logo
Iohannis, la NATO: „Trump a spus lucrurilor pe nume”
Iohannis, la NATO: „Trump a spus lucrurilor pe nume”
© foto: presidency.ro

Aflat la Bruxelles, la Summitul NATO, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că preşedintele american Donald Trump "nu a fost agresiv" la summit, ci că "a spus lucrurilor pe nume". Iohannis a mai adăugat că „nu există un conflict în NATO şi nici pericolul de destrămare al Alianţei Nord Atlantice".

"...Nu există acest pericol. Nu există un conflict. Există o discuţie şi aceste chestiuni au fost aduse în discuţie de preşedintele Trump. Preşedintele Trump nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume. Ne-am despărţit în ideea că NATO este cea mai puternică alianţă, este unică şi că vom merge împreună mai departe. Dar, împreună, ne-am angajat să facem NATO şi mai puternică, inclusiv Germania", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis, la finalul summit-ul de la Bruxelles, citat de Mediafax.

El este de părere că, după această întâlnire, postura NATO a fost întărită. Despre sumele pentru apărare alocate de la buget, preşedintele a menţionat că în 2014 s-a decis ca până în 2024 alocările naţionale pe apărare să fie de 2% din PIB pentru fiecare ţară în parte. "România a ajuns la 2%. SUA sunt undeva în jur de 4% la cheltuieli pentru apărare. Dar sunt şi ţări care au de abia 1% pentru apărare. S-a pus apăsat îăn discuţie ceea ce noi numim burden sharing. Cu toţii am renunţat, din păcate la întâlnirile bilaterale. A fost o discuţie destul de intensă şi am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc. Am continuat programul doar noi aliaţii. Am ajuns la concluzii optimiste. Mai mulţi aliaţi care sunt departe de 2% s-au angajat să îşi facă cheltuieli pentru apărare. S-a discutat, însă fără să se ia o decizie, să încrcăm să se meargă mai departe şi probabil la următoarele summit-uri vom avea o abordare în care se încearcă să se meargă peste alocările de 2%.", a mai spus Iohannis.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia