logo
Localnicii din Sadu îşi promovează cultura şi bucătăria, în Muzeul ASTRA
Localnicii din Sadu îşi promovează cultura şi bucătăria, în Muzeul ASTRA
Muzeul ASTRA organizează în acest sfârșit de săptămână un nou eveniment desfăşurat în cadrul programului "Târgul de ţară", un program care are ca scop promovarea si susținerea tradițiilor și a culturii gastronomice din satul românesc. În acest sens, sâmbătă, 8 decembrie, la Muzeul ASTRA, zona etnografică Mărginimea Sibiului va fi reprezentată la Târgul de țară de către comunitatea din comuna Sadu.

 

  • "Promovarea alimentației tradiționale va pune accent pe valorificarea produselor locale prin prepararea mâncărurilor specifice zonei. Două gospodine harnice și alți trei gospodari pricepuți vor primi vizitatorii și turiștii cu un preparat tradițional specific satelor pastorale, balmoșul ciobănesc, dar și cu un preparat specific postului Crăciunului. Demonstrația de artă culinară se va desfășura în spațiul bucătăriei de vară, unde se va găti pe soba cu plită încălzită cu foc de lemne, dar și afară, la ceaun. Preparatele calde se vor realiza în fața celor dornici să învețe sau doar să îsi amintească rețetele tradiționale într-un atelier culinar interactiv. De asemenea, cine va vrea o să poată degusta și achiziționa produse autentice de la producători de brânzeturi din lapte de oaie, în special cu telemea, dar și cu alte produse tradiționale și de sezon.
  • Atenția noastră va fi îndreptată și spre meșteșugul prelucrării lânii, susținut de ocupația principală a zonei: păstoritul. Se vor desfășura ateliere meșteșugărești de cusături tradiționale, croșetare cu fir de lână și țesere la războiul de țesut orizontal. Vă veți putea achiziționa lână prelucrată la daracul din Sadu, unul dintre puținele încă funcționale din țară; iar cu o pereche de andrele, vă veți putea alătura și chiar învăța de la sădence pricepute în arta acului. Ca și program artistic, grupul de colindători Zâmbete și acorduri vor anima zona, iar membri Ansamblului de cântec și joc Valea Sadului ne vor prezenta tradiția, portul și jocul popular specifice locului”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf al Muzeului ASTRA.

Comuna Sadu, ca parte a Mărginimii Sibiului, este un punct important de interes pentru evenimentele dedicate programului "Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană 2019". Comunitatea de aici are o îndelungată tradiție în păstorit, realizând produse lactate de renume, precum telemeaua și brânza de burduf. (A. M.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

vino

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia