Tribuna
Licitaţii trucate. Consiliul Concurenţei: "Transgaz a luat mai mulţi bani de la clienţii săi! Cartel şi la Transelectrica, prejudiciul trebuie recuperat!"
Rareș BIŢU
1829 vizualizari
Licitaţii trucate. Consiliul Concurenţei:

Că de vreo opt ani plătim facturi umflate grosolan la curent şi gaze nu mai e chiar o noutate. N-am avut parte de vreun preşedinte, premier, guvern, SRI, DNA, DIICOT sau Piticot interesat de "detaliul" ăsta. Şi nici nu cred c-o să avem. De tot atâţia ani, Consiliul Concurenţei nu mai ştie cum să scape din mâini castana asta mult prea fierbinte, iar acum exersează dacă tot a primit un set de mănuşi noi. 

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat luni că tarifele la gaze ar putea fi diminuate, dacă instituţia pe care o conduce va dovedi că licitaţiile Transgaz au fost trucate. Personal, nu-l pot bănui pe Chiriţoiu de o asemenea inconştienţă, mai ales că, de câte ori subiectul a fost aprins de presă, Chiriţoiu a dat-o cotită, "Mai vedem ..." şi "Staţi să analizăm!" fiind singurele "arme". Adică să tropăie nestingherită de opt ani suspiciunea asta şi nimeni, niciun procuror, niciun organ al statului să nu mimeze un minim interes, sună a "Pe ei pe mama lor!", nicidecum a muşamalizare.
Tonul timid şi mersul pe vârfuri folosite de CC au fost noi dovezi că ancheta se îndreaptă exact spre destinaţia care i-a fost atent trasată de o mână pricepută şi conştientă că norodul e făcut să rabde, nu să huzurească. Iar termenul fixat şi în acest an pentru finalizarea anchetei nu pare să fie nicidecum aliatul contribuabilului furat la factură.

  • "Consiliul va finaliza în acest an un caz în care suspectăm că a fost organizat un cartel la licitaţiile Transgaz. Este vorba de companii care deja au fost sancţionate pentru o faptă anterioară similară, tot trucarea unor licitaţii Transgaz - am primit ulterior indicii ale Parchetului care sugerează că acest comportament, aceste carteluri au afectat şi alte licitaţii", a declarat Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Mânăreli şi la Electrica


Preşedintele CC spune că situaţia este similară cu investigaţia de pe piaţa energiei electrice, unde mai mulţi furnizori de contoare s-au înţeles pentru a câştiga licitaţiile organizate de Electrica.

  • "Dacă această suspiciune va fi confirmată, atunci o să discutăm din nou de o situaţie similară cu cea de la electricitate, cea legată de contoare, adică faptul că Transgaz a plătit mai mult decât ar trebui să plătească pentru anumite echipamente. Înseamnă şi că Transgaz a luat mai mulţi bani de la clienţii săi, care sunt firmele care au reţelele de distribuţie de gaze, care la rândul lor iau aceşti bani prin tariful de distribuţie, de la clienţi", a explicat şeful CC.

Chiriţoiu a susţinut că existenţa unui cartel arată automat că preţul licitaţiei a fost mai mare decât în cazul în care acele companii nu s-ar fi înţeles între ele.


Comisia Europeană, pe fir

 

  • "Acest lucru este deja în orientările emise de Comisia Europeană. Avem orientări ale Comisiei care spun că, atunci când avem un cartel, de obicei preţul licitaţiei creşte cam cu 20%. Acum se lucrează la orientările Comisiei Europene privind modul în care se transferă aceste creşteri la clienţi. Nu putem preciza deocamdată care este impactul asupra preţului final plătit de consumatori", a adăugat Chiriţoiu.

În plus, Consiliul Concurenţei a demarat la finele anului trecut o investigaţie similară în cazul licitaţiilor organizate de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică.

  • "Dacă vom ajunge să constatăm un cartel la licitaţiile organizate de Transelectrica, va trebui din nou să ne punem problema recuperării prejudiciului pentru consumatori", a adăugat Chiriţoiu.

În 2012, Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă în valoare totală de 25.464.865 lei (aproximativ 5,6 milioane de euro) pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind o posibilă înţelegere între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz în perioada 2009 - 2011, în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.
În 2014, autoritatea a declanşat o nouă investigaţie privind posibile înţelegeri între 13 companii pentru a truca licitaţiile organizate de Transgaz. Ulterior, investigaţia a fost extinsă la 11 licitaţii, fiind suspectate 14 companii. Atent la detalii, Consiliul Concurenţei nu spune şi care sunt firmele suspectate. Cum adică ce a urmat? N-a mai urmat nimic, dar suspectăşenia s-a petrecut abia în 2014. Ce-i cu graba asta? 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia