Tribuna
Legea cash - back face din POS bancomat. De la anul vom putea "scoate bani" de pe card din magazine
Legea cash - back face din POS bancomat. De la anul vom putea

De câte ori nu vi s-a întâmplat să mergeţi la cumpărături şi să rămâneţi fără bani cash, iar la îndemână să nu fie niciun bancomat? De anul viitor asta nu se va mai întâmpla, fiindcă vom putea "scoate" bani de pe card de la casieriile magazinelor.

Concret: dacă nu e niciun bancomat în preajmă şi ai rămas fără bani cash, te duci la magazin, achiţi cumpărăturile cu cardul, iar apoi poţi cere casierului un avans în numerar. Valoarea avansului nu poate fi mai mare de 200 de lei, sumă ce va fi extrasă din contul personal. 

Legea prin care vom putea "scoate" bani de pe card de la casieriile magazinelor a fost promulgată, zilele trecute, de preşedintele Klaus Iohannis.

Comercianţii cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro vor fi obligaţi de la 1 ianuarie 2017 să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit. Aşa numita lege cash - back obligă comercianţii să deţină cel puţin un POS disponibil în fiecare magazin.  

Cine nu respectă legea riscă amenzi între 5.000 şi 7.500 lei. Bine, asta dacă cineva se va şi deranja să meargă pe teren la verificat, ceea ce, la noi, ştim bine că nu se prea întâmplă, OPC-ul fiind o pasăre rară, dacă nu chiar specie dispărută.

 

Comision de 1% din valoarea avansului acordat

 

Fără a fi obligaţi, comercianţii ar putea permite deţinătorilor de carduri să retragă maxim 200 de lei în numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, a fost publicată luni în Monitorul Oficial, după ce săptămână trecută a fost adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Iohannis.

  • Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2017, “persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei vor avea obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit”.

 

  • În acelaşi timp, şi “operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit”.

 

Amenzi de până la 50.000 lei

 

Pentru instituţiile publice care nu acceptă încasarea de impozite, taxe amenzi etc. prin intermediul cardurilor riscă amenzile pornesc de la 20.000 de lei şi pot ajunge la 50.000 de lei.

Instalarea unui terminal POS costă aproximativ 1.300 de lei. O sumă mică pentru un magazin de firmă de la oraş, dar costisitoare pentru un magazin mic de la ţară unde datoria e, încă, trecută pe caiet, iar oamenii nu prea folosesc carduri.

  • George Anghel, Asociaţia de Plăţi Electronice din România: „Vorbim de câteva zeci de mii bune de comercianţi care ar trebui să adere la plata cu cardul. Dacă punem şi un terminal pentru fiecare şi înmulţim cu costul terminalului, între 200 şi 300 de euro, imaginaţi-vă cam despre ce sume vorbim... În mod cert, sunt cu şase zeroruri.”

Dacă vestea cu POS-ul nu e tocmai îmbucurătoare pentru toată lumea, iată că pentru o firmă care distribuie şi instalează astfel de terminale povestea poate fi o afacere de succes, în stare să transforme un anonim în ditamai omul de afaceri, nu?

 

 

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA