logo
FOTO - VIDEO. Strategia de Dezvoltare a Sibiului: zonă metropolitană, cartiere cu identitate, culoare verzi și albastre, turism cultural, gastronomic, sportiv și de business
Sorana MAIER
4771 vizualizari
FOTO - VIDEO. Strategia de Dezvoltare a Sibiului: zonă metropolitană, cartiere cu identitate, culoare verzi și albastre, turism cultural, gastronomic, sportiv și de business
© Sebastian MARCOVICI

Proiecte de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii, pentru educație duală, pentru dezvoltarea școlilor astfel încât să nu mai fie mai multe schimburi, dar și crearea unor parcuri IT, dezvoltarea parcurilor industriale, culoare albastre pe malurile Cibinului, Rosbachului sau pe Valea Săpunului și culoare verzi în jurul Pădurii Dumbrava, au fost o parte din propunerile Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Sibiului până în anul 2023 dezbătute public cu sibienii,  joi, la Teatrul Gong.

  • O comunitate, pentru a se dezvolta coerent, are nevoie de strategii riguroase,  de o planificare a tuturor lucrărilor pe termen lung. Un astfel de document este Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană(SIDU), ea nu este doar un document programatic, ci și un document obligatoriu pentru atragerea de fonduri europene”, a explicat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în deschiderea dezbaterii publice.

33 milioane bani europeni, majoritatea pentru transport eco

 

© Sebastian MARCOVICI
 

La capitolul fonduri europene, Sibiul are alocate, prin Axa 4, fonduri de 33 milioane de euro.

  • ”Din aceste 33 de milioane de euro, mai mult de 27 milioane de euro sunt alocate proiectelor pe linie de mobilitate, acele proiecte care duc, în final, la reducerea emisiilor de CO2”, a spus primarul Astrid Fodor, adăugând faptul că astfel de proiecte sunt dezvoltarea transportului în comun ecologic, crearea de piste de biciclete și altele.

Elaborarea SIDU a început în anul 2015 și a presupus cel mai amplu proces de consultare publică pentru un proces de elaborare a unui document în Sibiu.
Fodor a explicat faptul că acele consultări care au avut loc în toate cartierele Sibiului, cu cetățenii, au fost cel mai eficient instrument în elaborarea strategiei, pentru că autoritățile au avut concret toate doleanțele sibienilor la dispoziție.

  • ”Nu este un produs elaborat în birourile Primăriei, ci elaborat împreună cu întreaga comunitate”, a mai spus primarul.

© Sebastian MARCOVICI
 

Cartiere cu identitate, ”nu la ieșirea spre Șelimbăr”

Una dintre noutățile pe care le aduce Strategia este crearea unor cartiere ale Sibiului care să aibă identitate.

  • Să revenim la acel nivel de locuire în care trăiesc într-un oraș frumos și mare, dar locuim într-un cartier, nu la ”ieșirea spre Șelimbăr”, a spus Eugen Iordănescu, directorul Camerei de Comerț Sibiu și moderatorul dezbaterii.

Iordănescu a explicat faptul că dacă autoritatea publică nu se implică în crearea de forță de muncă, Sibiul nu va putea atrage noi investitori, deoarece orașul nu mai dispune de locuri de muncă.
Investiții în infrastructura medicală și în cea socială, extinderea rețelelor de spații verzi și a zonelor de agrement, un centru complex de agrement și de sport, un centru care va avea și puternice valențe economice sunt parte din proiectele incluse în SIDU.

  • Să extindem culoarul verde al orașului, să folosim apa curgătoare, Cibinul, Rosbach și Valea Săpunului, să le folosim ca o centură de continuitate albastră, care să permită agrement și să dea o valență superioară Sibiului. (...) Nu mai sunt terenuri pentru dezvoltarea de platforme industriale și nici forță de muncă. Ar fi nevoie de o orientare a municipiului pe partea de producție IT”, a spus Iordănescu.

El a vorbit despre faptul că suntem pe primele 3 locuri din  România în dezvoltarea de soft, dar producția se face în zone diferite și independente, fără să fie o rețea de firme interconectate care să folosească aceeași infrastructură.

© Sebastian MARCOVICI
© Sebastian MARCOVICI
 

Zona metropolitană - Sibiul, lider pentru localitățile din jur

Autoritățile locale vor să dezvolte și zona metropolitană, dar ca una veritabilă, ci nu doar niște inscripții pe tăblițele de la intrarea în localități.
Sibiul ar urma  să fie un lider adevărat pentru zonele adiacente, iar perimetrul va cuprinde localitățile de pe o rază de 20 kilometri.
Astrid Fodor a explicat că având un lider cu o strategie asumată, întreaga zonă metropolitană va obține o viteză de dezvoltare mai bună.


Turism sportiv și de bussines

Latura culturală a Sibiului, impregnată adânc în conștiința orașului odată cu Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, dar și latura gastronomică, în condițiile în care Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2019, ar urma să fie completate.
Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca și al Festivalului de Teatru de la Sibiu, care va beneficia de unul dintre proiectele SIDU, centrul de conferințe și sediu nou pentru teatru, a fost prezent la dezbatere.
 

Chiriac a propus ca Primăria să încerce să găsească o soluție, dincolo de problemele pe care le generează guvernanții de la București cu întârzierea bugetului, și să poată finanța agenda culturală pe parcursul întregului an, dar și să ofere finanțări mutlianuale.
De asemenea, Constantin Chiriac a propus și dezvoltarea turismului de business în Sibiu, pe lângă cel cultural și gastronomic.
 

Adrian Bibu, președintele Asociației Sportive Puma, a propus ca Sibiul să dezvolte și latura de turism sprotiv, astfel încât echipe să vină aici în cantonamente, pe perioade mai lungi de timp. El a vorbit și despre utilitatea viitorului aqualand, care în final nu va fi doar un aqualand ci un complex sportiv mare.

Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunității și organizatorul Semimarataonului și acum a Maratonului 2017, a declarat că susține dezvoltarea turismului sportiv în condițiile în care dorește ca Maratonul Sibiului să fie printre cele mai mari din  Europa de Est.

© Sebastian MARCOVICI

Ce vor sibienii

Mulți dintre cetățeni au venit la dezbatere cu probleme punctuale, nu neapărat de viziune și startegie pe următoarele decenii.
Unul dintre ei a propus modificarea sensului de circulație și redeschiderea traficului pe două sensuri pe Calea Dumbrăvii.
Primarul Astrid Fodor a explicat că, într-adevăr, Calea Dumbrăvii este una dintre cele mai frumoase căi ale Sibiului și nu arată bine, motiv pentru care acum face un studiu de trafic, apoi se vor face lucări ca întreaga zonă să arate frumos.

  • Să arate frumos. Este ultimul nostru drum spre Cimitir”, a glumit sibianul care a solicitat modificările.

Alții au cerut viabilizarea cartierului Veterani, colectarea gratuită a molozului, 
extinderea Bulevardului Mihai Viteazu până pe Valea Săpunului, dezgroparea și utilizarea pivnițelor de sub Cazarma 90.

 

Centre comunitare în cartiere

Centru de contact pentru oamenii din cartiere, mici spații în care oamenii din cartiere să își poată dezvolta activități sunt de asemenea între intențiile municipalității.

Îmi doresc o implicare mai activă a cetățenilor și vom face o inventariere a spațiilor pe care le putem pune la dispoiție astfel încât cetățenii să se poată întâlni cu reprezentanții Primăriei și să comunice”, a mai spus primarul.

© Sebastian MARCOVICI
 

Cei cu ”verdele” tot îngrijorați

Reprezentanții Asociației ”Cu verdele în sus” au vrut să știe cum vor fi implementate proiectele pentru spațiile verzi și au declarat că se tem că toate modificările, inclusiv amenajarea de locuri de joacă, vor presupune asfaltări și se va pierde din spațiul verde, iar în Pădurea Dumbrava se tem că vor apărea locuințe în locul unei foste fabrici.
Primarul Fodor a explicat că municipalitatea nu se poate comporta abuziv, iar dacă terenul unei foste fabrici este teren de construcție, ei sunt nevoiți să aprobe PUZ-ul ca atare.
De asemenea, Astrid Fodor a declarat că nici ea nu a fost mulțumită inițial că aqualandul urma să fie construit în Pădurea Dumbrava, dar atunci era singura variantă.

Acum Primăria Sibiu a obținut un teren de la Armată, prin schimb, și va dezvolta pe lângă aqualand și terenuri de sport și un skate park.
”Poate nu ați fost dumneavoastră, poate au fost alții cu ”verdele"”, a spus primarul referindu-se la cei care au protestat împotriva construcției aqualandului.


Fonduri europene pentru alei de promenadă pe malurile Cibinului


Primarul a explicat că administrația vrea să amenajeze malurile Cibinului, iar pentru acest lucru este nevoie să obțină terenurile de la Apele Române, care dețin malurile.
Apoi, Primăria Sibiu va accesa bani europeni pentru piste de bicicliști și alei pietonale.

 

80% din proiecte, varianta realistă

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană va merge spre aprobare, în perioada următoare, la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, după care Autoritatea Urbană din cadrul Primăriei va stabili proiectele prioritare.
Astrid Fodor a declarat că cel mai probabil nu vor putea fi implementate toate proiectele din strategie, dar dacă vor fi puse în practică 80 % dintre ele va fi foarte bine pentru Sibiu.

 

© Sebastian MARCOVICI
© Sebastian MARCOVICI
© Sebastian MARCOVICI
 
comentarii
3 comentarii

povesti nemuritoare!!! in prezent Sibiul este unul din cele mai murdare si neingrijite orase din Ardeal...nu ne mai aburiti cu tampleniile voastre!!! "d-na Fodor" de departe unul din cei mai incompetent primari...cred ca numai chiar Condurat a fost mai slab!!!
un sibian
21.04.2017 09:06
62.231.86.34
Mai fratilor, ramanem din nou in urma celorlalte orase ! Nu vedem in perspectiva niciun proiect major de care lumea sa-si aminteasca peste ani ! Cateva asfaltari , un pod renovat sau celelalte de genul asta sunt lucrari curente care nu fac Sibiul sa inainteze ! Nu vedem un proiect de mare ! Nu vedem o sala de sport , nu vedem un stadion modern , nu vedem un aqua-parc de dimensiuni mari , nu vedem ceve care sa ramana dupa voi ! O sa intrati in istoria Sibiului ca cei care nu au facut nimic important pentru acest oras ! DOAMNA fODOR , FACETI CEVA SA RAMANA DUPA DUMNEAVOASTRA ALTFEL O SA FITI CATALOGATA DREPT "CONDURAT 2 " !
unul care vrea ceva
21.04.2017 11:08
89.44.141.3
planuri mari,milioane de euro,proiecte si vrajeli pt prosti...minciuni pt creduli,eu care traiesc in sibiu si il iubesc nu pot sa cred nimic atata timp cat nu sunt in stare sa repare drumurile cum trebuie,au facut o plombare de cea mai proasta calitate parca au lucrat si receptionat o gloata de orbi si schiopi in carje,sunt sate in jurul sibiului in care sunt plombate drumurile mult,mult ,mai bine decat in sibiu,niste ignoranti care parca traiesc in alta tara si nu le pasa de sibiu...dezgustator,asfaltari de cacat ca si cei care ne conduc...
ma doare de sibiu
24.04.2017 18:02
5.15.113.142
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia