Tribuna
Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi
Sorana MAIER
1806 vizualizari
Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi

Procurorul - şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a fost demisă luni dimineaţa, după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru revocarea ei din funcţie.

Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, care a anunţat, la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie de presă, că preşedintele Klaus Iohanis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kövesi din fruntea DNA, în conformitate cu decizia CCR.
Klaus Iohannis a amânat, în ultimele săptămâni,  să spună ce măsură va lua, după decizia Curţii Constituţionale a României de a cere şefului statului să emită decretul de revocare a Laurei Codruţa Kövesi.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea declara săptămâna trecută că membrii Coaliţiei de Guvernare PSD- ALDE vor decide luni dacă vor alege varianta suspendării preşedintelui Iohannis.
"Nu-l interesează Constituţia, legea, îl interesează propriul interes. Spunea de dictatura majorităţi, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democraţie. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vreau unul singur care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituţiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o abordare serioasă. Şi domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord, şi că trebuie să analizăm şi să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.

 

Păreri diferite


În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.
Judecătorii Curţii Constituţionale au dat ulterior publicităţii motivarea deciziei prin care îl obligă pe Klaus Iohannis să o revoce din funcţie pe şefa DNA. Motivarea deciziei are 133 de pagini, în care şase dintre cei nouă magistraţi susţin că preşedintele României a încălcat Constituţia, prin refuzul de a o demite pe Codruța Kövesi. În acelaşi document de 133 de pagini ceilalţi trei judecători au interpretat Constituţia diametral opus şi au ajuns la concluzia că şeful statului a acţionat legal.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA