Tribuna
LIVE VIDEO. Covorul roșu al Summitului. Merkel, Macron, Juncker, zeci de șefi de stat și de guvern au fost primiți de Iohannis în Piața Mare
Sorana MAIER
6730 vizualizari
LIVE VIDEO. Covorul roșu al Summitului. Merkel, Macron, Juncker, zeci de șefi de stat și de guvern au fost primiți de Iohannis în Piața Mare
© Răzvan NEGRU

Șefii de stat și de guvern sosiți la Sibiu pentru Summitul UE au fost primiți joi înainte de prânz de președintele României, Klaus Iohannis, care i-a așteptat la intrarea în Primăria Sibiu.

 

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emanuel Macron, Donald Tusk, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar și premierul Ungariei, Viktor Orban, și mulți alți lideri europeni au pășit pe covorul roșu din Piața Mare.

 

Declarațiile președintelui Iohannis

 

La puțin timp după ora 11.00, președintele Klaus Iohannis, a ajuns în Piața Mare însoțit de primarul Sibiului, Astrid Fodor.

„O zi frumoasă. Un eveniment frumos. Dați-mi voie să vă spun și dvs și celor care se uită la noi, felicitări de Ziua Europei. E o zi frumoasă aici în Sibiu. O zi mare pentru România. Summitul de la Sibiu și azi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici din centrul României de la Sibiu se va decide viitorul UE. Peste câteva minute vor începe liderii de state și guverne să sosească aici în Piața Mare. Ne vom întruni și vom decide cum va arăta viitorul UE. Avem o declarație care va arăta că suntem hotărâți, uniți, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al UE. Azi Europa vine la noi. România contează, românii contează”, a declarat Klaus Iohannis.

El a vorbit înainte de începerea manifestărilor și despre importanța acestei reuniuni.

” Toți președinții de state am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne. La aceste alegeri se decide realmente viitorul UE. Vedeți că avem peste tot partide eurospcetice, politicieni populiști care nu vor să continuăm în acest fel. E clar că avem de ales între partide tradiționale, care vin cu soluții și partide extremiste care vin cu sloganuri, dar nu cu soluții. Iată pentru noi acest vot contează și la europarlamentare și la referendum. Referendumul pe care l-am convocat este pentru viitorul nostru în UE. Noi toți am muncit ani de zile ca să ajungem aici. România e o țară europeană, respectată. Se vede. Vor veni toți liderii UE azi aici la noi. Votul românilor contează în România și în Europa”, a mai spus Iohannis.

 

Angela Merkel, între primii sosiți

 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a ajuns în Piața Mare la ora 12.25, fiind între primii lideri europeni sosiți pe covorul roșu.

Cancelarul a declarat la intrare că în cadrul Summitului vor vorbi despre agenda Uniunii Europene și chiar dacă vor avea opinii diferite vor căuta numitorul comun, vor să mențină bunăstarea și securitatea, dar și să păstreze valorile Uniunii Europene și să le promoveze și în afara ei. 

Angela Merkel a fost primită în  aplauzele a peste 2.000 de sibieni spectatori ce stăteau în Piața Mare.

„Sunt bucuroasă că ne-am reunit astăzi în Sibiu, le mulţumesc gazdelor. Este o zi importantă pentru Preşedinţia deţinută de România. (...) Vom discuta astăzi despre Agenda strategică a viitorului, vom clarifica direcţiile Uniunii Europene”, a mai spus Merkel.

 

Emanuel Macron, întâmpinat cu "Vive la France, vive Macron!"

 

Emmanuel Macron, președintele Franței, a fost primit cu aplauze, sibienii aflați în Piață strigând "Vive la France, vive Macron!".

„Sunt foarte fericit că suntem cu toții împreună la Sibiu astăzi. Ceea ce trebuie să facem este să vorbim despre proiectele comune. (...) Astăzi vom vorbi despre viitor și despre proiectel pe care trebuie să le apărăm”, a declarat Macron, adăugând că este importantă obținerea unui angajament privind 0 emisii de carbon până în 2050, protecția frontirelor și lupta pentru un model de creștere

„Franța va apăra acordul nuclear pe care l-am negociat cu Iranul”, a mai declarat Macron.

 

Oaspeți de seamă

„Avem nevoie de un preşedinte care să susţină unitatea Uniunii Europene, un preşedinte care să susţină ideile fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi solidaritatea, democraţia", a declarat premierul grec Alexis Tsipras, întrebat fiind ce candidat ar trebui să obţine funcţia de preşedinte al Executivului Uniunii.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns în Piața Mare altfel decât celelalte delegații, preferând să străbată pe jos Piața Mare.

După momentul primirii oficiale, liderii europeni au intrat în Sala Atrium a Primăriei Sibiu, locul de desfășurare a lucrărilor, după care au revenit în Piața Mare pentru fotografia de familie.
 

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
7 comentarii

fix pixu lu hector incepe la 12.30, astia nici nu or plecat din Muzeu Sătălului ( fost muzeul satului )
punctualitate romaneasca
09.05.2019 12:25
Acum sa te vad Iohanis, ziceai ca aranjezi cu Schengen si MCV in cel mai scurt timp...pai tocmai ti-a spus premierul Olandei sau mai bine spus (Curlandei) ca poti sa iti iei gandul, ca nu vrea muschiul lui si al curlandezilor pe care ii reprezinta ca Romania sa intre in Schengen!
Pai prietene curlandez, nu e chestiune de oportunitate politica fraiere, tratatele Europene nu vorbesc de oportunitati ci despre indeplinirea conditiilor tehnice pe care Romania le indeplineste de ani de zile, de cand a-ti facut presiuni sa cumpere aparatura de supraveghere pe bani grei de la firmele voastre din vest.
Acum va faceti ca ploua si o dati cu coruptia fara sa va uitati in curtile voastre olandeze si germane unde evaziunea si frauda se face cu miliardele de euro.
Doar 3 exemple:
OLANDA- ING Bank 700 mld euro frauda!
Germania - VW dieselgate si Siemens care este supranumit "serial briber" adica mituitor in serie!
Despre ce vorbim atunci? Nu e vorba de dubla masura?
09.05.2019 12:46
@12:46 Las-o mai moale cu criticile! Cum sa rezolve d-l Iohannis cu MCV si Schengen, cand penalii care ne conduc fac praf justitia, mint si fura ca in codru ( legiferand hotia in tara)? Tot ce s-a construit in ulimii ani au demolat acesti nenorociti din PSD-ALDE. Sper sa scapam de ei cat mai curand (nu numai de penalii Dragnea, Tariceanu & co)! Cand vom ajunge la corectitudinea nemtilor si a olandezilor (pe care vad ca-i critici), vom putea avea pretentii, pana atunci, sa vedem barna din ochii nostri, nu paiul din ochii altuia!
Mihai
09.05.2019 14:25
in ce bar au beut ieri timmermansa si blonda?si junker
pun pariu ca nu stiti/nu avetzi voie sa spuneti/

acasa- pe balea- la kwi cine a fost?pun pariu ca nu stiti

premierul olandei sa nu ameninte romania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ardeo
09.05.2019 14:38
nasoala treaba daca dati vina pe altii pentru ceea ce trebuie sa faca guvernul !
ramaneti fara ciolane de dat la hotii din psd ?
va trebui sa puneti mana sa munciti ca nu mai raman bani de ajutor social si nici psd nu va mai avea fonduri pentru postaci.
ardeo iar esti mincinosul de servici ?
10.05.2019 12:22
in ori ce caz este o diferenta mare cu summitul dela Sibiu si mitingul dela iasi sunt altfel de oameni in Sibiu cu o educatie mai buna.
xyz
11.05.2019 13:04
Scuzati intrebarea.Nu pe aici pe undeva era cusca nebunilor??Nu au avut alt loc pentru poza de grup??Jenanta organizare.
Jenibil
13.05.2019 08:58
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia