Tribuna
Începe FITS! 690.000 de spectatori așteptați în cele zece zile ale Festivalului!
Andra MARINESCU
10583 vizualizari
Începe FITS! 690.000 de spectatori așteptați în cele zece zile ale Festivalului!
De un sfert de veac, Teatrul Național "Radu Stanca" transformă orașul și împrejurimile lui într-o scenă imensă pentru mii de artiști. Anul acesta, vor performa la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu nu mai puțin de 3.300 de invitați din 73 de țări, în tot atâtea spații de joc. Organizatorii așteaptă, zilnic, aproximativ 69.000 de spectatori care să se bucure de atmosfera festivalieră. În plus, ediția 2018 a evenimentului, ce are loc în perioada 8 - 17 iunie, propune și o nouă direcție artistică pentru concertele din Piața Mare.


 

Ediţia 2018 a FITS stă sub semnul pasiunii şi va aduna la Sibiu nume importante din domeniul artelor spectacolului.

Evenimentul şi-a început povestea în anul 1993, când un grup condus de Constantin Chiriac, actor la TNRS, s-a hotărât să dăruiască oraşului un festival de teatru. Personalităţi de renume mondial, artişti, regizori, ambasadori, premieri, preşedinţi au fost prezenţi, de-a lungul timpului, la FITS, manifestare care, în cei 25 de ani de existenţă, s-a desfăşurat sub genericul unor teme generoase, precum toleranţa, violenţa, provocările, inovaţiile, iubirea, dialogul, unicitatea în diversitate şi energia.

O nouă direcţie artistică a concertelor din Piaţa Mare

Anul acesta, FITS se centrează pe o nouă direcţie artistică pentru concertele din centrul Sibiului.

Youngr, SUPERORGANISM și KillASon sunt cele trei trupe de muzică nouă care vor concerta în Piața Mare. Cu milioane de vizualizări pe Youtube și show-uri multimedia de excepție, artiștii invitați la festival vor face deliciul celor care se vor afla la Sibiu în weekend-ul 15-17 iunie. Intrarea este liberă la toate cele trei evenimente care se înscriu în propunerea organizatorilor pentru seri pline de culoare pe străzile orașului festivalier.

SUPERORGANISM e o trupă transatlantică formată dintr-un grup de muzicieni internaționali, obsedați de cultura pop, și Orono, o vocalistă de origine japoneză din Maine, New-England, care locuiesc în prezent sub un singur acoperiș în Londra. Formația a debutat în 2017 cu piesa pop, tehnicoloră și idiosincratică, „Something For Your M.I.N.D”. Piesa a devenit un hit, făcând imediat senzație pe internet și la radio (fiind difuzată de Frank Ocean și Ezra Koenig în emisiunile radio prezentate de ei), urmate de „It’s All Good” și „Nobody Cares”, ambele piese cu ritmuri intoxicante și o continuare pe măsură a debutului lor fulgerător. De atunci, Superogranism sunt duși de valul succesului obținut de pe urma proiectului enigmatic lansat de aceștia online, spectacolelor lor internaționale de debut cu casa închisă, aparițiilor lor la emisiuni TV precum Jools Holland și prezenței lor îndelungate în topurile BBC Sound of 2018 și VEVO DSCVR - iar acum își promovează albumul de debut spectaculos de optimist în care aceștia clădesc o lume fantastică, lansat pe 2 martie (prin casa de discuri Domino Records). La FITS vor concerta pe data de 15 iunie, de la ora 22.45.

Apreciat atât de presa franceză (Les Inrocks, Trax, Noisey etc), cât și de cea internațională (The New York Times, The Quietus), KillASon se află în plin proces de dezvăluire completă a carismei sale prin stilul său vibrant și hibrid de hip-hop. După albumul exuberant „The Rize” lansat în 2016 și la câteva luni de la lansarea albumului său melodic, „STW1”, Marcus Dossavi-Gourdot revine în 2018 cu albumul „STW2”, a doua parte și încheierea fantasmagorică a dipticului „Strange The World” (STW), în care universul lui KillASon devine mai rafinat din punct de vedere muzical și vizual.

Astfel, nu e de mirare că KillASon a reușit, la doar 23 de ani, să-și lanseze propria casă de discuri, SUPANOVA. În prezent, el explorează un stil de muzică rap mai personal, dar extrem de conștiincios, interpretat în limba engleză și influențat, în principal, de artiști americani (Michael Jackson, Busta Rhymes, Outkast, Lil Wayne…). KillASon, care este și dansator în trupele Wanted Posse și Undercover, este un personaj unic cu abilitatea de a fermeca publicul din întreaga lume și ajunge în România, la Sibiu, pe 16 iunie, de la ora 22:15.

De la debutul său de anul trecut cu single-ul lansat independent, „Out Of My System”, acesta a strâns peste 34 milioane de ascultări pe Spotify, 26 milioane de vizualizări pe Facebook, patru milioane de vizualizări pe YouTube și a suținut turnee cu casa închisă în Europa și America de Nord. Spectacolul său live fenomenal a fost selecționat în peste 50 de festivaluri, inclusiv SXSW, Latitude, Ultra Music Festival, Montreux Jazz Festival și The Meadows Music & Arts Festival.

Inițial, înainte de lansarea primului său album, Youngr s-a făcut cunoscut prin videoclipurile sale live remarcabile, filmate într-un singur cadru, și prin înregistrările sale neoficiale numai bune pentru dans, precum cover-ul său după piesa „Sweet Disposition” a trupei Temper Trap, devenit viral și adunând 15 milioane de vizualizări doar în primele două săptămâni. Concertul va avea loc pe 17 iunie, de la ora 22.15, în Piața Mare a Sibiului

 

VINERI, 8 iunie

În prima zi de Festival, participăm, încă de dimineaţă, la ateliere, expoziţii şi conferinţe alături de specialişti din domeniul artele spectacolului.

Din agenda zilei de vineri fac parte spectacole de teatru, muzică şi circ, atât în spaţii indoor, cât şi outdoor.

Astfel, o vom cunoaşte pe "Femeia... întortocheată" din Argentina, care îşi va demonstra aptitudinile, făcând jonglerii cu pălării și alte contorsionări extravagante.

Francezii de la Compagnie Carabosse vor transforma centrul oraşului, cu "Pasiunea focului". Spectacolul invită la o călătorie colectivă spre o lume primitoare, care a devenit un spațiu dedicat poeziei și libertății. "Fiecare instalație de foc se desprinde dintr-un scenariu original și specific, fiind un laborator al creațiilor continue, aflate în continuă evoluție. Cercetări recente despre flăcări, noi modalități de gândire vizavi de elementele de decor, noi creații sonore și muzicale, noi colaborări artistice. Fiecare călătorie pe care o facem ne îmbogățește proiectele, urmând o linie artistică originală. Creații artistice de impact, aventuri umane frumoase - instalațiile noastre de foc călătoresc în Europa și în lume tot anul. Indiferent de dimensiunea proiectului, scopul este să respirăm aerul magic al fiecărui loc. Obiectivul muncii noastre efemere este să primim publicul în mijlocul viziunilor noastre înflăcărate", spun membrii companiei.

Seara se va încheia cu un foc de artificii, în Piaţa Teatrului.

Agenda completă a evenimentelor o regăsiţi aici:

*Ora 9: Expoziția "HR Giger - Dark Scene", Muzeul de Artă Contemporană.

*Ora 9: Expoziția "Icoanele - ferestre luminate la casele creștinilor", Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu.

*Ora 10: Atelierul "Actoria fără constrângeri: actorul în ipostaza de co-creator", Casa de Cultură a Studenților - Sala Orange.

*Ora 10: Expoziția de grafică "Samsara", Turnul Sfatului.

*Ora 10: Expoziția "Kimono-urile maestrului Tomita Nobouki", Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu.

*Ora 10: Expoziția "Micro-folie Sibiu Hotspot Cultural BRD", Casa Artelor.

*Ora 10: "Sibiu Book Festival - Strada cu Cărți", Piața Mică.

*Ora 10: Atelierul "Unchiul Vania - Povestea. Partenerul. Spațiul", Sala "Virgil Flonda", Facultatea de Litere și Arte.

*Ora 12: Expoziția "Focus FITS 25", Centrul Cultural "Ion Besoiu".

*Ora 14: Conferința "George Banu, în dialog cu Ioan Aurel Pop", Librăria "Habitus".

*Ora 16: Muzică - "Apolodor. Călătoria unui pinguin", Sala Parter a Teatrului "Gong".

*Ora 16: Teatru - "Din jale se întrupează Electra", Sala Lulu a Fabricii de Cultură.

*Ora 17: Muzică - "Din Italia, cu toată dragostea!", strada Nicolae Bălcescu.

*Ora 17.45: Muzică - "Despre India, cu cimpoaie și tobe scoțiene", strada Nicolae Bălcescu.

*Ora 18: Dans - "Căzând învăț să zbor", Sala Studio TNRS.

*Ora 18: Teatru - "O sticlă verde", TNRS.

*Ora 18: Teatru - "Trei surori", Sala BRD Scena 9, Redal Expo.

*Ora 18.15: Dans - "La Sibiu... ca-n Tenerife!", strada Nicolae Bălcescu.

*Ora 19: Circ - "Aproape de perfecțiune", Piața Habermann.

*Ora 19: Muzică - "Din Italia, cu toată dragostea!", strada Nicolae Bălcescu.

*Ora 19.45: Muzică - "Despre India, cu cimpoaie și tobe scoțiene", strada Nicolae Bălcescu.

*Ora 20: Dans - "American Dance Show", Centrul Cultural "Ion Besoiu".

*Ora 20: Circ - "Fotbal și circ", Piața Habermann.

*Ora 20.30: Dans - "La Sibiu ... ca-n Tenerife", strada Nicolae Bălcescu.

*Ora 21: Teatru - "Iubirea la oameni", CAVAS.

*Ora 21: Circ - "O femeie... întortocheată", Piața Habermann.

*Ora 21.15: Muzică - "Muzica Militară a Garnizoanei Sibiu", strada Nicolae Bălcescu.

*Ora 21.30: spectacol de stradă "Pasiunea focului", Piața Mare - Parcul Cetății - Parcul ASTRA.

*Ora 22: Dans - "Guo Feng", Filarmonica de Stat.

*Ora 22: Circ - "Între cer și pământ", Colegiul Național "Octavian Goga".

*Ora 23.45: Focuri de artificii, Piața Teatrului.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia