logo
International Week adună la Sibiu 120 de participanți din 20 de țări - ”Diferiți în culturi, dar nu diferiți în cultură!”
Sorana MAIER
4345 vizualizari
International Week adună la Sibiu 120 de participanți din 20 de țări - ”Diferiți în culturi, dar nu diferiți în cultură!”
© Razvan NEGRU

Universitari, profesori, studenți din 20 de țări aflate pe patru continente se reunesc zilele acestea la Sibiu pentru a participa la Sibiu - Capitală Universitară Europeană, unul dintre cele mai ample manifestări organizate de Universitatea Lucian Blaga, eveniment ajuns în 2018 la cea de-a patra ediție.

Deschiderea oficială a proiectului Sibiu - Capitală Universitară Europeană a avut loc luni, în sala Senatului Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, str. Lucian Blaga nr. 2A, moment care a coincis și cu derularea primului eveniment din cadrul proiectului – International Week of Lucian Blaga University of Sibiu.
Actori, studenți la Teatrologie și Teologie au deschis evenimentul cu un spectacol parabolă construit în jurul Legendei Meșterului Manole.
Tema centrală de anul acesta este cea de ”Cultură în tranziție”, ca o înțelegere a culturii care contribuie la schimbarea lumii într-o societate tot mai diversă și globală.
Globalizarea atrage acum, mai mult decât oricând, atenția asupra culturii și identității noastre, iar în aceste condiții, atenția tuturor se îndreaptă din ce în ce mai mult către realizarea unei unități culturale. Vă mulțumesc încă o dată în plus pentru interesul pe care îl arătați manifestărilor noastre, pentru activitățile incluse în proiect, vă mulțumesc pentru efortul pe care l-ați depus în organizarea acestei manifestări  și vă invit să participați la toate evenimentele incluse în programul nostru, vă invit să descoperiți universitatea noastră, orașul nostru minunat și să petreceți frumos șederea aici”, a spus prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu.


Evenimentul de deschidere a fost moderat de conf. univ. dr. Dana Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale al Universității din Sibiu.
Vă mulțumesc că ați ales să fiți aici alături de noi în această săptămână, colaboratori, prieteni vechi pe care îi salutăm cu drag precum și invitați care sunt pentru prima oară la Sibiu, și pe care sperăm să îi revedem la edițiile următoare ale săptămânii internaționale la ULBS, tuturor bun venit la ULBS, bun venit în Sibiu. Săptămâna internațională la ULBS stă sub semnul Culturilor în tranziție. În secolul 21 cultura și frontierele devin concepte marcate de efortul uman de a imagina și intelege o lume caracterizată deopotrivă prin flux și bariere”, a spus Dana Preda.
Ligia Deca, consilierul președintelui Klaus Iohannis, consilier de Stat în Departamentul Educație și Cercetare, s-a numărat printre invitați și a vorbit despre importanța schimburilor între universități, amintind faptul că încă de la începutul existenței mediului academic, astfel de schimburi erau uzuale.


Sunt foarte bucuroasă că Sibiul, care a fost Capitala Culturală în 2007 găzduiește un astfel de proiect important, care deschide mediul academic către alte culturi, către alte sisteme educaționale. Cred că fiecare dintre noi, în calitate de student sau profesor, știe cât este de importantă deschiderea către alte culturi”, a spus Ligia Deca.

Constantin Necula a luat Cultura la întrebări!

Conf. univ. dr. Constantin Necula, profesor al Facultății de Teologie, a susținut un dialog inedit în deschiderea evenimentului, mărturisind că i-a adresat Culturii o serie de întrebări întrebări.
”I-am transmis câteva întrebări Culturii care se află în tranziție... de formație profesională. Am întrebat-o, mai întâi, dacă definirile geopolitice ale lumii moderne îi afectează tranziția. Am întrebat-o: Te pot numi geocultură? A răspuns: Nu! Eu sunt tradiție, ethos cultural și comunicare socială. Pot să mă redefinesc oricând, oricum, dar acestea sunt cele trei fundamente pentru care exist în lume. (...) I-am spus: Cultura nu este ceea ce media spune. Mi-a răspuns: Cultura este ceea ce media ascunde”, a reprodus profesorul Necula dialogul său imaginar cu Cultura.
El și-a continuat discursul în aceeași notă.
Am întrebat-o: Atunci, cum construim podurile? Mi-a spus: Refuzând să săpați prăpăstiile. Cărțile, muzica, teatrul sunt importante, dar nu mai importante decât oamenii. Oameni purtând cu sine o țară întreagă. (...) S-a așteptat ca din dărâmarea zidului Berlinului să construim poduri. Și noi am făcut greșeala să construim ziduri mai mici și să punem pietre de hotar care diferențiază culturile. Suntem diferiți în culturi, dar nu suntem diferiți în cultură”, a concluzionat conf. univ. dr. Constantin Necula.


El le-a explicat oaspeților străini faptul că fata strânsă la mijloc, în jocul actoricesc de la începutul manifestării, a murit pentru a se putea construi o biserică, ”pentru că nu există cultură fără jertfă”.


Sibiu - Capitală Universitară - 3 în 1


Sibiu – Capitală Universitară. Culturi în Tranziție va cuprinde trei evenimente ce se vor derula de-a lungul întregului an. Primul, cel deschis oficial luni, International Week se derulează până în 19 mai și aduce la Sibiu 120 de participanți de marcă din Europa, America, Africa şi Asia (Bulgaria, Turcia, Grecia, Polonia, Franța, Austria, Maria Britanie, Portugalia, Irlanda, Croația, Serbia, Cambodia, Africa de Sud, SUA, Indonezia, Malaesya, Egipt, Filipine, China ) care vor susţine, pe durata unei săptămâni, prelegeri pe tematici diverse, de actulitate, deschise publicului. Al doilea eveniment este Workshopul Internaționalizarea Învățământului Superior și Contribuția Universității în Dezvoltarea Locală și Regională. Ghid de bune practici (16 mai), care are ca scop organizarea unui atelier de lucru pentru schimburi de bune practici în procesul de internaţionalizare a învățământului superior. Cel de-al treilea eveniment din cadrul proiectului este Z9Festival – Festivalul Internațional Studențesc “Zona Nouă”, ediția a IV-a” (13 octombrie).
Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia