Tribuna
Astra film
Gura Râului îmbracă straie de sărbătoare. "Bujorul de Munte" înflorește, din nou, cu muzică, joc și voie bună
Gura Râului îmbracă straie de sărbătoare.
© Arhiva TRIBUNA
În acest sfârșit de săptămână, Gura Râului îmbracă straie de sărbătoare. Aici va avea loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului „Bujorul de Munte”.


De mai bine de un deceniu și jumătate încoace, comuna Gura Râului găzduiește o manifestare devenită tradiție pentru Mărginime și județul Sibiu: Festivalul „Bujorul de Munte”. A XVI-a ediție a evenimentului va fi organizată în 29 și 30 iunie, de Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu.
Startul Festivalului se va da sâmbătă, pe înserate, la ora 18, când are loc „Cina ca la stână”, cu spectacole folclorice şi jocuri populare din Mărginime, Arad și Suceava, şi cu prezentarea gastronomiei tradiţionale specifice gurenilor și invitaților din festival. Astfel, în anul când Sibiul deține titulatura de Regiune Gastronomică Europeană, fiecare solist va pregăti și va prezenta preparate tradiționale, specifice zonei de proveniență.


Invitații, așteptați la poarta de intrare în comună


Duminică, la ora 11.30, va avea loc primirea oficială la poarta de intrare în comuna Gura Râului, urmată, la ora 12, de jocul Junilor din Gura Râului, în faţa Bisericii, și de deplasarea spre scena Festivalului în căruţe trase de cai. De la ora 13, spectacolul gastronomic și artistic continuă la scena amenajată în aval de baraj. Aici, bucate tradiționale vor fi savurate, alături de dansurile populare ale Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și de cântecele interpretate de soliști de renume.
"Sărbătoarea 'Bujorului', organizată la Gura Râului în fiecare an, a devenit o frumoasă tradiție de care se bucură atât gurenii, cât și oaspeții veniți să descopere tot ceea ce oferă frumos aceste locuri. E un festival complex, în care sărbătorim această floare deosebită întâlnită în Munții Cindrel, dar și muzica, dansul și tradițiile locului, un adevărat tezaur cultural. Festivalul Bujorului e o manifestare la care, de-a lungul timpului, au participat personalități diverse, de la președintele țării, la politicieni, artiști, dar și oaspeți din țară și străinătate. Ca de obicei, și în acest an, sărbătoarea va fi un prilej pentru crearea atmosferei unice, prin îmbrăcarea portului popular de mulți gureni, oameni care păstrează cu sfințenie aceste costume neprețuite și le poartă cu mândrie și respect. Vă așteptăm în număr cât mai mare să ne bucurăm împreună de cântece, jocuri, tradiții populare, dar și de bucatele tradiționale specifice zonei noastre", a spus Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.
Festivalul „Bujorul de Munte” este o acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Comunității și realizată în parteneriat cu Asociația de Înfrumusețare a Comunei Gura Râului, Asociația Pensiunilor Turistice din Gura Râului, ANAR-CRFP Sibiu și Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului.


Programul complet al Festivalului


Sâmbătă, 29 iunie, la ora 18, pe scena Festivalului (în aval de baraj), va fi o "Cină ca la stână". Spectacolul folcloric va fi susținut de Ansamblul Folcloric „Bujorul de Munte” – Gura Râului, Ansamblul Folcloric „Păstrătorii Tradiţiei” – Pecica, județul Arad, Ansamblul Folcloric ,,Dor Străbun” – Bilca, județul Suceava, Ansamblul Folcloric „Străjencuța” – Straja, județul Suceava și Ansamblul Folcloric ,,Ceata Junilor” - Sibiu. Invitații serii vor fi: Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Bogdan Firu, Răzvan Năstăsescu, Geanina Gavrilă, Ioan Răulea, Traian Stoiță, Adriana Irimieş, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Alina Pinca, Marcel Părău, Ilie Medrea, Călin Brăteanu, Aurora și Săndel Mihai
La ora 22, în aval de baraj, va fi un foc de tabără.
Duminică, 30 iunie, la 11.30 va fi primirea oficială, la intrarea în comuna Gura Râului. La ora 12 va fi prezentat Jocul Junilor din Gura Râului, în fața Bisericii, iar la ora 13, pe scena Festivalului (în aval de baraj), va începe spectacolul folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, cu invitații: Ovidiu Homorodean, Stana Stepanescu, Tudor Furdui Iancu, Robert Târnăveanu, Nicușor Iordan, Carmen Popovici Dumbravă, Mariana Anghel, Adrian Stanca, Cristian Pomohaci și Nineta Popa.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia