin - Claudiu Roman, potrivit observator.tv.

În prezent, legislaţia permite oricărui dezvoltator imobiliar să vândă sau să închirieze un apartament fără ca recepţia lucrărilor să fie făcută. Adică fără să prezinte vreo dovadă sau vreo garanţie că locuinţele sunt racordate la utilităţi. Iniţiativa lui Roman a trecut Parlament şi are şanse mari să ducă legea într-o direcţie corectă. 

  • "Dacă până acum se putea face treaba asta pe o recepţie parţială, acum este obligatoriu să existe recepţia finală", spune Roman.

Legislaţia va aduce noutăţi pe care şi notarii vor fi obligaţi să le respecte. Aceştia vor mai putea întocmi acte de vânzare - cumpărare doar după recepţia finală, locatarii fiind astfel protejaţi.
Presa a semnalat de multe ori cazuri cu zeci de familii rămase pe drumuri după ce blocul în care locuiau s-a făcut scrum după incendii provocate de improvizaţiile locatarilor. 

  • "Eu am cumpărat apartamentul aici cu 20.000 de euro acum cinci ani de zile şi nici acum nu mi-a făcut acte. Şi-a bătut joc de mine", spune una dintre victime.

În alte cazuri, incendiul a pornit de la caloriferele electrice. Fără contracte cu furnizori autorizaţi, locatarii foloseau curent "tras" direct din surse absolut la întâmplare.

  • "Noi am fost de bună credinţă, am plătit tot, am făcut toate actele. La bancă, la notar, nu înţeleg de ce notarul n-a sesizat nimic, banca la fel. Au mers mână în mână toţi", afirmă un alt proprietar păgubit. 

 

Atenţie la capcane! 

 

Pentru a nu cădea în plasa rechinilor imobiliari, viitorii proprietari trebuie să verifice autorizaţia de construcţie şi procesul verbal de recepţie înainte de a semna contractul. 
Experţii imobiliari atraga atenţia că sintagmele precum "limitarea răspunderii" sau "păstrarea unor drepturi" pot fi capcane ale dezvoltatorilor, în baza cărora pot refuza reparaţii sau pot percepe taxe suplimentare. 
Potrivit noii legi, dezvoltatorii care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Din nou, valori mult prea mici, aproape ridicole pentru "elanul" unui dezvoltator pus pe căpătuială.  

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia