logo
În loc de "masa caldă" promisă-n 2016, elevii vor primi fructe şi legume la şcoală!
În loc de

Scoateţi o foaie de hârtie, că doar n-o să daţi extemporal pe smartphone. Şi răspundeţi la următoarea întrebare: Ce vor primi elevii din şcolile româ ...Poftim? "Manuale", zici? Aici suntem la ora de fizică, tinere, nu la utopie şi visare. Ia, dumneata, văd că insişti: ... Cum? "Toalete în şcoală, să nu mai mergeţi până-n fundul curţii? Şi bani pentru fondul clasei, să nu mai tot cereţi de la părinţi"? Mă, dar gingaşi v-aţi făcut! E ora de fizică, aici, nu raion SF, repet. Văd că tot nepregătiţi aţi venit la oră ...

Elevii din şcolile româneşti vor primi - notaţi? - fructe proaspete la şcoală. Şi mai uşor cu maimuţărerile, da? Fructe posibil mai proaspete chiar şi decât celebrul corn cu care fără să te chinui prea mult poţi bate cuie sau un vecin cu maneaua la maxim, dar nu pentru asta ne-am adunat astăzi aici. Ci pentru a constata că deputaţii - mă, cum se mai gândesc ei la copii şi viitorul lor, mă! - au adoptat marţi "proiectul de lege aprobarea Ordonanţei Guvernului 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene". Mda, o fi România repegenta clasei, dar ce-i ruşine să ai riduri într-a şaptea? (Rog corectura să nu intervină: repetentă + corigentă = repegentă). Şcoala de la noi nu se mai învredniceşte la niciuna dintre "calităţile" clasice. 

Nici nu le-a luat mult deputaţilor să observe că elevii au nevoie de fructe şi legume, nu doar de iaurturi cu aspect de var şi miros de cretă importate din Ungaria. Acuma, nu vă gândiţi că şcolarii vor primi ... ăă, mere, să zicem. Mnoo. Sau - mai grav - mere româneşti cu gust şi miros ca-n livada bunicilor. Nţţ. Cum să încurajeze tocmai statul consumul de fructe autohtone când poate importa în draci tot soiul de făcături din celuloid şi plastic? 
Deputaţii ştiu mă, ce le trăbă la copii. Şi tocmai fiindcă ştiu au ales ... bananele. Le-o fi spus careva că o banană pe zi ţine doctorul departe. Mă mir însă că nu s-au gândit la pepeni. Iarna, pe ger, la ţanc pică. Că vara elevii-s plecaţi în vacanţă. Cu o lubeniţă cinstită săturai tot rândul de la geam. Cu un metru pătrat de Dăbuleni, câteva clase. 

Atentă la "normele europene", grija pentru elevi include şi ... legumele. Parcă şi văd diriga intrând în clasă cu un sac de mazăre. Sau o troşcoletă cu fasole boabe, opţional păstăi. Păi, stăi nu te repezi aşa! Sunt destule s-ajungă la toată clasa, disperatule! Glumesc. Cum să dai aşa ceva la şcoală când poţi alege ... ceapa. Siiigur că da. Din aia roşie, s-o sfărâmi cu pumnul în pauza mare. Uite, dacă deputaţii preferă varza, io zic să mai cugete. Cu două trei funii ai rezolvat o clasă. Cu slana de-o aduc corigenţii să ia şcoala la frecat, de minune merge. Să mă ierte cartofii, dar n-am cum să le permit întâietatea. Iar pentru premianţi sparanghel să fie: hribii ştiţi doar că-s pentru fiţe de olimpici când simt că le intră morcovul. Mbine, în şcolile unde cinciul rămâne ditamai reduta, şi napii-s o variantă. 

În loc de desert


Îşi mai aminteşte careva de masa caldă promisă prin vara lui 2016 de guşaţii lui Cioloş? ... Îşi? Întâi în 22 de şcoli, apoi în toată ţara. Astfel încât din septembrie 2016 fiecare elev să beneficieze de o masă diversificată sau caldă. Nu-şi?„Proiectul PNL Masă la Școală prinde contur în Guvernul Cioloș!” E, hai că v-am dat mură-n gură. Exact aşa cum - ce să vezi? -  şi ei ne-au dat. 
Era să uit: impus nu doar recomandat de UE, proiectul cu fructele şi legumele la şcoală a fost susţinut de toate partidele parlamentare, semn că, dacă-i vorba de sănătatea la copii, aleşilor li se că(p)şunează să le facă bine şi cu forţa, dacă altfel şcolarii nu pricep!  

 


comentarii
1 comentarii

Metru cub de pepeni***
Ena
13.02.2018 19:04
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia