Tribuna
Jocuri de putere, la Teatrul "Radu Stanca"
Andra MARINESCU
1918 vizualizari
Jocuri de putere, la Teatrul
De aproximativ doi ani, Bogdan Georgescu face ca sălile de teatru să se transforme în adevărate săli de dezbatere. Acesta a lansat, atunci, un proiect care, joi, se va încheia cu ultimul spectacol lansat, "Mal/praxis". Trilogia "CâtDeDeparteSuntemDePeşterileDinCareAmIeşit?" cuprinde "Antisocial", "#minor" şi "MAL/PRAXIS", ce va avea avanpremiera joi, 18 mai, de la ora 19, în sala Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Toate spectacolele lui Bogdan Georgescu pornesc de la cazuri reale, bine documentate, referitoare la educaţie. Dacă în "Antisocial" se analizează situaţia elevi-părinţi-profesori, iar în "#minor" legătura dintre părinte-copil, "MAL/PRAXIS" vine să aducă în discuţie educaţia sexuală, despre igienă, lucrurile considerate ruşinoase. "În România, conceptul de prevenţie nu există. De cele mai multe ori, mergem la doctor când ne cade piciorul, nu când trebuie să investigăm ceva preventiv. Totodată, punctez şi lipsa de educaţie în raport cu îngrijirea personală, atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic. Şi aici mă refer la igienă şi sexualitate. De altfel, mă interesează şi familiarizarea unor tineri - în principiu am lucrat cu masteranzi ai ULBS - cu metodele mele de lucru şi împărtăşirea de experienţe pe care ei le pot folosi şi în alte proiecte. Nu e nimic ce să fie al meu şi să nu vreau să dau mai departe", a spus regizorul Bogdan Georgescu.
Spectacolul care încheie trilogia lui Georgescu vorbeşte despre frică şi jocuri de putere şi este pus în scenă de actori ai TNRS, profesori şi masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al ULBS. Codruţa Vasiu, Cristina Ragos, Ştefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu şi Raj - Alexandru Udrea sunt cei care vor da viaţă spectacolului de 80 de minute. "Eu l-am curtat multă vreme pe Bogdan Georgescu, ca să mă ia într-un spectacol de-al lui. Şi am fost anunţată, într-o zi, că se poate! Sunt foarte fericită. Acest spectacol mi-a pus o oglindă, mi-a arătat cine sunt eu, ce înseamnă manipularea sau puterea", a spus prof. Codruţa Vasiu, care, pentru prima dată, va juca alături de Cristina Blaga, actriţă a TNRS şi fostă studentă de-a ei. "Cel mai mult mă bucură formula în care suntem. Nu mă aşteptam să joc cu Codruţa Vasiu, care mi-a fost profesor", a spus Cristina Blaga.
Un bilet la spectacolul nerecomandat tinerilor sub 16 ani costă 20 lei, respectiv 15 lei, cu reducere, pentru elevi, studenţi şi pensionari.
O lecţie de educaţie
Relaţia lui Bogdan Georgescu cu TNRS este una specială. Constantin Chiriac, directorul TNRS, a precizat că a văzut încă de la început deschiderea regizorului şi oportunitatea de a crea multe lucruri frumoase împreună.
"După fiecare spectacol împreună, am avut discuţii absolut extraordinare cu părinţii, elevii, profesorii. Uneori, au fost discuţii acerbe, dar nemaipomenite. Am fost martor când unul din secretarii de stat din Ministerul Educaţiei a spus că va face tot posibilul ca acest spectacol să fie jucat în Ministerul Educaţiei, că va fi cea mai importantă lecţie pe care ministerul o va primi de 27 de ani. Şi a picat Guvernul... Era în toamnă. Chiar fusese un dialog foarte bun", a amintit Chiriac, subliniind că sistemul educaţional din România are încă multe lacune, deoarece oricine vine la conducere şterge cu buretele şi o ia de la capăt, necontinuând proiectele iniţiate.
În opinia lui Bogdan Georgescu, sunt puţine teatre de stat la care poate merge cu o propunere. "Sunt foarte puţine teatre la care poţi merge cu o propunere, cărora să le poţi spune că ai o temă dar nu există text, nu există piesă pe care să o citeşti şi ea să fie garanţia rezultatului final. Astea sunt instrumentele mele de lucru, asta e propunerea mea de proiect. Este un schimb corect: tu vii cu ideea şi ei vin cu infrastructura de a păstra un spectacol, ceea ce e foarte greu de păstrat în mediul independent. Iată, <<Antisocial>> e la aproape a 100-a reprezentaţie în doar doi ani de zile. După două-trei săptămâni, nu mai ştia nimeni de povestea ce stă la baza spectacolului, dar un teatru de repertoriu ţine subiectul pe afiş şi în atenţia publicului", a mai spus Bogdan Georgescu.


FITS 2017 şi planuri pentru 2018


Trilogia regizorului vorbeşte, pe rând, despre prestigiu, prostie şi, la final, putere. Cele trei spectacole vor fi prezentate şi în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, "MAL/PRAXIS" având chiar două reprezentaţii într-o zi.
Constantin Chiriac a lansat încă o idee, şi anume aceea de a realiza o carte care să cuprindă toate aceste experienţe, însoţite de DVD-uri. "În 2018 să o lansăm. Să scriem tot ce s-a adunat de-a lungul timpului cu <<Antisocial>>, cu  <<#minor>>. Trebuie să căutăm un sponsor. Când aniversăm 100 de ani de existenţă a statului român, să arătăm ce înseamnă atitudinea tinerilor într-o societate în care există dialog. Trebuie ca acest proiect să devină un model european", a mai spus Chiriac, în cadrul unei conferinţe de presă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia