Gorgandin  Domeniul Viticol Apold
logo
Apulum
FOTO: Sibiul, ocupat de turiști în minivacanța de Sfânta Maria. Cazarea, mai ieftină decât la Mamaia sau Sinaia
FOTO: Sibiul, ocupat de turiști în minivacanța de Sfânta Maria. Cazarea, mai ieftină decât la Mamaia sau Sinaia
© Răzvan NEGRU
Sibiul este una dintre destinațiile preferate ale turiștilor care sunt liberi în perioada sărbătorii de Sfânta Maria Mare. Orașul este plin de oameni care au venit să își petreacă minivacanța în zonă. Cei care sunt încă indeciși mai au câteva variante, dar prețurile sunt mari.

Pentru două persoane care vor să vină în Sibiu, în minivacanță, prețul „concediului” din 16 până în 19 august este de 350 de lei (dacă aleg un pat într-un hostel), la peste 1.000 de lei, dacă aleg o cameră într-o pensiune.

Cei care sunt mai „cu dare de mână” pot alege și o cameră sau un apartament mai aproape de centrul Sibiului, prețul putând depăși, în unele cazuri, 2.000 de lei pentru două persoane.

Chiar în ziua de Sfânta Marie, locurile de cazare din Sibiu sunt ocupate în proporție de 95 la sută.

Sibiul este la fel de ocupat cu stațiuni preferate de turiști de pe Valea Prahovei. Gradul de ocupare în Sinaia și Bușteni era miercuri de 96 la sută, iar în Predeal, de 95 la sută.

Și litoratul e aproape la fel de aglomerat: în stațiunea Mamaia mai sunt câteva locuri libere, gradul de ocupare fiind de 97 la sută, iar în stațiunea Neptun – 98 la sută. Diferența este de preț: o cameră pentru două persoane în Neptun putea ajunge și la o mie de euro și chiar să depășească această sumă.   

Ce pot face turiştii în minivacanţă, la Sibiu?

Cei care ajung în Sibiu în această minivacanţă vor avea parte de o gamă variată de activităţi.

Unul dintre principalele obiective turistice, cum este deja cunoscut, este Muzeul din Dumbrava Sibiului. În weekendul prelungit, aici vor avea loc evenimente culturale, printre care se numără şi Târgul Creatorilor Populari. Peste 250 de meşteri populari se află în Muzeul în Aer Liber, unde îşi vor prezenta poveştile de viaţă, ocupaţiile şi pasiunile vechi moştenite din moşi strămoşi. Vor aduce cu ei oale, străchini, icoane, ţesături, ii, cămăşi populare, pălării, mobilier pictat şi alte valori, cu care vor încânta publicul, localnici şi turişti.

Tot în Muzeul ASTRA, turiştii vor putea face cunoştinţă cu istoria României şi a Primului Război Mondial. Proiectul "Ţăranul român, de la Război la Unire", desfăşurat în minivacanţa de Sfânta Maria, va aduce animaţii culturale, în cadrul cărora vor fi ilustrate sarcini din gospodărie pe care le rezolvau bărbații aflați în permisie, respectiv  micile reparaţii din jurul casei, ca de pildă un gard, o poartă, un podeț, confecționatul opincilor, jucăriilor simple pentru copii sau ai stâlpilor de mormânt.

Cei care vor vizita centrul Sibiului vor putea face cunoştinţă şi cu calfele călătoare, în Piaţa Huet. Meşteşugarii călători din diferite ţări europene vor prezenta ateliere de lucru deschise. Ei provin din Franţa, Elveţia şi Germania şi încearcă să dezlege tainele fierului, lemnului, pietrei sau ale metalelor preţioase. Prezenţa lor la Sibiu este datorată unui proiect demarat  de Biserica Evanghelică Sibiu, un proiect ce încearcă revitalizarea tradiţiei calfelor călătoare.

Turiştii pasionaţi de sport vor putea lua parte şi la Sibiu Rally Romania, ce se va desfășura în perioada 16 – 18 august, fiind un festival dedicat maşinilor istorice şi sporturilor cu motor.

Vineri, 17 august, este programat, la Biserica Evanghelică, un concert din seria "Vinerea Verde", de la ora 12.15. Evenimentul va avea loc în galeria Ferulei, unde şi-a găsit locul, provizoriu, orga mică, Hahn, care va acompania concertul.

În weekend, turiştii se pot bucura în Sibiu de nume vechi, dar mari, ale muzicii româneşti. Vor concerta în Pădurea Dumbrava, sâmbătă şi duminică, de la ora 19,  Compact, Timpuri Noi, Onenightstand, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă și Emeric Imre.

Duminică, în ultima zi din minivacanţa de Sfânta Maria, la Sibiu are loc finala concursului "European Young Chef Award 2018", în Piaţa Mică. De la ora 12, cei patru câștigători ai preselecției se vor întrece din nou, în fața publicului într-un eveniment organizat de Consorțiul care gestionează acest program.

Iubitorii de cultură pot vizita în această perioadă şi Muzeul Naţional "Brukenthal", unde pot fi admirate expoziţii precum "Tradiţii farmaceutice sibiene", de la Muzeul de Istoria Farmaciei, "Moluştele - Martorii istoriei", de la Muzeul de Istorie Naturală, "Minorităţi etnice în cultura vizuală, focus România", de la Muzeul de Artă Contemporană, "The Anatomy of Darkness. A site specific journey", de la Palatul "Brukenthal", şi "Femeile în arta grafică românească", din Cabinetul de Stampe şi Desene.

Dacă doresc să se relaxeze în natură, o plimbare cu barca, la Grădina Zoologică, 30 de minute, costă 25 lei. Intrarea la Zoo este trei lei, respectiv doi lei, pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Cei care vor să meargă la ştrandul din Sibiu vor trebui să achite 30 de lei (orele 9 - 16) sau 15 lei (orele 16 - 20). Elevii, studenţii şi pensionarii vor achita 20 de lei, respectiv 10 lei. Copiii până în trei ani vor beneficia de intrare liberă. Turiştii pot opta şi pentru o zi la lacurile de la Ocna Sibiului, unde adulţii vor plăti, între orele 7 - 18, 25 lei pentru un bilet, iar copiii între 10 - 18 ani 10 lei. Parcarea va costa 5 lei.  Între orele 18 - 20, turiştii vor fi taxaţi cu 15 lei/ adult, copiii beneficiind de gratuitate în acest interval orar.

 

Laura BUCIU

Andra MARINESCU

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
1 comentarii

mamaia e una,sinaia altceva si sibiul altceva
nu merge comparatia
adi 3
15.08.2018 19:45
Din aceeasi categorie
sevis

mcdonalds

Covoare

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia