Tribuna
Ilie Mitea a fost condus pe ultimul drum. Patriarhul Daniel: "A fost un susţinător al valorilor credinței, tradiției şi spiritualităţii româneşti
Sorana MAIER
11961 vizualizari
Ilie Mitea a fost condus pe ultimul drum. Patriarhul Daniel:
© Răzvan NEGRU

Ilie Mitea, fost prefect al judeţului Sibiu, implicat activ în viaţa politică şi socială a Sibiului a fost înmormântat duminică, după ce şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier petrecut joi seara, în judeţul Vâlcea.

Slujba de prohodire a lui Ilie Mitea a fost oficiată de Mitropolitul Ardealului şi Arhiepiscopul Sibiului, Laurenţiu Streza, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe familiei, ştiută fiind apropierea lui Ilie Mitea de Biserică şi implicarea acestuia în activitatea acesteia.
De asemenea, suporterii echipei de baschet a CSU Sibiu au fost prezenţi la slujba de înmormântare, Ilie Mitea fiind un cunoscut susţinător al echipei.
Ilie Mitea s-a născut în 10 februarie 1952. Din 2013 până anul trecut, când s-a pensionat, a fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, în 2013 a fost inspector guvernamental, în anii 2012 şi 2013 a fost prefect al judeţului Neamţ, între anii 2007 şi 2009 a fost prefect al judeţului Sibiu. Între 2005 în 2007 a condus Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Sibiu, începându-şi cariera ca inginer zootehnist în anii 80, în Braşov, Constanţa şi apoi la Cristian. 

Drumul de la inginer agronomist, la politicianul implicat în sportul sibian

Ilie Mitea a urmat liceul în Sibiu, apoi Institutului Agronomic Nicolae Bălcescu Bucureşti, Facultatea de Zootehnie, a absolvit Managementul administraţiei publice în procesul integrării europene, a fost doctorand al Institutului Agronomic Nicolae Bălcescu Bucureşti, a urmat un masterat în  ’’Securitate Comunitară şi Terorism’’ şi specializări ca înalt funcţionar public.

 


Timp de trei ani, în 1998, 2004 şi 2005 a fost desemnat Sibianul Anului pentru
activitatea depusă în slujba comunităţii sibiene.
În anul 2006, a fost preşedintele Comitetului de Organizare al Campionatului
European de Baschet Juniori la care echipa României a ieşit învingătoare.

Accident tragic, cu doi morţi


Fostul prefect al județului Sibiu a murit joi seară într-un accident rutier la Milcoiu în județul Vâlcea. Ilie Mitea se afla pe locul din dreapta al unui autoturism care circula regulamentar. Pe celălalt sens de mers, un alt autoturism a efectuat depăşirea unui TIR fără să se asigure și a intrat frontal în mașina în care se afla sibianul. Ilie Mitea a murit la câteva minute după producerea accidentului. În tragedia rutieră și-a pierdut viața și Ioan Romițan, care era proprietarul Naf Naf. Conform unor surse, alt pasager din autoturismul în care se aflau Mitea și Romițan, Ciprian Baltador, ar fi fost rănit.

  • ”Șoferul unui auto Volkswagen ce se deplasa din direcția Râmnicu Vâlcea-Pitești, a vrut să depășească un TIR, moment în care a intrat în coliziune frontală cu un auto marca Ford, ce circula din sens opus. În urma impactului, a rezultatul decesul conducătorului auto din Ford, al pasagerului din dreapta și rănirea gravă a altor trei persoane”, au spus responsabilii IPJ Vâlcea.

Suporterii lui CSU au cântat Imnul României la înmormântarea lui ”nea Titi”

Printre sutele de persoane care au fost prezente în Cimitirul Municipal Sibiu, la înmormântarea regretatului Ilie Mitea, s-au aflat și aproximativ 20 de suporteri din galeria echipei de baschet a CSU, care au intonat Imnul Național al României. Inițiativa i-a aparținut chiar familiei fostului prefect de Sibiu și Neamț, iar de punerea ei în practică s-au ocupat liderii asociației suporterilor, ”Al 6-lea Jucător”, și Florin Iacob, șeful galeriei lui CSU Sibiu.

  • ”Familia lui ”nea Titi” vrea să îi cântăm imnul pentru că îi plăcea foarte mult cum se cânta în sală la fiecare început de meci. El a făcut foarte multe pentru CSU, cred că nu este un efort prea mare să ne strângem și să îl conducem pe ultimul drum. Rămas bun nea’ Titi!”, a fost mesajul lui Florin Iacob, conducătorul galeriei, pe pagina de Facebook a suporterilor lui CSU.

Mesaj din partea Patriarhului

 De altfel, Mitea era prezent la toate sărbătorile mari şi la evenimentele care erau găzduite în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, fiind distins în anii trecuţi cu "Crucea Şaguniană".
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj familiei lui Ilie Mitea şi a amintit implicarea şi susţinerea lui Ilie Mitea în acest domeniu:

  • "Cu profundă durere creştinească am aflat vestea trecerii neaşteptate din această viaţă, în urma unui tragic accident rutier, a Domnului Ilie Dumitru Haralambie Mitea, fiu credincios al Bisericii Ortodoxe Române, membru al Adunării Naţionale Bisericeşti, ca reprezentant al Arhiepiscopiei Sibiului.
  • Angajat activ în viaţa politică, socială şi economică a societății româneşti, Domnul Ilie Dumitru Haralambie Mitea a fost, de asemenea, un susținător al valorilor credinței, tradiției şi spiritualităţii româneşti, înțelegând rolul important şi benefic al Bisericii în societate.
  • În aceste momente grele pentru întreaga familie şi pentru cei care l-au cunoscut şi prețuit, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea şi Viaţa, să odihnească sufletul robului Său Ilie Dumitru Haralambie împreună cu cei drepți, în lumina iubirii Sale veșnice.
  • Veşnica lui pomenire din neam în neam!
  • Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndoliată,
  • † D A N I E L
  • Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române"

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA