logo
Încă o ZI LIBERĂ pentru români în 2018. VINEREA MARE, sărbătoare legală. Proiectul aşteaptă undă verde de la deputaţi şi Iohannis!
Rareș BIŢU
1703 vizualizari
Încă o ZI LIBERĂ pentru români în 2018. VINEREA MARE, sărbătoare legală. Proiectul aşteaptă undă verde de la deputaţi şi Iohannis!

Senatorii au votat miercuri un proiect de lege potrivit căruia Vinerea Mare poate deveni sărbătoare legală şi zi liberă. Iniţiat de senatori ai UDMR, proiectul a fost susţinut de toate partidele parlamentare. 

  • „Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare”, explică iniţiatorii în expunerea de motive.
  • „În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale UE, deci, majoritatea ţărilor”, adaugă iniţiatorii proiectului. Aceştia subliniază că Vinerea Mare este foarte importantă și consideră că românii au dreptul să aibă această zi liberă.

Totodată, în expunerea de motive se arată că România are printre cele mai puține zi libere din Europa, doar 14 zile în acest an. 
După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus. Vinerea Mare, în Europa, este zi legală de sărbătoare în 16 țări din cele 28 ale Uniunii Europene, deci în majoritatea țărilor.
Senatul a fost prima cameră sesizată care a dezbătut acest proiect de lege. Decizia finală aparţine deputaţilor. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. 

 

ZILE LIBERE în 2018


Potrivit Codului Muncii, în prezent sunt 14 zile zile de sărbătoare legală şi nelucrătoare:

- 1 şi 2 ianuarie;

- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

- prima şi a doua zi de Paşti;

- 1 mai;

- 1 iunie;

- prima şi a doua zi de Rusalii;

- Adormirea Maicii Domnului;

- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

- 1 decembrie;

- prima şi a doua zi de Crăciun;

- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

comentarii
3 comentarii

Eram curios totusi sa ne spuneti ce e aia Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor. Ca sa fie car ce sarbatorim cu liber de la stapanire!
Protestant
21.02.2018 21:36
Mai fratilori,cand mai vreti sa si lucrati ?
Lae
22.02.2018 12:53
Dupa cat de puturosi suntem,cat de multe sabatori ne trebuie.Popii asta asteapta,toata saptamana sa fie sarbatori,bani sa iasa,ce sa atepti de la prostimea romaneasca.
gogu
22.02.2018 17:48
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia