Tribuna
Astra film
Irina Matran, cercetătoarea sibiană cu brevete de invenție. Descoperiri revoluționare având la bază viermii de mătase
Sorana MAIER
4321 vizualizari
Irina Matran, cercetătoarea sibiană cu brevete de invenție. Descoperiri revoluționare având la bază viermii de mătase

Sibiul, oraș care se situează de regulă pe locuri fruntașe la concursurile sau saloanele de inventică, naționale ori internaționale, are între cercetătorii săi o tânără specialistă, autoare principală a două brevete de invenție, din care unul este aferent unui supliment alimentar pentru reducerea refluxului gastroesofagian  și care urmează să fie notificat la Ministerul Sănătății, ca aliment destinat unui scop medical special.

Eficacitatea acestui nou produs a fost determinată în cadrul unui studiu clinic dublu orb randomizat versus placebo. Suplimentul alimentar este natural, are efect sinergic atât asupra stomacului, cât și asupra cavității bucale, favorizând remineralizarea smalțului dentar. Nu conține conservanți, gluten, lactoză, sau alte substanțe de sinteză și nu a prezentat reacții adverse. Datorită modului de ambalare, suplimentul alimentar pentru reducerea refluxului alimentar supus invenției este ușor de administrat și poate fi luat atât la birou, cât și în mașină, putând fi administrat ori de câte ori este nevoie pentru reducerea refluxului gastroesofagian si a simptomelor acestuia”, spune dr. ing. Irina Mihaela Matran. 

A doua invenție este referitoare la un  premix  pentru panificație – patiserie – cofetărie care conține sericină, o proteină rezultată prin extracție din deșeurile industriei textile, pentru obținerea firelor de mătase produse de viermii de mătase – Bombyx mori. Sericina protejează firele de mătase de acțiunea distructivă a factorilor externi. În prezent, aceasta este acceptată în industria alimentară numai în Asia și există brevete de invenție pentru diverse produse alimentare cu sericină, ca de exemplu înghețată, vin si altele. Pentru utilizarea sericinei ca ingredient alimentar nou în Europa, Comisia Europeană și Autoritatea Europeană de Siguranță Alimentară (EFSA), în urma analizei informațiilor tehnice și a celor privind securitatea alimentară, trebuie să emită Avizul științific favorabil.

Ambele invenții au fost premiate cu Medalie de Aur în cadrul  Salonului Internațional de Inventică de la Cluj – Napoca de anul acesta.

Motto-ul meu este afirmația lui Neil Armstrong - Cercetările creează noi cunoștințe. Îmbinarea științei cu practica, precum și colectivele de profesori și colaboratori, m-au ajutat să mă dezvolt și să pot asocia și îmbina știința fabricării produselor alimentare, cu cea farmaceutică și medicina. Dezvoltarea alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale necesită un capital de cunoștințe multidisciplinare și resurse multiple, cea mai costisitoare fiind timpul,  pentru determinarea eficacității acestora preclinic, sau clinic”, spune dr. Ing. Irina Mihaela Matran.

 

Cercetări valoroase

 

Dr. Ing. Irina Mihaela Matran este absolventă a Facultății de Tehnologia Produselor Alimentare, specializarea Tehnologia și Controlul Calității Produselor Alimentare, din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu. De la absolvirea facultății în anul 2001, aceasta a absolvit două Mastere din care unul în "Asigurarea Calității și Siguranței Alimentare" din cadrul Universității "Lucian Blaga" din Sibiu și un master în "Farmacovigilență: Monitorizarea Siguranței Medicamentelor" din cadrul Universității de Medicină și Farmacie  "Iuliu Hațieganu" din Cluj – Napoca, prima promoție, și urmează să finalizeze Masterul "Științele Nutriției", din cadrul Universității "Babeș – Bolyai" din Cluj – Napoca. Anul acesta,  Irina Matran a susținut Teza de Doctorat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie  "Iuliu Hațieganu" din Cluj – Napoca. A participat la diverse evenimente știintifice din domeniul gastroenterologiei, medicinei psihosociale și industriei alimentare și este co-organizatoarea Conferinței Naționale NNS – Nutriție. Nutrienți. Sănătate. A fost premiată cu Premiul III pentru cercetare în patologie digestivă, în cadrul celui de al XXXVII-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie  și Endoscopie Digestivă.

Cercetătoarea urmează să depună o nouă Cerere de Brevet de Invenție pentru un nou cicatrizant pentru fisuri anale, natural 100% și a cărei eficacitate a fost determinată în cadrul unui studiu clinic dublu orb randomizat versus placebo.

 

 

 

 

comentarii
1 comentarii

n-o cunosc dar...jos palaria!
marius
10.07.2019 15:02
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia