logo
Legume importate din Ungaria, infestate cu Listeria. Lidl, Metro şi Penny returnează banii chiar şi fără prezentarea bonurilor fiscale!
Rareș BIŢU
5602 vizualizari
Legume importate din Ungaria, infestate cu Listeria. Lidl, Metro şi Penny returnează banii chiar şi fără prezentarea bonurilor fiscale!

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a confirmat că legumele importate din Ungaria şi infestate cu Listeria au ajuns şi pe piaţa din România. 

Dacă de obicei, autorităţile obişnuiesc să "anunţe" populaţia că au fost amendaţi mai mulţi agenţi economici fără a preciza şi care sunt supermarketurile care vând produse alterate ori infestate, de această au apărut şi nume: trei mari lanţuri comerciale au preferat să-şi informeze clienţii cu privire la pericolul la care se expun. Mai mult, Lidl, Metro şi Penny şi-au anunţat clienții să returneze respectivele produse, pentru care vor primi banii înapoi chiar și fără bonul fiscal de cumpărare.

Reprezentanţii ANSV au precizat că aşteaptă rezultatele analizelor care să confirme sau să infirme prezența periculoasei bacterii Listeria în produsele congelate care au fost importate din Ungaria. Potrivit Pro TV, numitorul comun al acestora este compania Greenyard, proprietarul fabricii din Ungaria.
Imediat ce au aflat de alertă alimentară, magazinele care aveau la vânzare produse de la Greenyard le-au retras şi le-au transmit clienţilor să nu le consume.

Lidl a retras de la vânzare două produse: “Fasole galbenă tăiată marca Freshona” și “Spanac preparat cu smântână, marca Freshona”. Compania şi-a anunţat cumpărătorii că pot returna produsele respective şi vor primi banii înapoi, chiar şi fără bonul fiscal.
Şi Penny a decis să retragă două tipuri de produse: “Fasole verde păstăi și congelată” şi “Mazăre verde congelată”. Reprezentanţii companiei spun că au oprit vânzarea acestor produse încă din luna mai şi îi roagă pe clienţii care mai au aceste produse să le returneze. Vor primi banii înapoi, chiar dacă nu mai au bonul fiscal.

Metro Cash&Carry a retras “Chef Amestec de legume Mexican congelat” şi “Chef Porumb dulce congelat” şi solicită clienţilor să returneze produsele de acest tip cumpărate după 13 august 2016.

 

Probleme din 2016


Autorităţile europene au stabilit că legumele procesate în fabrică din localitatea Baja, Ungaria, fabrică deţinută de compania belgiană Greenyard, au început să fie contaminate cu Listeria încă din august 2016.

  • ”Ca orice alt produs, aşa cum este indicat pe etichetă, legumele congelate pot fi consumate doar după fierbere. Deşi nu ştim exact rezultatul anchetelor din Vest, probabil că decesele au apărut ca urmare a fierberii insuficiente a produselor. Să ţii produsul în frigider mai multe zile, după decongelare, poate face ca bacteria să infecteze alte alimente”, a explicat Attila NAGY, director adjunct Oficiul Ungar pentru Securitate Alimentară.
  • „În seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei 'Greenyard', despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României. În ţara noastră, produsele congelate aparţinând companiei Greenyard'au fost retrase de la raft. Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis AGERPRES. 

Până acum, la nivelul UE, nouă persoane din care au consumat produse infestate cu Listeria Monocytogenes şi-au pierdut viaţa, iar alte 48 s-au îmbolnăvit. 
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

  • "Experţii vor folosi secvenţierea completă a genomului pentru a identifica sursa alimentară, care iniţial s-a crezut că este limitată la porumbul congelat. Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate. Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria", au explicat reprezentanţii , Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, potrivit evz.ro. 

În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 - iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării. 

  • "Totuşi, este posibil să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a liseriozei (de până la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies). Aceste sfaturi se aplică în special consumatorilor cu cel mai ridicat risc de a contracta listerioaza, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii care au un sistem imunitar slăbit", avertizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

comentarii
1 comentarii

da ca alea romanesti nu sint bune!
numa cei de afara ,din ungaria/ucraina/turcia
ARDEO
08.07.2018 14:50
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia