logo
FITS
FOTO-VIDEO. Te uită cum ninge-n martie! Vremea a luat-o razna şi primăvara la (ne)sănătoasa ...
Rareș BIŢU
1525 vizualizari
FOTO-VIDEO. Te uită cum ninge-n martie! Vremea a luat-o razna şi primăvara la (ne)sănătoasa ...

Mda, nu ştiu ce babă şi-o fi ales primăvara, dar e clar că a nimerit ditamai cotoroanţa, judecând după ambuscada pe care ne-a pregătit-o vremea.
De data asta am fost barem avertizaţi. Întrebată la ce fel de vreme să ne aşteptăm de Paşti, directorul ANM a răspuns cu o glumă: "Circulă pe reţelele de socializare o poză în care din zăpadă e făcut un iepure de Paşte, care are şi un coşuleţ”. Era-n 4 martie. O zi mai devreme citeam că gerul siberian se pregăteşte să facă loc ploilor îngheţate. La noi, nu-n nesfârşitul Siberiei. Şi că în vreme ce noi dârdâiam la minus 22 de grade Celsius, Polul Nord îşi dezmorţea cu trosnet şalele la şase grade Celsius. Cu 30 de grade mai mult faţă de normalul perioadei. 
Încheiem - oare? - o iarnă în care „În toată Europa a fost mai frig decât la Polul Nord”, dacă e să iau de bună vocea statisticii. 
La ora la care scriu, ce văd pe fereastră pare o glumă proastă, născocită de un diliman rămas fără leacuri. Ninge des, cu o vârtoşenie îndrăcită. În grădină, ghioceii şi zaiafetul lor întrerupt de limbariţa brânduşelor au pierdut la scor lupta cu "polei" şi "ger", iataganele cu care Iarna se răzbună pe Primăvară, frăgezindu-i ifosele şi naivitatea. În loc de ţăcănit de foarfeci prin vii şi livezi auzim hârşitul lopeţii de zăpadă. Pe drumarii tot miraţi, şi tot pe piciorul celălalt  surprinşi nu-i mai pun la socoteală. 
De marţi, e primăvară astronomică. Aşa e accesorizată ea după moda lui 2018. Şi părea serioasă când a sosit cu ea de mână, echinocţiul. Privirea-n pământ, sfiala setată la maxim, entuziasmul la vedere, fruntea aproape sus, bălălaia. Cine credea c-o să joace barbut cu speranţele noastre şi c-o să se înhaite cu Iarna şi capriciile ei? Să mai zică cineva că a venit cu mâna goală: ia uite câtă zăpadă ne-a adus. Zăpada mieilor.

La ştiri aud vaiete şi văd fermieri văicăriţi. Nu trebuie să fii agricultor din tată-n fiu ca să pricepi că mugurii înveliţi în capsule de gheaţă sunt semn rău. Scumpirile încep să fredoneze refrenul favorit. Iar mint la ştiri. Păi, ce treabă mai avem noi cu fructele şi legumele? Nu-s toate de import? Mai sunt şi fructe româneşti? Sau s-o luăm altfel: e vreo legumă ori fruct pe care încă nu le importăm? La un magazinaş din centrul oraşului toată iarna am văzut expuse la vânzare "Roşii româneşti". Cui să-i pese că pe lădiţa în care au sosit era scris în turcă? ...Cum? Ai găsit şi fructe româneşti? ... Într-un singur loc? Păi, şi cu ăla credeţi că se face primăvară?

Foto - Video: RĂZVAN NEGRU 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia