logo
"Gâlceava înțelepților în jurul timpului”, un volum în memoria lui Constantin Noica, lansat la Sibiu
Liuba STARII
876 vizualizari
Profesorul Mircea Lăzărescu a venit la Sibiu pentru a prezenta publicului volumul "Gâlceava întelepţilor în jurul timpului”. Lansarea a avut loc joi, 19 aprilie, la Librăria "Habitus”. Alături de autor, au fost prezenți și criticii universitari Ion Dur și Andrei Terian.

 

Evenimentul a fost deschis de criticul și eseistul Ion Dur, care a apreciat activitatea autorului timișorean, considerându-l ”un semn al unei generații strălucite”:

”Cartea domniei sale este o provocare profundă. Un doctor în psihiatrie, un autodidact în filozofie a scris despre patru mari filozofi în aceeași carte. Mircea Lăzărescu este nu numai un autor, ci semn al unei generații. La Timișoara înainte de anii '90, era un puternic cerc de filozofie și se numea <Cercul de epistemologie>. Nu e de mirare că un medic se îndreaptă către filozofie și o face de performanță, pentru că avem aici exemple celebre. Cartea aceasta ne provoacă și prin titlu, și prin tema ei. Titlul, după cum s-a observat, trimite la Dimitrie Cantemir, care are o carte intitulată <Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea>”, a spus prof. univ. dr. Ion Dur.

Provocări și dileme interioare

La rândul său, criticul Andrei Terian a caracterizat volumul lui Mircea Lăzărescu ca fiind o carte a unui “iubitor de înțelepciune”, care, discutând despre Cioran, Noica, Eliade și Heidegger, vorbește, de fapt, despre problemele oamenilor de zi cu zi.

”Este o carte de filozofie care angajează anumite noțiuni specifice și presupune anumite dificultăți de lectură. Eu am apreciat foarte mult actualitatea exprimării. Domnia sa nu este nici filozof <literat> de profesie, nici nu recurge la unele trucuri specifice breslei noastre. Tot ce are de spus el spune cu grație, clar, precis și direct, astfel încât cititorul poate să-l urmărească și să înțeleagă totul de la început până la sfârșit. Aceasta nu este o carte de filozofie canonică și academică, ci un răspuns la o provocare, la unele dileme interioare”, a spus prof. univ. dr. Andrei Terian.

În ultima parte a evenimentului, autorul a mulțumit tuturor celor prezenți și a menționat că i-a dedicat cartea celebrului filozof Constantin Noica, și anume, celor 30 de ani de la înmormântarea lui, la Păltiniș.

Alături de scriitor au fost zeci de sibieni, care la finalul evenimentului, au primit autografe, pe cartea proaspăt ieșită din tipar.

Mircea Lăzărescu, născut în 1939 la Lugoj, este Membru Emerit al Academiei de Științe Medicale. În calitate de profesor, a condus timp de peste 30 de ani Clinica Psihiatrică din Timișoara. A fost un apropiat al lui Constantin Noica și l-a cunoscut îndeaproape pe Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran. A scris numeroase lucrări de psihopatologie, printre care au fost ”Ce e tulburarea mentală”, “Bazele psihopatologiei clinice”, “Psihopatologia psihozelor”. Este autor al unor eseuri de antropologie filosofică, precum “Eseu despre ființele intermediare”, “Despre sărbători, grădini și logos”.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia