Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
Grigore Leșe oferă o lecție de românism la Gura Râului
Andra MARINESCU
1949 vizualizari
Grigore Leșe oferă o lecție de românism la Gura Râului
© Arhiva TRIBUNA
Gura Râului va sta sub semnul sărbătorii, în acest sfârşit de săptămână. Vineri va avea loc spectacolul "De dragul României", iar duminică toţi gurenii vor îmbrăca straie tradiţionale, celebrând " Sărbătoarea Portului Românesc de la Gura Râului".


Spectacolul de vineri va începe la ora 19, la Centrul Cultural "Ioan Macrea" din Gura Râului,  fiind organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu și Protopopiatul Săliște, în parteneriat cu Parohiile Ortodoxe Gura Râului și Primăria Gura Râului.
Vineri, va fi vizionat aici filmul "Rugăciune și jertfelnicie pentru Unire", urmat de concertul de muzică populară și patriotică susținut de Corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, campioană mondială la concursurile corale.
Weekendul de la Gura Râului continuă, duminică, cu un adevărat regal folcloric, în cadrul căruia toți gurenii, de la mic la mare, vor îmbrăca porturile tradiționale. Invitați să întrețină atmosfera vor fi Corul "Voc Concertino", dirijat de prof. Ioan Motronea, Ansamblul "Bujorul de Munte", de la Gura Râului, Grupul vocal "Floare de Bujor", dirijat de Paraschiva Cîmpean, interpreții Traian Stoiță și Camelia Cosma Brad. Organizatorii au pregătit și un invitat special, pe cunoscutul interpret de muzică tradițională românească Grigore Leșe.
Evenimentul care îi îndeamnă pe toți participanții să se îmbrace românește va debuta la ora 11.30, în centrul comunei. După programul artistic, va urma o suită de jocuri tradiționale, respectiv jiane, hațegane și învârtite, în pavilion, unde, odată, fetele și feciorii își petreceau frumos duminicile și sărbătorile .
"Gura Râului va găzdui două sărbători aparent distincte, dar legate între ele prin dragostea și prețuire simbolurilor naționale. Vom transforma în sărbătoare sentimentul patriotic, cântecele tradiționale, dar și portul popular. Gura Râului a fost, este și va rămâne o vatră de patriotism, aici oamenii știind să prețuiască ceea ce este pur românesc, să ducă mai departe tot ceea ce au moștenit frumos de la strămoșii lor. Vă așteptăm în număr cât mai mare pentru o întâlnire cu tradiția și cu sentimentele naționale sincere", spune Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.
Manifestarea este organizată de Primăria și Consiliul Local Gura Râului și Școala Gimnazială "Aurel Decei" Gura Râului.
"În 19 august, adică după obicei în prima duminică după Sfânta Maria, la Gura Râului cinstim printr-o manifestatre specială dragul de haina românească cea care ne umple sufletele de mândrie, bucurie și respect față de înaintașii noștri. Cu mai multă considerație ne aplecăm anul acesta gândurile peste cei 100 de ani ce au trecut de la plămădirea României Mari prin jertfa bunilor și străbunilor noștri. Ca de obicei, Biserica ne unește sub cupola ei în straiele alb negre. Mari preoți, dascăli și conducători de obște ai satului au luptat cu vorba bună și înțeleaptă pentru păstrarea acestei valori a neamului nostru, adică portul", spune prof. Dumitru Cîmpean, directorul Școlii din Gura Râului.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia