logo
Frigul şi zăpada au făcut prăpăd în livezi. Culturi afectate până la 90 la sută
Frigul şi zăpada au făcut prăpăd în livezi. Culturi afectate până la 90 la sută
© Răzvan NEGRU

Recoltele pomicultorilor din Sibiu sunt compromise după ce culturile au fost distruse în proporţie de 90 la sută în urma temperaturilor scăzute şi a ninsorilor din ultimele zile. Oamenii spun că vor încerca, luni, să ajungă la prefectul Sibiului, pentru ca împreună să găsească o soluţie şi să facă o interpelare la Ministerul Agriculturii. După ninsoarea din ultimele zile, dar şi din cauza temperaturilor extrem de scăzute, pomicultorii spun că nu mai au cum să îşi salveze recolta.

  • „Este zăpadă cu frig. În mod normal, în condiţii de frig poţi creşte temperatura cu perdea de fum, dar problema e că acum avem şi zăpadă şi nu mai avem ce face. Părerea mea că undeva 90 la sută e calamitate la măr, la cireş. Cam la tot. În alte condiţii am fi putut încerca să creştem cu perdea de fum, dar e şi presiune atmosferică mică şi se ridică fumul, nu rămâne pe pom. Dacă era doar frig, fumul ajuta. Dar cu zăpada nu avem cum lupta. Noi pierdem producţia de anul acesta. E un lucru cert”, a spus Nicolae Neamţiu, administrator al SC Agricola Bergamelli din Dobârca.

 

Reprezentanţii Direcţiei Agricole vor evalua situaţia

 

Inspectorii Direcţiei Agricole au fost deja în teren şi spun că deocamdată viţa de vie nu a fost afectată. Pentru a vedea dacă vor apărea probleme în ceea ce priveşte livezile, trebuie aşteptat până pomilor înfloriţi le va cădea floarea.

  • „Am avut inspector în teren pentru a vedea dacă este afectată viţa de vie, unde apar probleme dacă temperaturile coboară sub 4 grade şi mai mult de 4 ore. Avem emoţii pentru noaptea de vineri spre sâmbătă. Oamenii sunt pregătiţi în ceea ce priveşte prevenţia. Marii producători sunt pregătiţi şi avertizaţi să intervină cu perdea de fum care mai ridică temperatura cu două grade”, a spus Florian Creţu, directorul Direcţiei Agricole Sibiu.

După frigul din ultimele zile este de aşteptat să fie afectat cireşul, vişinul, caisul, dar încă nu există date din teren.

  • „Pentru livezi nu avem încă informaţii. Trebuie mai întâi să cadă floarea ca să vedem dacă e sau nu afectată cultura. Această evaluare se va putea face peste o săptămână. Experienţa de anul trecut ne arată că după o noapte cu minus patru grade în 26 spre 27 aprilie am avut afectare pe cireş, vişin şi o parte din prun. Mărul şi părul nu a fost afectate, iar gradul de afectare a fost între 15 şi 65 la sută în funcţie de poziţionarea acelei culturi”, a mai spus Creţu.

Directorul Direcţiei Agricole a adăugat că deocamdată cultura din câmp nu este afectată, ci a fost doar întârziată, pentru că oamenii nu au putut ieşi la lucru, însă o săptămână nu e o problemă, pentru că se poate recupera.

© Răzvan NEGRU
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia