Tribuna
Astra film
Fundația UCOS, locul unde poveștile speciale se scriu cu dragoste
Fundația UCOS, locul unde poveștile speciale se scriu cu dragoste
Aproximativ 600 de oameni din mai multe județe ale țării au alergat, la începutul verii, pentru susținerea campaniei "Autism fără listă de așteptare”. Alergătorii înscrişi pentru această cauză au fost din mai multe oraşe ale ţării, precum Sibiu, Bucureşti, Oradea, Craiova, Alba Iulia, Brăila, Iaşi, Cisnădie, Sălişte, Mediaş, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Arad, Botoşani, Timişoara, dar şi de peste graniţe, din Republica Moldova, Olanda și Danemarca.


Fundația "Un Copil, O Speranță" din Sibiu (UCOS) oferă servicii de recuperare și terapie pentru copii cu autism, sindromul Down și alte boli rare. Prin terapii complexe, specialiștii îi ajută pe copii în dezvoltarea abilităților de viață independentă, comunicare sau socializare. Preocuparea Fundației este îndreptată și spre părinții copiilor speciali care primesc consiliere din partea specialiștilor.
Elena Tudorache, cea care în urmă cu 18 ani a pus bazele Fundației UCOS, ne arată că uneori viața bate filmul prin povestea pe care ne-o prezintă:
„Pe mama lui Bogdan am cunoscut-o în urmă cu șase ani. O femeie frumoasă și optimistă, a intrat în birou și a spus: am un copil autist, are trei ani, vă rog să mă ajutați. E din frați gemeni, dar doar el are probleme. Vocea caldă a femeii, lipsa de disperare și acceptarea stării copilului au fost pentru mine mai aparte față de relațiile cu alți părinți. Afară era cald, iunie, dar mama avea capul acoperit cu un fular șic, în dungi. Am întrebat-o simplu: de ce aveți capul acoperit? E cald afară. La fel de simplu mi-a răpuns: am cancer, am terminat ieri ședințele de chimioterapie. În câteva cuvinte, fără plângere mi-a spus cele două necazuri ale ei”.
După prezentarea cazului, au început demersurile pentru ca băiatul să înceapă imediat terapia. Pe parcurs, în ciuda situației în care se afla, femeia s-a dovedit a fi un exemplu de speranta și încredere în viitor.
”Am văzut-o pe mama lui Bogdan mereu zâmbind, mereu plină de speranță. A fost o lecție pentru mine. Am aflat că și pentru celelalte mame”.
După o luptă acerbă, femeia a cedat în cele din urmă, lăsând în urmă trei copii, printre care și băiețelul cu probleme care încă nu înțelege ce i se întâmplă:
”Eu sunt Bogdan, am nouă ani, ca și fratele meu geamăn. Pe mine oamenii mă numesc special, pentru ca am autism. Au dreptate. Sunt multe lucruri pe care nu le înțeleg. Știu. Dar simt că și fratele meu le înțelege greu. Sora noastră pare mult mai știutoate. Ea plânge. Eu nu știu de ce, dar văd camera mamei goală. Mi se spune că a plecat, acum câteva zile în cer. Oare ce face în cer? Se simte bine și liniștită? Nu știu. Eu o voiam aici, în patul ei, doar cu noi”.
Toată lumea încearcă să-i explice cpilului că mama lui nu mai e printre noi și că, într-un fel sau altul, trebuie să accepte această situție:
”Tata îmi spune în limba lui că mama va fi doar acolo sus și în sufletul nostru. Nu știu ce e un suflet, știu doar că nu mai e acasă. Când revin de la terapii, îmi vine să strig: "Mama, unde ești?". Dar tăcerea fraților mei și a lui tati mă opresc. Îmi plac cifrele. Știu ca mama are 42 de ani. Dar mai știu că avea mari dureri. Oare cerul i-a luat durerile? Sper. Mi-e dor de ea. Frații mei zic că și lor le este dor. Îmi e greu să înțeleg, dar dacă regula era sa plece în cer, accept. E o regulă. Eu respect regulile și mai ales știu că într-o zi voi înțelege. În fiecare zi fac progrese la Fundația UCOS și poate voi învăța să o simt pe mama în sufletul meu”.
Cei de la UCOS au continuat să facă terapie cu băiatul, care are nevoie acum mai mult ca oricând de sprijin, pentru a putea trece mai ușor peste ecest hop.
”Am aflat evoluția dramatică a bolii ei și am făcut tot ce am putut ca Bogdan să meargă înainte. Acum, mama lui Bogdan a plecat între îngeri și suntem convinși că le transmite bucuria ei de a trăi, optimismul ei, speranța că va fi bine în viitor. Ea e acolo, noi aici, datori să continuăm să fim alături de Bogdan și de toți copiii autiști”, transmit reprezentanții UCOS.
Aceasta este una dintre poveștile celor de la Fundația UCOS. O poveste sensibilă, specială, care are nevoie de oameni cu suflet bun.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia