Tribuna
Investițiile în tablouri, la fel de rentabile ca afacerile imobiliare
Andra MARINESCU
1470 vizualizari
Investițiile în tablouri, la fel de rentabile ca afacerile imobiliare
Poate că mulţi văd într-un tablou doar un obiect decorativ, dar o pictură poate fi o investiție, și chiar una profitabilă. O lucrare de artă poate bucura deopotrivă ochiul și bugetul celui care o deține. Pictorul sibian Bogdan Mihai Radu, cel care a obținut primul loc la Oxford International Fair, unde au fost aproximativ 160 de concurenţi din 30 de țări ale lumii, este de părere, de pildă, că investiția în artă este similară cu cea în imobiliare și că un tablou crește de cel puțin două ori când pictura este semnată de un artist premiat la cele mai importante competiții internaționale.


 

O pictură este cotată în funcție de artist și valoarea acestuia. Arta poate deveni un instrument de investiție, iar dacă iubitorii ei cumpără, de pildă, astăzi un tablou cu 500 de euro, peste câteva săptămâni îl pot da mai departe cu 1.000 de euro sau chiar mai mult, în funcție de valoarea artistului care l-a semnat.

De curând, Sibiul a avut un reprezentant la Oxford International Fair, care a avut loc la finalul lunii februarie, la primăria celebrului oraș britanic. Din competiția alături de cei aproximativ 160 de artiști, Bogdan Mihai Radu a ieșit pe primul loc și, astfel, va fi invitat de onoare la Târgul Internațional de Arte de la Tokyo, Japonia (Tokyo Art Fair), din perioada 25 - 26 mai, unde pictura sibianului va fi cea care va deschide expoziția.

Într-un interviu acordat ziarului TRIBUNA, a povestit că pașii spre celebritate nu au o scurtătură. "Tot ce facem, ca artiști, este să definim niște lucruri foarte iluzorii. Cu toții vrem o rețetă a succesului, o scurtătură. Sunt informații nenumărate pe această temă a succesului. Ceea ce nu văd în jurul meu este o practică consecventă și constantă pe baza acestor informații", spune pictorul sibian.

Tablouri evaluate de specialiști

În legătură cu investiția în artă, artistul sibian este de părere că aceasta ar putea fi asemănată cu cea în imobiliare. "Da, poate fi o investiție foarte bună, similară cu investiția în imobiliare. Orice artist care are vânzări publice (casă de licitații, site-uri unde sunt afișate prețurile de vânzare sau vânzări dovedite din tranzacții bancare) aduce după sine și intervenția evaluatorului în artă, iar pe baza informațiilor de mai sus se calculează o cotă. Evaluatorul obține informații, estimări și opinii necesare întocmirii certificatului de estimare, din surse pe care evaluatorul le consideră a fi credibile", spune Bogdan Mihai Radu.

Un exemplu concret dintr-un certificat de estimare este, de pildă, lucrarea “Storm”. Făcut recent după premiul câștigat de sibian, are o dimensiune de 90 cm/ 90 cm și a fost evaluată la aproximativ 1.300-1.500 euro. "Un tablou de aceleași dimensiuni numit “Flowers” vândut cu un an în urmă a avut o valoare de vânzare de 775 euro, conform certificatului de estimare Comparatia C. Participarea şi premiul de la Oxford International Art Fair 2018 au necesitat un efort și o dedicare asiduă în vederea acestei reușite. Din exterior poate părea ușor și, poate, un mare noroc, dar este departe de a fi un asemenea lucru. Tot ce este de valoare și important în această lume este câștigat prin muncă. Cu această ocazie, vreau să mulțumesc Cambridge School Bucharest", adaugă Bogdan Mihai Radu.

De la tablourile bunicii, pe culmile succesului

Pictorul sibian spune că a avut modele în trecut, care l-au inspirat, dar în prezent consideră că cel mai bun model trebuie să fie el însuși. Ne-a mărturisit că pasiunea lui pentru pictură a început când era mic. "Fascinat de un film, am împrumutat tablourile bunicii și ale rudelor, sub pretextul că am nevoie de ele la școală. Le-am reprodus și am returnat fără ca nimeni să bănuiască ce s-a întâmplat, a fost o joacă de copii, am profitat de faptul că bunica avea probleme de vedere. Fiecare tuşă dintr-o pictură este ca o strofă dintr-o poezie, ea trebuie încadrată într-un ansamblu, acest fapt îi dă unei picturi un statut de obiect sacru, el trebuie tratat şi transportat cu cea mai mare atenţie, fiecare mică deteriorare poate reduce din valoarea ei", spune artistul sibian, care se inspiră de cele mai multe ori din ceea ce întâlnește în fiecare zi.

Invitat la Tokyo

Artistul este invitat în Japonia, la finalul lunii mai, la Tokyo Art Fair 2018. "Nu poate fi decât un succes. Scopul meu final este de a mișca privitorul prin ceea ce fac, el să aibă o experiență primordială în urma întâlnirii cu acea lucrare. Fiecare pictură are o viață proprie, ea se creează singură, este ca un proces de maturare. Eu sunt acolo doar ca să aprind flacăra inițială pentru spectacolul impresionant ce va avea loc pe acea pânză. Desigur, privitorul trebuie să fie pregătit să primească darul acelei lucrări, să fie într-un punct în care să se poată produce acea schimbare definitivă în viața lui.Dar toate acestea pentru un investitor sunt doar indici asupra valorii lucrării, ce dau siguranţa unui profit. Sunt puține feluri în care un artist poate ajunge la un asemenea rafinament", conchide Bogdan Mihai Radu.

Cei care vor să îl cunoască mai bine pe artist și să îi vadă lucrările o pot face accesând www.bogdanmihairadu.com.

 

[image=119562]


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia