logo
Gazele pentru populaţie, şi mai scumpe din 10 ianuarie. ANRE: Factura creşte cu 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună
Gazele pentru populaţie, şi mai scumpe din 10 ianuarie. ANRE: Factura creşte cu 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună

Gazele livrate pentru populaţie sunt mai scumpe cu 5,6% începând de miercuri, 10 ianuarie, au estimat furnizorii de utilităţi din energie, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat un impact pe factura finală de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună, anunţă Mediafax.

  • „Majorarea costurilor de achiziţie a gazelor a determinat o creştere medie de aproximativ 5,6% a preţului final al gazelor pentru populaţie”, se arată într-un comunicat emis de ACUE (Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie).
  • „Impactul unitar în preţurile practicate de furnizori clienţilor casnici reglementaţi, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creştere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”, au  explicat reprezentanţii ANRE.
  • „Ca urmare a creşterii costului de achiziţie a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea preţului final al gazelor naturale pentru populaţie în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul”, menţionează ACUE.

Reprezentanţii federaţiei companiilor de utilităţi au reamintit că, începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă.

  • „Subliniem că această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă, tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate”, arată ACUE.

De cealaltă parte, ANRE a anunţat că valoarea medie a facturii lunare de gaze naturale va creşte cu 4,8 lei, la un consum de 700 Kwh/lună, după ce a aprobat noul nivel al sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) la 88,28 lei MWh, de la 81,48 lei/MWh.
Preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piată şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici. Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.
Ulterior, furnizorii au solicitat creşterea acestei valori din cauza creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă, cu valori cuprinse între 0,8-1,1 bani/kwh.
Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018.

 

comentarii
2 comentarii

Am mai spus-o si o mai repet,-nu ne mai ametiti cu KWsi MW -ti din moment ce contoarele noastre masoara metru cub.Numai voi stiti care-i calitatea gazului pe care noua ne-o masurati in kw iar la noi trece printrun contor in mc.
Metru cub.
11.01.2018 06:53
M-a deranjat un meserias verificand 3 m de teava pana la aragaz cu un aparat (tip lanterna) intr-un minut,a intocmit hartii in 15 minute si mi-a dat factura de 141 lei(cica atat costa verificarea) si ma intreb daca nu sunt invidiosi cei de la srvice-uri care verifica masini la jumate pret (sa nu mai pomenesc de consumuri de energie)...
Realist ,
14.01.2018 09:12
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia