Tribuna
Legătura dintre Fofeldea și Marea Unire, dezbătută la Biblioteca ASTRA
Legătura dintre Fofeldea și Marea Unire, dezbătută la Biblioteca ASTRA
Asociația "A. T. Laurian" din Fofeldea, împreună cu Parohia Ortodoxă Fofeldea, a organizat vineri, 16 februarie, o dezbatere privind personalitatea lui August Treboniu Laurian, născut în satul din județul Sibiu. Discuțiile, coordonate de Ioan Gruncă, președintele Asociației, au vizat și legăturile localității Fofeldea cu Marea Unire.


 

Asociația "A. T. Laurian" din Fofeldea, una din cele mai active asociații obștești, și-a propus ca în anul centenarului Marii Uniri să organizeze mai multe activități menite să pună în valoare zestrea culturală a satului lor, o zestre bogată în tradiții și personalități. În acest sens, alături de Parohia Ortodoxă Fofeldea, a organizat la Biblioteca ASTRA dezbaterea publică „Fofeldea și Marea Unire”, la care au participat locuitori ai satului și invitați din Sibiu.

Evenimentul a debutat cu discursul lui Ioan Gruncă, președintele Asociației și principalul organizator al acestei dezbateri. El le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că au acceptat invitația de a se alătura evenimentului.

Despre personalitățile din Fofeldea

Înainte de toate, Ioan Gruncă a realizat o scurtă prezentare a personalităților care s-au născut în Fofeldea, respectiv August Treboniu Laurian, Daniel Cordescu și dr. Ioan Bunea.

"Mulți au întrebat ce legătură are Fofeldea cu Marea Unire. Dacă stăm să ne gândim, și din Fofeldea a fost cineva care a fost plecat la Alba Iulia în acele momente. Avem de la Fofeldea oameni marcanți care au reușit să schimbe istoria", a spus președintele Asociației, Ioan Gruncă.

Apoi, a luat cuvântul pr. Horațiu Barac, preot paroh în Fofeldea de jumătate de an, care a vorbit despre activitatea complexă a filologului, istoricului, omului politic August Treboniu Laurian, care a fost și primul președinte al Societății Academice Române și care s-a remarcat prin preocuparea pentru dezvoltarea conștiinței naționale.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, le-a mulțumit organizatorilor pentru invitație, a apreciat activitatea Asociației "A. T. Laurian", a locuitorilor satului Fofeldea care își cinstesc înaintașii și i-a felicitat pentru programul lor.

De asemenea, ziaristul Adrian Popescu, cel care a și sculptat bustul lui August Treboniu Laurian, a lăudat preocupările Asociației, atrăgând atenția că este necesară implicarea tinerilor din Fofeldea pentru ca tradițiile și obiceiurile acestei comunități să fie păstrate și duse mai departe.

După discuții, Lia Maria Bologa, artista cântecului hârtibăcean, aniversând 40 de ani de la prima apariție pe ecranul TV, a evocat cu emoție amintirile ei despre primele culegeri de folclor din satul Fofeldea, vorbind despre tușa Leana Ciocu și tușa Mărie a lu' Vecerzan, de la care a învățat primele cântece și mai ales Hora Fofelzenilor, cântec de joc emblematic pentru acest sat.

La final, Matei Bucur a adus în discuție participarea ostașilor din Fofeldea la "Marele Război de Întregire a Neamului", prezentând un studiu documentar realizat de prof. Dorica Bucur din Brașov.

După discuțiile protocolare, cei prezenți au trecut la dezbateri privind situația actuală a satului, necesitatea unor lucrări edilitare și activitățile preconizate în acest an jubiliar.

Primul astfel de eveniment va avea loc duminică, 25 februarie, când în biserica din sat va fi oficiat un parastas pentru A. T. Laurian, la 140 de ani de la moartea acestuia. Apoi, în 28 mai, a doua zi de Rusalii, toți fofelzenii sunt invitați la întâlnirea fiilor satului.

Pentru ca toate acestea să fie puse la cale până în cel mai mic detaliu, Ioan Gruncă i-a rugat pe cei prezenți să se implice.

 

Andra MARINESCU

Ilarion BÂRSAN

FOTO: Răzvan NEGRU

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia