logo
FITS
Inspector DSP Sibiu: „Factorul uman, principalul care generează infecții spitalicești”
Laura BUCIU
920 vizualizari
Inspector DSP Sibiu: „Factorul uman, principalul care generează infecții spitalicești”
© Arhiva

Suntem obișnuiți să auzim, în Sibiu, că infecțiile spitalicești sunt cauzate de vechimea clădirilor, de faptul că avem un spital județean multipavilionar, în care pacienții și personalul medical traversează curtea instituției pentru o analiză, pentru un consult între secții sau pentru un transfer inter-secții. Inspectorul șef al DSP Sibiu, Lucian Blăguțiu, spune că nu spitalul și modul în care este acesta construit, este singurul vinovat de faptul că oamenii vin cu o boală și pleacă acasă cu alta. „Factorul uman este principalul generator al infecțiie nosocomiale”, a spus Blăguțiu.

Din acest motiv, inspectorii DSP Sibiu au amendat angajați ai spitalului, pentru că, deși li se pun la dispoziție produse biocide, acestea nu sunt corect folosite.

„Ține de personal și vorbim de personal care nu respectă procedura în totalitate, nu respectă prevenirea riscurilor asupra lor și a pacienților, care nu respectă precauțiile universale și pe cele legate de managementul deșeurilor. Acestea sunt problemele principale din unitățile medicale. Am sancționat de la spălarea incorectă a mâinilor, până la colectarea necorespunzătoare a deșeurilor, nerespectarea procedurii în ceea ce privește curățenia și dezinfecția spațiilor, precum și urgențe din fișa postului care se refereau la activitatea personalului în privința procedurilor de asigurare a propriei protecții prin operațiunile de spălare și dezinfecție a mâinilor”, a spus Lucian Blăguțiu.

 

Spitalul asigură produsele, restul este treaba angajaților

 

Inspectorii DSP Sibiu spun că unitatea medicală asigură persoanelor angajate, conform fișei postului, toate materialele și produsele pentru curățenie și dezinfecție sau asigură conformitatea acestor produse. Dacă nu face aceste lucruri, unitatea medicală este vinovată și amendată.

Dar, odată puse la dispoziția personalului, unitatea sanitară este obligată să vadă dacă sunt suficiente produsele, dacă s-au distribuit în secții, dacă sunt folosite corespunzător. Aceste chestiuni țin de propriul serviciu de prevenire a infecțiilor nosocomiale în unitatea medico-sanitară.

În același timp, unitatea medicală este obligată să urmărească și consumul din secții ca să aibă mereu o informare cu privire la situația produselor biocide. De asemenea, trebuie să controleze modul cum aceste produse sunt folosite și dacă se respectă procedura în privința utilizării lor.

Din momentul în care angajații nu fac ceea ce trebuie să facă, ei sunt cei sancționați.

„Putem vorbi și de vechimea clădirilor, că este multipavilionar spitalul, cu circuite așa cum sunt, dar respectarea procedurilor duce la minimizarea riscurilor. Riscul rămâne, acela de transmitere de la om la om. Dacă unitatea medicală respectă procedura, asigură substanțele, operațiunile se execută corect, rămâne personalul. Personalul medical, anex actului medical și vizitatorii”, a mai spus Lucian Blăguțiu.

Potrivit acestuia, după scandalul privind Hexi Pharma s-a sesizat o creștere a nivelului de conștientizare și responsabilitate în ceea ce privește felul în care s-au făcut raportările infecțiilor asociate actului medical. De asemenea, a fost o mai mare atenție asupra documentelor produselor biocide folosite în unitățile medicale din județul Sibiu.

Tot de atunci a început să se producă mai frecvent rotația stocurilor, care este un principiu al prevenirii infecției și rezistenței bacteriene la produsele biocide utilizate.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia