Tribuna
FOTO: Tinerii balerini devin coregrafi în Piața Mare. Sibienii, invitați să vadă „Geneza”
FOTO: Tinerii balerini devin coregrafi în Piața Mare. Sibienii, invitați să vadă „Geneza”

Tinerii balerini au șansa să se afirme în calitate de coregrafi, vineri, în Piața Mare. De la ora 21.00, Teatrul de Balet Sibiu invită toți iubitorii dansului la un eveniment foarte mult așteptat, și anume „Genezaˮ, editia a VI-a, ce va încheia stagiunea 2018 – 2019.

„Geneza” este un program-cadru, inițiat în anul 2014, care le oferă tinerilor balerini șansa de a se afirma în calitate de coregrafi. Din 2014, de când a încpeut programul, numeroși dansatori au avut ocazia de a prezenta coregrafii în premieră absolută pe scena TBS: Aleisha Gardner, Joshua Legge, Russell Hewey, Keston Meyer, Myrna Squire, Ovidiu Matei Iancu, Daniel Alexandru Dragomir, Kirill Ermolenko, Myrna Squire, Ángel Martínez Sánchez, Claudiu Buldan, Jacob Connor.

Anul acesta, publicul va avea ocazia să descopere două noi coregrafii, oferite de Ángel Martínez Sánchez și Jacob Connor.

Potrivit organizatorilor, primul dintre ei va prezenta un moment coregrafic, intitulat „În numele bucurieiˮ, inspirat de dansurile și muzica folclorului spaniol iar cel de-al doilea un dans neoclasic, având la bază cartea lui Lewis Carroll, „Alice în țara minunilorˮ. Accesul publicului este liber.

Pentru aceste spectacole, în Piața Mare vor fi amplasate 1.000 de scaune.

Zarzuele pe gustul tururor în coregrafia lui Ángel Martínez Sánchez

Organizatorii arată că Ángel Martínez Sánchez a descoperit baletul la vârsta de 17 ani, în orașul său natal, Albacete din Spania. A început studiile de dans la Conservatorul José Antonio Ruiz, din Albacete. S-a mutat un an mai târziu la Madrid, unde a absolvit Conservatorul de Dans „Mariemmaˮ. Este membru al Teatrului de Balet Sibiu din 2017, iar în 2018 a creat prima coregrafie pentru TBS, intutulată „Chinulˮ, o reflecție despre inegalitate socială și speranță, pe muzica lui Astor Piazzolla. În același an, a creat un pas-de-deux numit „Te iubesc pentru că te iubescˮ, pentru cea de-a XXVIII-a ediție a Concursului Internațional de Balet de la Varna (Bulgaria). Momentul său artistic este alcătuit dintr-o serie de zarzuele, gen lirico-dramatic tradiţional spaniol în care se alternează scene vorbite cu momente muzicale (cântece populare şi de operetă), precum şi numere de dans. Zarzuela corespunde genului tradițional francez al vodevilurilor, conținând arii foarte melodioase, cu dialoguri și muzică. Ea datează din secolul al XVII-lea, cele mai cunoscute fiind cele scrise în secolul al XIX-lea. Se presupune că termenul este preluat de la o veche cabană de vânătoare a familiei regale spaniole, Palacio de la Zarzuela, de lângă Madrid— plasată într-un loc înconjurat de mărăcini („zarzasˮ în limba spaniolă)— unde a fost prezentat pentru prima dată acest gen de divertisment.

La rândul său, Jacob Connor (21 de ani), s-a născut în Anglia, dar a copilărit în Scoția. A absolvit Conservatorul Regal din Glasgow și a fost balerin al Teatrului de Balet Sibiu în perioada 2016-2018. Din anul 2018 dansează pentru Opera Națională din București. „Alice în țara minunilorˮ este a treia sa coregrafie inclusă în programul „Genezaˮ după „Recoltaˮ (2017) și „Familiaˮ (2018). În viziunea lui Jacob Connor, Alice nu mai este, ca în romanul lui Lewis Carroll, o fetiță de șapte ani, curioasă, care ia urma unui iepuraș și pătrunde în vizuina lui, unde descoperă o lume neobișnuită, cu legi absurde și personaje bizare, ci este o adolescentă rebelă din anii ’90, pusă pe distracție, care petrece în club până în zorii dimineții. Sub impactul stării euforice provocate de muzică și a aburilor alcoolului, atmosfera devine încet-încet suprarealistă, lumea ei populându-se cu figuri stranii: Pălărierul cel Nebun, Tweedle Dee și Tweedle, Domnul Omidă, Motanul Cheshire, Iepurele Alb,  Iepurele de Martie, Șoarecele, Regele și Regina, etc. Ilistrația muzicală este alcătuită din piese compuse de legende ale rock-ului anilor ’70- ’80, ca Rolling Stones, David Bowie, Santana, The Sweet, Queen, Blondie, Jefferson Airplane, Stealers Wheel, Nina Simone sau Dan Hartman.

În pauza dintre cele două coregrafii, spectatorii vor putea să asiste la un moment de street dance oferit de trupa Young Till Death, care îi vor uimi cu mișcările lor de dans nonconformiste, oglindă a folclorului urban. Membrii trupei se perfecționează în mod constant în arta dansului de strada la Kolorat Dance Studio din Sibiu și au fost invitați la unele din cele mai importante competiții de profil din țară și din străinătate,  printre care și World of Dance din Los Angeles.

 

Jacob Connor
Jacob Connor
Angel Martinez Sanchez
Angel Martinez Sanchez







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA