Tribuna
brukenthal museum
Jucăria care a căpiat internauţii. Cum vom arăta peste ani, îmbătrâniţi de FaceApp! Dar riscurile? Ălea le ştiţi?
Jucăria care a căpiat internauţii. Cum vom arăta peste ani, îmbătrâniţi de FaceApp! Dar riscurile? Ălea le ştiţi?

De ceva timp, locatarii mediului online au la dispoziţie o jucărie nouă. E vorba de aplicaţia FaceApp care te îmbătrâneşte, permiţându-ţi să vezi cam cum vei arăta peste nişte ani. Mulţi ani. Sau după caz te întinereşte. Sau chiar te transformă din băiat în fată ori viceversa. Sau din negricios te poate albi, după caz, deşi nici invers nu-i prea complicat. 

Reţelele de socializare au devorat noua ofertă, iar de la vedete neaoşe până la neica şi anume nimeni, toată lumea s-a îmbulzit, curioasă să vadă ce le pregăteşte bătrâneţea. Aşa cum era de aşteptat viralizarea a dat în pârg, iar comentariile au curs în toate direcţiile.


Ce nu ştiu însă amatorii care s-au repezit să jongleze cu noua jucărie


Dacă şi pe tine te-a mâncat să-ţi vezi chipul de peste ani şi să te amuzi cu prietenii, dar şi cu necunoscuţii pe care-i socoteşti prieteni virtuali, ideea nu e una tocmai grozavă. Ba chiar una proastă, că de decizii înţelepte nu are rost să discutăm aici. Cum de ce? Fiindcă în spatele aplicaţiei nişte detalii tocmai s-au apucat să-ţi devoreze datele personale. Şi fiindcă FaceApp e un produs rusesc cu reputaţia (împros)pătată de mari semne de întrebare. 

  • "Aplicația a fost creată în Rusia și folosește o formă de inteligență artificială pentru a modifica fețele din orice fotografie pe care le menține, în același timp, fotorealiste. Aceasta este descrierea pe care Yaroslav Goncharov o oferă aplicației. Totuși, aceasta ar fi mai mult decât atât, dacă e să iei în considerare securitatea datelor personale", scrie playtech.ro.
  • "Pe scurt, aplicația ar avea acces la mult mai multe informații despre tine decât ai crede. Nu e foarte clar ce se întâmplă cu datele tale, dar cert e că politica de confidențialitate a aplicației nu e tocmai de partea ta. Astfel, odată ce bifezi că ești de acord cu aceasta, creatorii aplicației FaceApp pot face cam orice cu datele tale", arată sursa citată.

Fotografiile postate din amuzament pot fi utilizate utilizate în scop comercial sau chiar de către terţi, întrucât dacă ai ai folosit FaceApp ai oferit şi permisiunea ca oricine să poată întreţine relaţii intime cu datele tale personale.

Pericole ignorate 

Dacă prin alte părţi legile sunt ceva mai vigilente, la noi, pericolele din lumea digitală sunt complet ignorate. O primă dovadă o livrează avântul mămicilor care postează în draci imagini cu propriile odrasle. Unele postează atât de des încât ai senzaţia că micuţii au sosit pe lume nu în maternităţi, aşa cum e datul firii, ci direct pe reţele de socializare. Dar nu. Nu trebuie să-şi facă griji genul ăsta de mămici, sigur că nu. N-au decât să posteze în continuare poze explicite cu drăgălaşii, că mai au destul timp până când drăgălaşii se fac mari şi le vor cere socoteală pentru toate aceste "drăgălăşenii". "Decât" că socoteala de azi nu se mai potrivi cu socoteala de mâine, iar foştii drăgălaşi vor fi devenit nişte şantajabili de colecţie, fără pic de cusur.
Până atunci, site-urile cu şi despre deşucheaţi tocmai îşi freacă mâinile, încântate că postările mămicilor se încăpăţânează să anime un soi de iureş vecin cu nerozia.  Iureş care nu are cum să priceapă că o astfel de aplicaţie foloseşte şi stochează mult mai multe date decât are nevoie. 


Experţi în securitate: "Evitaţi astfel de aplicaţii!"


Experţii în securitate avertizează că aplicaţia, dezvoltată de o companie rusească, prelucrează mai multă informaţie decât are nevoie, o poate distribui aproape oricui şi o poate reţine pe o perioadă nedeterminată, potrivit ABC. 
Creatorii aplicaţiei spun că folosesc inteligenţă arficială pentru a scana feţe, transformându-le într-unele mai atrăgătoare, mai tinere, mai bătrâne. Nicio variantă nu a fost uitată aşa încât orice femeie poate vedea cum i-ar sta ca bărbat ori invers.
Fondatorul FaceApp, Yaroslav Goncharov, a declarat pentru ABC că aplicaţia folosește „reţele neurale pentru a face modificări pe feţele dintr-o fotografie în timp ce le păstrează foto-realismul”. Din acest punct însă, la gard se zăreşte iminenţa rasismului, beteşug de care şi alte aplicaţii similare s-au lovit. Într-un comunicat, fondatorul companiei ruse, și-a cerut scuze și a explicat că greșeala va fi îndreptată, motivând că totul a fost cauzat de modulul de inteligență artificială al aplicației testată cel mai des pe fețele oamenilor albi.
Problema cea mai mare o reprezintă politica de confidenţialitate a aplicaţiei, întrucât nu e deloc clar ce se întâmplă cu informaţiile solicitate. 

  • "Toți cei care au făcut publice fotografii cu fețele lor împreună cu numele și alte forme de identificare a lor (conturi pe rețelele sociale, de exemplu) s-au vulnerabilizat în ceea ce privește folosirea softurilor de recunoaștere facială folosite de entități terțe”, a explicat pentru abc.net.au avocatul Michael Bradley, de la firma de avocatură Marque Lawyers.

 

Avocat: "FaceApp ar putea fi vândută și unui serviciu de informații..." 


Politica de confidenţialitate a celor de la FaceApp nu spune ce se va întâmpla cu informațiile utilizatorilor după ce aceștia vor renunţa la aplicație.  În schimb, e specificat destul de clar că în cazul în care își vor vinde firma, toate informațiile obținute vor merge spre noul proprietar, iar fiecare utilizator al FaceApp este de acord ca acest lucru să se întâmple în momentul în care folosește aplicația. 

  • "În mod ipotetic, FaceApp ar putea fi vândută și unui serviciu de informații...", concluzionează avocatul Michael Bradley.

Președintele Fundației pentru Confidenţialitate din Australia, David Vaile, crede că astfel de aplicaţii nu ar trebui sub nicio formă utilizate.  

"Cer mai mult acces și mai multe informații decât au nevoie pentru «serviciile» pe care le oferă, pot scoate informația din orice regim de protecție legală, o pot distribui oricui și o pot păstra pe o perioadă nedeterminată. Mai mult decât atât, este imposibil de observat ce se întâmplă cu informaţia odată ce ea este încărcată în aplicație", a explicat Vaile, potrivit abc.net.au.
Viralizată şi în România, FaceApp este cea mai descărcată aplicaţie pentru iPhone în peste 20 de ţări. În medie, aproximativ 700.000 de utilizatori o descarcă în fiecare zi.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia