Tribuna
Inimioarele a 12 copii, salvate de Echipa Inimii, la Spitalul European Polisano
Inimioarele a 12 copii, salvate de Echipa Inimii, la Spitalul European Polisano

Etajul 4, Spitalul European Polisano. Liniște pe hol și în saloane. 12 familii au avut șansa unei vieți noi, după ce copiii lor au fost operați pe cord de o echipă multidisciplinară, formată din medici români și englezi. Într-unul din saloane, o mamă îşi aşteaptă copilul de 2 ani şi patru luni, care încă nu a ieşit din Terapie Intensivă. Ştie că e bine, că viaţa îi zâmbeşte din nou, după operaţie. Cu emoţii în glas, ne spune cât de recunoscătoare este celor care au făcut posibil ca băiatul ei să fie operat pe cord.

Într-un alt salon, o altă mamă se uită gingaş la băieţelul ei de 9 ani. A fost operat, iar acum se reface. A venit din Caransebeş până la Sibiu, iar acum e mulţumită că Romeo este în stare bună, chiar dacă se mai plânge.

„Ştiam că operaţia nu se poate face oriunde. Ştiam că o să coste. Am stat pe lista de aşteptare şi în martie anul acesta am fost la control, iar în iunie trebuia să fie operat, dar copilul a făcut varicelă. Aici mi s-a spus că nu o să plătesc şi am venit aici. Eu nu aş fi avut de unde, vă daţi seama”, a spus mama lui Romeo, băieţelul de 9 ani, operat pe cord deschis.

Sunt doar două cazuri din cele 12 care au beneficiat de operaţie pe cord în cadrul unui proiect al Fundaţiei Polisano. Familiile celor 12 copii operaţi nu plătit nimic, intervenţiile fiind realizate pro bono de Echipa Inimii, în frunte cu dr. Victor Costache. Cel mai mic dintre copiii care au suferit intervenţie pe cord deschis are 7 luni, iar cel mai mare are 15 ani. Toţi se simt bine, operaţiile fiind reuşite.

 

Zeci de specialişti, pentru copii

 

Anual, în România se nasc 1.600 de copii care au malformaţii cardiace. Puţini dintre ei sunt cazuri extrem de grave, care au nevoie de intervenţie chirurgicală în primele 24 – 48 de ore.

Fiecare copil salvat este o reuşită, însă, spun medicii. Doctorul Adrian Lăcătuşu, medic primar cardiologie pediatrică spune că România e departe de ceea ce el şi-ar dori, dar trebuie să fie recunoscător pentru fiecare viaţă salvată.

  • „Dacă discutăm punctual, putem fi fericiți pentru că fiecare viață salvată e un bun neprețuit. Dacă discutăm strategic, avem destul de multe motive de nefericire. Operăm unul din trei copii care au nevoie de intervenție. Cu resurse mai multe și volumul de pacienți ar fi mai mare”, a spus dr. Adrian Lăcătușu.

Echipa formată din zece specialişti din Marea Britanie şi 30 din Sibiu au operat zilnic, la Spitalul European Polisano, dar echipa din Anglia promite să revină şi să continue proiectul cu Fundaţia Polisano, acela de a ajuta şi familiile cu posibilităţi materiale reduse să aibă parte de cel mai bun tratament.

În parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în cadrul Spitalului Euopean Polisano funcţionează de 4 ani un institut de boli cadiovasculare care tratează toată gama de afecţiuni ale adultului. Prin colaborarea cu echipele din Marea Britanie, Polisano a extins aceste tratamente către copiii care suferă de afecţiuni cardiovasculare congenitale din regiunea Sibiu şi din ţară.

Acesta este un proiect realizat în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga”, Spitalul European Polisano, Universitatea din Bristol, Fundaţia Polisano, Fundaţia „Healing Little Hearts” din UK, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară. Există speranţa ca pe viitor proiectul să aibă şi susţinerea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor locale. Deocamdată, Casa de Asigurări de Sănătate a spriinit Echipa inimii cu o sumă de bani, prin finanţarea spitalului.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA