logo
Lipovenii gătesc peşte şi repară plase, în Muzeul din Dumbrava Sibiului
Andra MARINESCU
1603 vizualizari
Lipovenii gătesc peşte şi repară plase, în Muzeul din Dumbrava Sibiului
Lipovenii repară plase şi lotci, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, marţi, miercuri şi joi, între orele 10 - 16. Atelierele vor fi susţinute de doi pescari din satul Mila 23, Delta Dunării, care vor găti şi peşte, după reţetele proprii.


"Este o premieră pentru muzeu reconstituirea unei instalaţii de afumat peşte , adică afumătoare cu structură de stuf, în cadrul unui scenariu în care atât stuful, uneltele şi know-howul poartă amprenta celor din satele Deltei. Afumătoarea este reconstituită în perimetrul cherhanalei din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, acolo unde se vor derula atelierele de pescuit/ prelucrat, afumat și gătit peşte. Aducem la cunoștință publicului că astfel de ateliere cu iz interactiv, culinare, meșteșugărești,  vor fi organizate și în minivacanța de 1 decembrie la Muzeul ASTRA", spune Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA.
Evenimentele fac parte din cadrul programului cultural "Sărbătoarea Deltei Dunării - Tradiţii lipovenenşti", susţinut de prezenţa, în aceste zile, a pescarilor din Delta Dunării, la Gospodăria de pescar lipovean din sectorul tematic "Pescuit".
Lipovenii vor interacţiona cu publicul, vor repara plase şi lotci prin amenajarea unui mic atelier de marangoz, respectic tâmplar de bărci pescuiesc cu vârşe,  vintire şi plase. De asemenea, pescarii vor prepara şi conserva peşte, dezvăluind vizitatorilor secretele bucătăriei din Delta Dunării.
"În cadrul programului cultural, un atelier specific va fi pregătirea peştelui la plitkă, un cuptor mic de curte, pe care se prăjeşte peşte de apă dulce. Astfel, se va reconstitui modul de preparare a hranei pe baltă, la adăpostul pescăresc", mai spun organizatorii.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia