logo
Hans E. Tischler, consulul RF Germania la Sibiu: Transilvania are un imens potenţial turistic
Adrian POPESCU
1140 vizualizari
Hans E. Tischler, consulul RF Germania la Sibiu: Transilvania are un imens potenţial turistic
Diplomatul de cariera este o persoană care îşi reprezintă ţara de origine într-o alta ţara în calitate de ambasador sau persoană a corpului diplomatic (secretar, consul, atasat etc.). Sibiul a avut şi are parte de asemenea personalităţi care îşi focusează activitatea diplomatică şi în arierate regionale. Cu siguranţă Excelanţa Sa Hans E. Tischler se înscrie în aceste cutume diplomatice. În decursul vizitei la Tribuna, s-a dovedit un poliglot şi erudit diplomat, iubitor de artă şi cultură. Consulul Hans E. Tischler are un CV impresionat. În scurta vizită diplomatul german ne-a oferit un scurt interviu.

Domnule  consul, Hans E. Tischler, înainte de toate vă urăm bun venit în România şi în Sibiu. Fiind acum ”în teritorul media” am dori -pentru cititorii noştri- să vă conturăm, cu spriijinul dvs., un profil diplomatic şi nu numai. Recent aţi preluat prerogativele diplomatice de la Consulatul Republicii Federale Germania din  Sibiu. Trecând în revistă prodigioasa dumneavoastră carieră profesională am  identificat  importante repere diplomatice  în spaţii multiculturale şi nu numai, cum ar fi: Moscova , Seul, Cairo, Saratov, Baku sau Priştina.  Pentru un diplomat de carieră este dificil să activeze în teritorii  ideologice, culturale, atât de diverse?; Există în acest ”peisaj” diplomatic economic şi politic repere comune dominante sau discordante?

            Desigur, relocarea de pe un continent pe un altul, dintr-o cultură în alta, îi pune pe apartenenţii oricărui serviciu diplomatic în faţa unor provocări majore, mai cu seamă atunci când copiii trebuie să meargă la şcoală sau când soţul/soţia trebuie să renunţe la jobul său. Adaptarea necesită mult timp, deseori condiţiile climatice sunt foarte diferite sau diferenţa de fus orar este foarte mare în comparaţie cu ţara de origine. Pe de altă parte, o astfel de schimbare profesională atrage după sine şi multe oportunităţi noi. Atunci când vizitezi o altă ţară ca turist, o vei cunoaşte doar foarte superficial, dat fiind că după scurt timp trebuie să te reîntorci la tine acasă. În schimb, dacă trăieşti într-o altă ţară preţ de câţiva ani vei avea parte de impresii cu totul şi cu totul diferite. Vei pătrunde mult mai bine în cultura, în obiceiurile şi în istoria celeilalte ţări. Deseori poţi călători în locuri unde turiştii nu ajung cu uşurinţă. Întotdeauna am apreciat oportunitatea de a cunoaşte oameni din alte culturi ca pe un mare dar. Consider că este foarte important să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să avem un schimb de păreri, doar astfel vom învăţa unii de la ceilalţi, ne vom putea cunoaşte mai bine şi vom putea aborda cu mai mare uşurinţă chestiuni şi preocupări comune. Bineînţeles că nu-mi doresc să renunţ la telefon, la e-mail şi la reţelele de socializare, însă acestea ar trebui să fie doar o parte a comunicării noastre, şi nu ar trebui să înlocuiască discuţiile personale.

            Sibienii, şi nu numai, au primit cu multă căldură prezenţa participanţilor la cea de a 27-a întâlnire a saşilor transilvăneni, care a avut loc în Sibiu, dar şi în alte oraşe din România. În acest context, care a fost impresia dvs.?

      Multitudinea de impresii de la ultima ediţie a Întâlnirii saşilor transilvăneni au fost copleşitoare. Mii de oameni din diferite colţuri ale lumii s-au întâlnit pentru a-şi reîmprospăta aici amintirile legate de ţara de origine, pentru a sărbători, a-şi întâlni prietenii, a vizita mormintele înaintaşilor lor şi pentru a se convinge cu ochii lor cât de mult s-a schimbat, între timp, Transilvania. Doresc să-i felicit pe organizatorii acestei întâlniri pentru programul diversificat oferit, pentru buna organizare şi pentru deosebita ospitalitate de care au dat dovadă. Sunt sigur că buna reputaţie a oraşului a avut de câştigat de pe urma acestui eveniment de succes. Cu siguranţă, la întoarcere, participanţii la "Întâlnirea saşilor transilvăneni" le vor povesti rudelor şi prietenilor lor despre această sărbătoare reuşită. Am remarcat că şi mass media, chiar şi cea din Germania, a relatat amănunţit despre acest eveniment. Toate aceste relatări îi vor îndemna pe oameni să se informeze şi mai îndeaproape despre bogata cultură şi despre interesanta istorie a Sibiului şi a Transilvaniei, trezind în aceştia, de ce nu, dorinţa de a veni cândva în vizită pe aceste meleaguri.

            România şi R.F. Germania au dezvoltat împreună una dintre cele mai complexe şi durabile relaţii bilaterale, bazate pe apartenenţa comună la Uniunea Europeană şi NATO. Cu certitudine relaţiile dintre Germania şi România sunt tot mai intense şi mai strânse. Per ansamblu am putea considera Sibiul un liant în această ecuaţie relaţionar -diplomatică. Din perspectivele primelor contacte derulate de Excelenţa Voastră cum evaluaţi potenţialul economic şi cel cultural-turistic transilvănean? 

            Anul acesta marcăm 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie dintre ţările noastre în anul 1992. Din acest motiv, preşedintele Iohannis a întreprins recent o vizită la Berlin, marcând, astfel, în mod impresionant această aniversare. Nicicând relaţia dintre ţările noastre nu a fost mai bună ca acum. Suntem parteneri strânşi în UE şi în NATO şi conlucrăm în multe sectoare. Oameni din toate domeniile vieţii se vizitează reciproc şi cunosc nemijlocit ţările noastre, cultura şi tradiţia acestora. Mii de firme germane au creat nenumărate locuri de muncă în România şi investesc aici în cercetare şi dezvoltare. Pe de altă parte, mulţi cetăţeni români muncesc în Germania, plătesc taxe şi contribuţii sociale acolo, contribuind, astfel, la succesul economic al Germaniei. De departe, Germania este, în continuare, cel mai important partener economic al României, şi, în anii ce urmează, vom continua să dezvoltăm şi să aprofundăm această relaţie economică. Preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România în 2019 va reprezenta şi o bună ocazie pentru ca ţara să se prezinte ca locaţie atrăgătoare pentru investiţii străine şi ca destinaţie turistică versatilă.

            Cum percepe un diplomat de carieră România din perspectiva Europei 2020 - având în vedere  că ţara noastră este situată la ”poarta” dintre Orient şi Occident?    

            Germania se poziţionează strâns lângă România şi va coopera şi în viitor, partenerial şi solidar, în toate domeniile, pentru a putea face faţă provocărilor actuale, care nu sunt puţine. Numai împreună ne putem pregăti casa europeană pentru a face faţă viitorului, putem crea locuri de muncă competitive, asigurând viitorul copiilor noştri. Pe lângă domeniile politic şi economic, aceasta implică şi cultura, protecţia mediului şi educaţia. Tratatul nostru de prietenie reprezintă o bază solidă pentru o largă cooperare şi ne oferă oportunitatea de a privi încrezători în viitor, conturând realităţile de pe continentul nostru într-un mod pozitiv. Trecutul recent, după căderea Zidului Berlinului, a demonstrat în mod elocvent că eforturile în favoarea cetăţenilor noştri merită, că lupta pentru libertate şi stat de drept, precum şi pentru o societate civilă vivace au fost corectă, ba chiar indispensabile. Însă ne şi atenţionează să fim vigilenţi; libertăţile de care ne bucurăm astăzi necesită şi în viitor angajamentul nostru, al tuturor. Pe această cale trebuie să continuăm.

            GAL-Mărginimea Sibiului şi Lobbyart doresc să invite membrii Clubului Economic German, la un  business walk, cu tramvaiul din Răşinari,  pe linia verde (n.n. la liziera pădurii),  pentru a marca 145 de ani de la înfiinţarea primei Agenţii Diplomatice a României la Berlin, condusă de  Theodor Rosetti. În tenta acestei propuneri tematice, luând în considerare actuala  misiune consulară - prin care deţineţi şi funcţia de preşedinte onorific al Clubului Economic German, şi având în vedere experienţa dobândită în cadrul Ministerului Afacerilor Interne German, care ar fi  - în opinia Excelenţei Voastre-  orizontul aşteptărilor mediului de afaceri german în regiune, pe termen mediu şi lung? Care ar fi oportunitătile identificate de Excelenţa Voastră pentru acest business walk est european?

            Transilvania deţine un imens potenţial turistic. Regiunea dispune de o mare bogăţie de comori culturale, oameni ospitalieri şi prietenoşi, o bună gastronomie, vinuri excelente, staţiuni balneare renumite şi, nu în ultimul rând, peisaje încântătoare. Cu precădere turiştii germani sunt interesaţi de un turism sustenabil, preferă activităţile în natură şi la aer curat, fie pe jos, cu bicicleta sau cu schiurile. Condiţiile sunt, aşadar, ideale pentru a face această regiune cunoscută unui public mai larg, invitându-l să-şi petreacă concediul aici. Acest potenţial trebuie susţinut acum, pentru a promova această regiune ca destinaţie de vacanţă şi pentru a investi în infrastructură şi în turismul de înaltă calitate.comentarii
1 comentarii

Felicitari si toata onoarea dle redactor Popescu pentru interviul cu dl Consul Tischler!
ochiul magic
13.09.2017 21:17
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia