logo
Ion Iliescu, Petre Roman şi G. V. Voiculescu pot fi urmăriţi penal în dosarul Revoluţiei. Klaus Iohannis le-a semnat avizele! OK, dar după 29 de ani?
Ion Iliescu, Petre Roman şi G. V. Voiculescu pot fi urmăriţi penal în dosarul Revoluţiei. Klaus Iohannis le-a semnat avizele! OK, dar după 29 de ani?

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, avizele pentru urmărirea penală pe numele fostului președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției.

  • „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie a.c., ministrului Justiției cererea de urmărire penală faţă de domnul Iliescu Ion, de domnul Roman Petre şi de domnul Voiculescu Gelu - Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) şi k) Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii,  având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum şi a celor reținute prin Deciziile Curţii Constituţionale nr. 93/1999, nr. 665/2007 şi nr. 270/2008”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială. 

Moartea a peste 1.100 de oameni nu a însemnat absolut nimic pentru Justiţia din România. Promisiunile că se va afla adevărul au curs, iar de Emil Constantinescu şi cei 15.000 de specialişti încoace, diverşi politicieni au profitat de naivitatea alegătorilor, prefăcându-se interesaţi - mai ales în campanii electorale - de limpezirea acestui moment de cotitură din istoria României. 
Procurorii care anchetează evenimentele dramatice din 1989 spun că trei personaje cheie trebuie puse sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii: Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican-Voiculescu, cei care au condus România, după fuga dictatorilor Ceauşescu.
Scenarita îşi trăieşte zilele acestea un nou moment de glorie: anchetatorii spun că au dovezi - unde le-or fi ferecat atâta timp? - că a fost mai degrabă o lovitură de stat și că românii care cereau libertate în stradă au fost împuşcaţi şi torturaţi în urma unei diversiuni pusă la cale de cei trei suspecţi.


Teroriştii? Care terorişti? 


În plus, procurorii spun că nu au existat teroriştii despre care avertiza televiziunea naţională. Iliescu, Roman şi Voiculescu ar fi orchestrat diversiunile în care au murit 1.104 oameni, aceștia crezând că luptă cu securitatea comunistă pentru libertate.

Ion Iliescu şi o parte dintre disidenţii politici au format în decembrie 1989 Frontul Salvării Naționale, care a preluat puterea cu sprijinul armatei. FSN a desemnat apoi un guvern provizoriu condus de Petre Roman. Iliescu a fost preşedintele României până în 1996. A negat mereu că ar fi fost la originea vărsării de sânge de care îl acuză, pe lângă procurori, şi rudele celor care au pierit în decembrie 1989.

Gelu Voican Voiculescu, împotriva căruia se îndreaptă aceleaşi acuzaţii de infracţiuni împotriva umanităţii, este cel care s-a ocupat de înhumarea cuplului de dictatori, condamnaţi la moarte după un proces sumar. După Revoluţia din decembrie 1989 a fost viceprim-ministru în primul guvern provizoriu şi responsabil cu controlul serviciilor secrete. Nici el nu se consideră vinovat de ceva.

Petre Roman, al treilea acuzat important în ancheta Revoluţiei, a citit din balconul Comitetului Central al Partidului Comunist, prima Declaraţie împotriva dictaturii comuniste, după ce Nicolae şi Elena Ceauşescu fugiseră cu elicopterul. Imediat a devenit membru în Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, care îşi propunea să coordoneze revoluţia şi să instaurareze democraţia. Procurorii spun că împreună cu Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu au întreţinut artificial violenţele pentru a putea să preia puterea.

 


comentarii
3 comentarii

Moartea a peste 1.100 de ani(vezi imediat după textul scris cu caractere italice al Administrației Prezidențiale) ???
Volkischer Beobachter
14.04.2018 01:37
Asteptai sa iasa repede si neobservati, toti din tarisoara, pentru ca apoi sa "explodeze" canalele de stiri!
Vom avea astfel noi seriale cu dezvaluirile lui Iliescu din Zanzibar, ale lui Roman din Insulele Feroe si ale lui Voican-Voiculescu din Guantanamo sau, ma rog, din Guadelupa. La fel de interesante si interminabile (fara finalitate) ca declaratiile sub dezvaluire ale maestrului Ghita Sebi din Serbia sau de unde s-o gasi fiecare. Nu zic bine?
Somnuschor
17.04.2018 14:08
Scrie-ti si voi de seful vostru Nenea Ilie! Scapa de la scularie astazi!
Radu
17.04.2018 16:07
Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia