Tribuna
Fundația Polisano - pentru bolnavii grav care nu au bani de intervenții
Sorana MAIER
11729 vizualizari
Fundația Polisano - pentru bolnavii grav care nu au bani de intervenții
După ce zeci de copii au fost operați pro-bono, iar multe alte cazuri sociale au fost ajutate de Spitalul European Polisano, acum Fundația Polisano, proaspăt înființată, vine să îi ajute pe cei care au probleme grave de sănătate, dar nu au bani de tratament. Mediul de afaceri, clinici de renume din lume, medicii Polisano sunt implicați în acest proiect. Primarul Astrid Fodor a făcut un apel pentru implicarea societății în acest gen de proiecte.

Fundația Polisano, o organizaţie umanitară, care are ca scop rezolvarea unor cazuri complexe ale pacienţilor aflaţi în situaţii sociale deosebite, a fost lansată joi seara, la Sibiu, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor din România, în prezența medicilor Polisano, a primarului Sibiului, Astrid Fodor, a unor oameni de afaceri români, francezi sau germani.


Fundaţia are alături o reţea de parteneri de renume mondial în domeniul medical, care include peste 20 de medici şi asistenţi medicali din cinci ţări: Franţa, Suedia, Irlanda, Anglia şi Statele Unite ale Americii. 
 

“Misiunea Fundaţiei Polisano este de a promova spiritul de solidaritate şi întrajutorare umană prin sprijinirea celor care au nevoie de noi. Crearea unei astfel de fundaţii, care să faciliteze accesul la îngrijiri medicale de calitate a fost dorinţa regretatului medic Ilie Vonica, fondatorul Grupului Polisano, iar faptul că fundaţia poartă numele Polisano este modul nostru de a-i aduce un omagiu şi de a-i recunoaşte simţul personal de ajutorare a oamenilor, aşa cum l-au cunoscut sibienii”,

a declarat Cătălina Costache, director executiv al Fundaţiei Polisano. 

Prin intermendiul fundaţiei, cazurile medicale cu situaţii sociale dificile beneficiază de sprijinirea finanţării intervenţiilor atât parţial, cât şi total, în funcţie de specificitatea fiecărui caz şi de fondurile disponibile. Acordul de finanţare este oferit de către comisia de validare a dosarelor fundaţiei din care fac parte personalităţi sibiene, iar operaţiile pot fi realizate de către medicii parteneri de renume mondial. 
Doctorul Paul Jurgen Porr, şeful Clinicii Medicale I, a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, este șeful comisiei care stabilește ce cazuri vor beneficia de aceste tratamente.

Bani pentru salvarea unor vieți

Dr. Victor Costache, directorul medical și șeful Secției Chirurgie Cardio-vasculară  și toracică a Spitalului European Polisano, dr. Claudiu Matei, șeful Secției Neurochirurgie, și dr. Cristina Leatu, cardiolog, au prezentat primele cazuri de care se va ocupa fundația.


Unul dintre acestea este cazul unei fetiţe de 15 ani, din Brăila, diagnosticată de la vârsta de doar 6 luni cu insuficienţă pulmonară. Fetiţa este unul dintre cei trei copii ai familiei, toţi diagnosticaţi cu malformaţii cardiace, dintre care unul a decedat din cauza acestei afecţiuni. Aceasta a beneficiat în 2010 de implantare de conduct Contegra în Germania, însă ulterior a dezvoltat o regurgitare pulmonară care cauzează un deficit de pompare a sângelui din cavitățile drepte ale inimii în circulaţia pulmonară. Această situaţie duce la obosirea progresivă a muşchiului inimii, ceea ce poate conduce în timp la agravarea simptomelor de oboseală şi dificultăţi respiratorii, în faza avansată putând cauza decesul. 
Operaţia presupune implantarea unei valve noi, cu o funcţionare corectă şi va fi realizată de către echipa dr. Petru Liuba din Lund, Suedia. Costul operaţiei este de 20.000 €, iar suma va fi acoperită în procent de 95% de către Fundaţia Polisano şi partenerii săi. 


Primarul Fodor, apel la implicare 

Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului, a vorbit despre nevoia de astfel de proiecte. 
 

”Aici nu este vorba de a suplini Statul, ci pur și simplu de a contribui, de a ajuta semenii. Da, stimați doamne, stimați domni, ați înțeles bine, este un apel la implicare, un apel la responsabilitate socială”,

a spus Astrid Fodor.
Primarul a mărturisit că este mândră că Polisano este o societate comercială sibiană. 


 

”Deschiderea lanțului de farmacii și a fabricii de medicamente din zona industrială vest a fost o nouă confirmare că vorbim de o investiție durabilă. Polisano dăruiește înapoi comunității prin proiecte care recunosc că m-au impresionat”, a mai spus Astrid Fodor.


Bolile cardio-vasculare fac cele mai multe victime

Dr. Victor Costache, care de curând este și șeful Comisiei Naționale de Chirurgie Cardiovasculară, a vorbit și despre faptul că, în România, mortalitatea cauzată de bolile cardio-vasculare este pe primul loc, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană.

Jumătate din decese sunt cauzate de aceste maladii cardio-vasculare, în timp ce toate tipurile de cancer la un loc dețin doar 20 la sută.
Costache spune că există bani în sistemul medical românesc însă trebuie înțeleasă complexitatea acestei probleme și trebuie alocate fonduri corect, pentru ca oameni care au contrubuit o viață la sistemul de asigurări să nu ajungă în situația de a nu avea bani pentru o intervenție chirurgicală care le-ar salva viața.

Deschizător de drumuri

Toți cei care au vorbit l-au amintit pe dr. Ilie Vonica, fondatorul Polisano, care în timpul vieții își dorea acest proiect.
Remus Borza a vorbit despre felul în care l-a cunoscut pe Ilie Vonica și cum l-a sfătuit să facă Spitalul European Polisano în București, unde ar fi fost mai profitabil, însă medicul sibian a refuzat, motivând că vrea spitalul la Sibiu, vrea să facă ceva pentru sibieni. 


De numele Polisano și de numele lui Vonica se leagă primul distribuitor de medicamente, primul spital privat din țară, primul centru de dializă privat, iar Borza speră că în viitorul apropiat, tot de numele Polisano se va lega și primul transplant pulmonar din România.

Ajutor prin 2% sau impozit pe profit


Persoanele fizice şi juridice care vor să sprijine activitatea fundaţiei, pot dona 2% din impozitul pe venit sau 20% din impozitul pe profit al firmei. Mai multe detalii puteţi găsi pe pagină fundaţiei: www.fundatiapolisano.ro. 
Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Clubul Francofon de Afaceri din Sibiu, Alianţa Franceză din Braşov şi Forumul German din Sibiu sunt partenerii acestui proiect.


comentarii
2 comentarii

Am fost operat la Polisano-mi sa extirpate un rinichi iar celelaala operat-conditii si medici exceptional-nu se poate exprima nici un fel modul cum sunt tratati de bine si conditii foarte bune-aici nici un caz nu se imbolnaveste pacientul de mcrobi-bravo echipa de medici (Dr.Tohati) si ceilalti.Multumesc mult ca mai traesc.
Matyas Andrei
11.12.2015 17:45
herr porr si la spitalul judetaean si la polisano?
repede la ANI ca .................
adi3
12.12.2015 18:57
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia