Tribuna
FOTO - VIDEO: Steagul împuşcat la Revoluţie, simbolul celei de-a şaptea seri de proteste. 5.000 de manifestanţi pe Mihai Viteazu. Marţi, înapoi în stradă
15378 vizualizari
FOTO - VIDEO: Steagul împuşcat la Revoluţie, simbolul celei de-a şaptea seri de proteste. 5.000 de manifestanţi pe Mihai Viteazu. Marţi, înapoi în stradă
© Razvan NEGRU

Ziua a şaptea de proteste antiguvernamentale a început timid în Piaţa Mare, de la câteva sute de protestatari, ajungându-se la 5.000 pe bulevardul Mihai Viteazu. Oamenii au strigat împotriva Guvernului şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Spun că abrogarea Ordonanţei 13 nu este suficientă şi că greşeala trebuie plătită prin plecarea Guvernului. S-a cerut şi demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care, spun protestatarii, ar trebui să plece şi din funcţia de lider al social-democraţilor, dar şi demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cei doi fiind consideraţi vinovaţi că au girat politic Guvernul Grindeanu.

A ieşit pentru cei care nu au votat

Circa 200 de sibieni s-au adunat luni până la ora 19 în Piaţa Mare. La la fel ca în serile trecute, au purtat diferite pancarte pe care au scris mesaje antiguvernamentale. Oamenii au strigat „PSD, ciuma roșie”, „Jos Guvernul” și „Teleormania distruge România”.

Un bărbat a spus că a ieșit să protesteze pentru cei care nu s-au prezentat la vot, la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

  • „Am ieșit să protestez pentru cei care nu s-au prezentat la vot în 11 decembrie. Dacă o putere s-a instalat cu 18% și își bate joc de mine, atunci nu pot să nu ies în Piață. Prezența la vot a fost sub orice critică. Dacă erau 60%, aveau majoritate din 60%, ziceam că sunt prost, să stau la locul meu. Dar cu 18% să vii și să îmi spui că ești legitim și să îți bați joc de toată lumea...”, spune Nicolae.

[image=95562]

Un alt sibian a spus că a ieşit în stradă deoarece vrea dreptate pentru țara în care trăiește.

„În seara aceasta protestăm ca să se facă dreptate pentru România, în sensul că a fost jefuită. Peste 27 de ani a fost jefuită de toți”, a fost de părere protestatarul.

 

Steagul împuşcat la Revoluţie, simbolul zilei

 

La câteva minute după ora 19.30, protestatarii au pornit în marş pe strada Nicolae Bălcescu. Numărul lor ajunsese deja la 1.500. Au scandat cerând demisia Guvernului:

„La închisoare, nu la guvernare”, „Dragnea, nu uita, te așteaptă DNA”, „Uniți salvăm toată România”.

Printre protestatari a fost şi de această dată preotul Constantin Necula, care a spus că participă la protest ca reprezentant al presei.

Unul dintre protestatari a adus cu el un steag vechi de 27 de ani, pe care îl are de la Revoluție. Sibianul, în vârstă de 62 de ani, spune că este pentru prima dată după Revoluție când scoate steagul din casă, deși a mai participat la zeci de manifestații până acum.

  • „E prima dată când scot acest steag din decembrie 1989, de la Revoluție. Am fost mai bătăioși la vremea aceea. Noi nu ne-am lăsat păcăliți, am urlat și ne-au împușcat... Nici nu l-am spălat (n.r. Steagul). Ăsta este din Revoluție, murdar, așa cum e. N-am vrut să-l spăl, că asta este istoria noastră și noi am parcurs-o. Îl țin în casă, nu l-am mai scos până acum, deși am fost la zeci de manifestații. Dar acum chiar e groasă treaba”, spune Nicolae Luca.

La un pas să degenereze

 

Coloana de protestatari s-a îndreaptat spre sediul PSD, din Parcul Astra, unde manifestanţii au vrut să arunce cu ouă. Cei peste 2.000 de oameni care erau în acel moment în stradă au scandat "Ruşine să vă fie".

Organizatorul protestului, Doru Apostol, nu le-a permis manifestanţilor să arunce cu ouă. Acesta a scris pe o foaie de hârtie "Nu aruncaţi cu ouă, ei n-au nicio onoare".

[image=95559][image=95558]

 

Pe bulevardul Mihai Viteazu, din 5.000 au rămas 2.500

 

Înainte de a intra pe Bulevardul Mihai Viteazu, forţele de ordine au estimat că sunt circa 4.000 de protestatari, iar organizatorii spuneau că aproximativ 5.000 de oameni la protest.

  • "Cerem demisia lui Grindeanu, a lui Dragnea şi a lui Tăriceanu, care sunt preşedinţii celor două Camere, pentru că sunt pătaţi, au girat politic această tentativă de puci. Restul să rămână la guvernare. Nu poţi să faci o dată la două-trei luni anticipate. Strada e apolitică. Politica se face în Parlament, în Guvern. Ei să îşi vadă de treaba lor şi noi ne ducem acasă, să ne uităm la un film, să citim o carte, nu ne vom petrece viaţa în stradă, nu suntem oamenii străzii", a declarat Doru Apostol, organizatorul protestelor de la Sibiu.

În sensul giratoriu de la Biserica de pe Mihai Viteazu, protestatarii s-au împuţinat. Au mai rămas 2.500 şi s-au întors spre spre Piaţa Mare, locul de unde au plecat iniţial.

Pe Bulevard, protestatarii au strigat "Aţi votat lichele, staţi după perdele" sau "Săriţi cu toţii şi strigaţi tare că România nu e de vânzare".

O femeie în vârstă a ieşit pe balcon, pe bulevardul Mihai Viteazu şi a fluturat drapelul, fiind aplaudată de protestatari.

„Aţi reuşit şi ne-aţi unit”

 

La întoarcerea în Piaţa Mare, manifestanții au trecut din nou prin faţa sediului organizaţiei municipale a PSD şi au strigat „Hoții, hoții” și „Ați reușit și ne-ați unit”.

În momentul în care a văzut că protestatarii se întorc, angajatul unui restaurant de pe strada Nicolae Bălcescu a ieșit cu o pancartă pe care era scris un mesaj la adresa premierului Grindeanu.

„Grindeanu, te-ai compromis. Ia pixul și scrie: DEMISIA”, scria pe pancartă.

În Piaţa Mare au mai ajuns, în jurul orei 22, aproximativ 1.000 de oameni. Aici au fost aşteptaţi cu ceai cald. Protestatarii au continuat să sară și să scandeze, iar la final au intonat imnul României, „Deşteaptă-te, române”.

Ei spun că vor veni şi marţi la proteste. Se va pleca tot din Piaţa Mare, în jurul orei 19 şi se va parcurge traseul scurt: Piaţa Mare – Calea Dumbrăvii – bulevardul Mihai Viteazu şi retur.

 

© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU
© Razvan NEGRU

 







comentarii
1 comentarii

CEI IN CAUZA SA-SI DEA DEMISIA PANA ISI REZOLVA PROBLEMELE DIN JUSTITIE
BEN
06.02.2017 23:10
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA