Tribuna
Județul Sibiu a cerut 1,45 miliarde lei din fonduri europene. 31 proiecte în valoare de 430 milioane lei sunt deja semnate
Sorana MAIER
3890 vizualizari
Județul Sibiu a cerut 1,45 miliarde lei din fonduri europene. 31 proiecte în valoare de 430 milioane lei sunt deja semnate
© Razvan NEGRU

Autoritățile locale și societățile comerciale din județul Sibiu a depus pentru finanțare prin Programul REGIO 2014-2020, în total, până la finalul lunii trecute, 149 cereri de finanțare, a căror valoare totală este de 1,46 miliarde lei , echivalentul a 324,4milioane euro, prin care se solicită peste 1,32 miliarde lei, respectiv peste 289,5 milioane euro. 
Potrivit reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională Centru, dintre aceste proiecte, 31 sunt semnate, în valoare totală de peste 430 milioane lei, echivalentul a peste 94 milioane euro, suma solicitată ca finanțare nerambursabilă fiind în valoare de 409 milioane lei, respectiv 90 milioane euro. ”Complementar, în procedurile de precontractare se mai află 26 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 131 milioane lei (cca 29 milioane euro). Au fost respinse un număr de 72 proiecte”, se arată într-un răspuns al ADR.

Regiunea Centru - 414 proiecte respinse

La nivelul întregii Regiuni centr, datele arată faptul că pe cele 12 priorități de investiții pentru care au fost sau mai sunt deschise liniile de finanțare, au fost depuse 1034 cereri de finanțare, a căror valoare totală este de aproape 1,4 miliarde euro (6,25 miliarde lei). 
Dintre acestea 414 au fost respinse și 218 proiecte au fost semnate, valoarea totală a acestora fiind de aproape 1,6 miliarde lei. În procedura de contractare mai sunt încă 187 de cereri de finanțare, a căror valoare totală depășește 767,6 milioane lei. 

 

Pentru ce au cerut primăriile fonduri nerambursabile

Proiectele contractate până acum sunt din diferite domenii, începând de la turism și până la dezvoltarea microintreprinderilor, însă cele mai mari proiecte sunt cele depuse de autoritățile locale.
Pe linia Dezvoltare stațiuni turistice, județul Sibiu a primit finanțare pentru proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului”, socilicitant fiind orașul Ocna Sibiului, iar valoarea totală a investiției, de 19,6 milioane lei.
Pentru linia Reabilitare drumuri județene sunt semnate contractele ”Reabilitare și modernizare DJ 141 Mediaș - Moșna - Pelișor - Bârghiș”, în valoare de 84,6 milioane lei, ”Modernizare DJ 106B A1 - Ocna Sibiului - Loamneș - Soroștin - Țapu”, în valoare de 121,1 milioane lei și  ”Reabilitare DJ 106 Sighișoara”, cu un total de 118 milioane lei.
Pentru capitolul ”Reabilitare patrimoniu cultural”, deja este contractat proiectul ”Punerea în valoare a clădirii de patrimoniu - Biserica Evanghelică C.A. Sibiu - prin lucrări de conservare, restaurare a clădirii și modernizare a infrastructurii conexe - Piața Huet, Sibiu, județul Sibiu”, depus de Parohia Evanghelică Sibiu, costul total fiind de 21,9 milioane lei.
Pe aceeași linie, a fost semnat și contractul pentru proiectul ”Lucrari de reparații, conservare și introducere în circuit turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie”, depus de Parohia Evanghelică Cisnădie, în valoare de 7,1 milioane lei.
În cadrul liniei Eficiență energetică - Clădiri publice, Primăria Sibiu a semnat contractele pentru proiectul ”Reabilitarea Liceului Constantin Noica Sibiu în vederea îmbunătățirii eficienței energetice” în valoare de 7,5 milioane lei, și pentru proiectul ”Reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 1 Sibiu în vederea îmbunătățirii eficienței energetice”, în valoare de 7,9 milioane lei.

© Razvan NEGRU

Utilaje și echipamente pentru firme

Firmele care au depus proiecte cu finanțare europeană au solicitat în special fonduri pentru dotarea cu utilaje și echipamente performante.
Proiecte pentru ”Extindere producție și servicii IMM-uri” au depus: firma Sonnek Engeneering, proiectul ”Îmbunătățirea competitivității prin sisteme avansate de producție”, în valoare de 4,9 milioane lei,  Biotechnik a depus un proiect pentru ”Reabilitare construcție existenta, achizitionare utilaje performante cu scopul dezvoltării firmei”, în valoare totală de 5,7 milioane lei, iar Print Ideea a smenat contarctul pentru proiectul ”Achiziția de tehnologii noi în scopul inovației de produs și proces”, a cărui valoare totală este 6,2 milioane lei.
Firma Fascinația locuinței SRL a semnat contractul pentru proiectul ”Modernizarea activității de producție mobilier a SC Fascinația Locuinșei SRL prin achiziția unor utilaje și echipamente performante”, în valoare totală de 3,2 milioane lei.
Și pentru linia ”Dezvoltare microintreprinderi” au fost contractate trei proiecte din județul Sibiu: ”Modernizarea și diversificarea activității SC Cătălin Mob SRL prin achiziția unor utilaje și echipamente performante”, în valoare de 1,4 milioane lei, ”Modernizarea activității SC Copernic SRL prin achizitia unor utilaje și echipamente performante” în valoare de 1,1 milioane lei și ”Îmbunătățirea competitivității SC Duntzer - Construct SRL prin achiziția de utilaje performante”, în valoare de 1 milion lei.

© Razvan NEGRU

.







comentarii
1 comentarii

La atatea miliarde aprobate, nu ma mai mir ca evanghelicii schimba a 374.068-a oara tiglele la acoperisul bisericii lui Luther. Reformatorul religios cu templul din dosul statuii lui Teusch, nu revolutionarul Stefan Luther King! (si nicio legatura cu Spitalul Luther sau viitorul megaspital de urgenta si interventie rapida asteptat si jucat la zala de edilii locali din ambele tabere politicoase).
Nepp O Muky
27.03.2018 02:01
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA