Tribuna
I-au tăiat banii, deşi are gradul I de handicap şi este în scaun cu rotile
Vasile ANTIPA
2685 vizualizari
I-au tăiat banii, deşi are gradul I de handicap şi este în scaun cu rotile

Caz revoltător la Hoghilag. O femeie de 71 de ani, grav bolnavă, nu mai primeşte de un an de zile banii aferenţi gradului de handicap în care a fost încadrată. Femeia are luxaţie congenitală la şold, coxartroză stângă secundară, anchiloză articulată la şoldul drept şi inegalitate de lungime a membrelor şi fusese încadrată în gradul 1 de handicap. Din păcate, din luna iunie a anului 2012, atât femeia, cât şi fiul ei în vârstă de 48 de ani, care era angajat ca şi asistent personal, nu mai primesc niciun ban. Singurul venit al celor două suflete este o pensie de urmaş în valoare de 377 de lei. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, femeia de 71 de ani suferă de diabet şi are mari probleme cardiace. „Am primit bani din anul 2000 până anul trecut. Anul trecut am primit bani în iunie şi de atunci m-au tăiat complet. Mi-au spus că nu mai figurez la persoanele cu handicap. Mie îmi este foarte greu, nu pot să mă deplasez deloc şi când am nevoie de ceva mă ajută copilul. Când trebuie să ies din casă, mă pune copilul în cărucior. Pe lângă aceste probleme, mai sufăr şi cu inima şi am şi diabet. Eu şi fiul meu trăim dintr-o pensie de urmaş, după soţul meu, 377 de lei”, ne-a spus Elena Deac, femeia de 71 de ani din Hoghilag, umilită pur şi simplu de autorităţi.
(Aproape) imposibil pentru fiu
Numai în pielea fiului femeii să nu fi. Bărbatul de 48 de ani încearcă să facă tot ceea ce este omeneşte posibil să-i uşureze viaţa mamei. Însă fără bani, totul devine de-a dreptul imposibil. „Mie mi-au întrerupt banii prin dispoziţie dată de al Primărie de domnul primar. Prin dispoziţie mi-au întrerupt contractul de muncă, având în vedere schimbarea gradului de handicap. Ne este foarte greu, pentru că pentru orice trebuie să fiu aici, să o ajut pe mama. O ajut să mănânce, să se îmbrace, la absolut orice pentru că singură nu poate face nimic. Cu banii ne descurcăm foarte rău, pentru că eu nu mai iau de însoţitor, mama nu mai ia de handicap, iar şomaj mie nu mi-au dat”, ne-a spus Adrian Deac, fiul femeii.
Ridicări din umeri şi… scuze
Reprezentanţii Primăriei din Hoghilag sunt la curent cu situaţia familiei Deac, însă ridică din umeri şi spun că anul trecut au primit decizia prin care au fost înştiinţaţi că femeia nu mai primeşte banii pentru handicap. „Cunosc situaţia familiei Deac. Este o problemă, ei nu au mai prezentat certificatul cu încadrarea în gradul de handicap, respectiv pentru însoţitor şi conform legii a trebuit să suspendăm plata asistentului personal pentru persoana în cauză. Practic, conform legii nu puteam să mai asigurăm plata deoarece nu mai aveam documentele de bază, respectiv certificatul de încadrare în gradul de handicap”, spune la rândul său viceprimarul din Hoghilag, Ioan Szombati.
În loc de concluzii
Cazul de la Hoghilag este doar unul din mult prea multele de acest gen. Zi de zi parcă avem tot mai des senzaţia că umilinţa este tot mai mare, că a fi bolnav este o cruce mult prea grea de dus. Nu ştim cu ce au greşit aceste persoane care nu au avut parte de un destin foarte fericit. Dar ceea ce este revoltător este că zi de zi apar tot mai multe exemple de vârstnici umiliţi pur şi simplu de autorităţi. Însă ceea ce ar trebui să ştie aceste autorităţi, mult prea comode câteodată, este faptul că în cele mai multe dintre cazuri, acei bani foarte puţini pe care îi primesc persoanele cu handicap sunt esenţiali pentru aceşti oameni.




comentarii
3 comentarii

CINDREA nu are nimic de spus/???????? rusinea lui
un OMMMM
13.06.2013 13:52
CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA? PRIMARIA,DOCTORUL COMUNEI(BANUIESC CA EXISTA)CUM AU LASAT LUCRURILE NEREZOLVATE LA ASA O PERSOANA CARE ESTE IN SCAUNUL CU ROTILE.SA CAUTE DOMNIILE LOR PE ACEIA CARE PRIMESC BANI PENTRU HANDICAP SI EI SUNT BINE MERSI.ACOLO SA CAUTE SI DE ACOLO SA TAIE BANII.CIND SE VA AJUNGE SI LA ROMANI SA FIE DREPTATE?!

TOT EU
NISTOR CRISTINA
13.06.2013 18:49
rusine sa le fie celor ce lucreaza in primarie....cand e vorba de alegeri promit orice oamenilor numai sa-si primeasca voturile.DOMNULUI PRIMAR SI VICELUI SA LE FIE RUSINE CA NU trag curentul si langa marginea tarnavii(acolo unde locuiesc 30 de famili pe putin +copii acestora , sau sa le faca o fantana...saracii oameni isi cara apa din comuna cu bidoane si sticle...ar merita sa fie impuscati in cap dar din spate ca sa nu poata vedea cine ii impusca.dar o sa se schimbe situatri pentru oamenii aceia.....am sa scot eu televiziunea sa vada o tara intreaga si partea neagra a comunei HOGHILAG...nu numai partile buna ale acesteia pe care domn primar ....le arata cu multa mandrie....adica asa zisa strada asfaltata din tiganie (pai nu ii ie rusine asta e strada de 150 de cm. ce masina sau caruta poate circula pe acolo ?!? INCA ODATA RUSINE PENTRU CEI CE CONDUC HOCHILAGUL DE ATATIA ANI SI TOTUSI NU SUNT IN STARE SA FACA CEVA CA LA CARTE...PAI NORMAL CA NU CA FIECARE DINTRE EI TREBUIE SA BAGE BANI IN BUZUNAR(DOMN PRIMAR SA ISI FACA LUX LA ASA ZISA CABANA PE CARE O ARE._NESIMTIRE TOTALA
lavinia
16.06.2013 01:02
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA