Tribuna
Astra film
FOTO: Sibienii beneficiază de investigații RMN gratuite. Aparatul nou a fost inaugurat
Laura BUCIU
7370 vizualizari
FOTO: Sibienii beneficiază de investigații RMN gratuite. Aparatul nou a fost inaugurat
© Răzvan NEGRU

Unul dintre cele mai bune aparate de Rezonanță Magnetică, un SIGNA Explorer de 1,5 Tesla, a fost inaugurat, marți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Din luna iulie, pacienții pot beneficia de investigații RMN gratuite, după ce au fost finalizate lucrările de instalare și de pregătire a personalului. De asemenea, s-a asigurat decontarea acestor investigații de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Aparatul de Rezonanţă Magnetică (RMN) SIGNA Explorer, 1.5 Tesla, primit de spital de la Ministerul Sănătății și furnizat de firma General Electric, a fost livrat unității sanitare la finalul lunii martie. După livrare, au fost efectuate etapele de montare, punere în funcțiune și instruire a personalului. Aparatul RMN de înaltă performanță este amplasat în cadrul Laboratorului Clinic de Radiologie și Imagistică Medicală, într-un spațiu special amenajat de spital. Valoarea amenajării spațiului s-a ridicat la 235.000 lei, dintre care 200.000 lei asigurați  de către Consiliul Județean Sibiu și 35.000 din fondurile proprii ale spitalului. 

 

RMN pentru toți pacienții asigurați

 

Investigaţiile paraclinice de imagistică medicală care vor fi realizate cu noul aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sibiu vor fi decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate începând din această lună. Astfel, pacienții asigurați, care au indicații pentru investigații RMN în regim ambulatoriu și care până acum erau nevoiți să apeleze la alți furnizori de servicii medicale, le pot efectua gratuit în cadrul spitalului, prin programare pe baza unui bilet de trimitere.

  • „Pentru că am făcut demersurile necesare, Județul Sibiu este unul dintre cele 19 județe care beneficiază de programul Ministerului Sănătății din Guvernul Tudose de dotare a spitalelor din țară cu RMN și PACS. Vreau să mulțumesc în mod special domnului doctor Florin Grosu, medicul șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al SCJU Sibiu, care a reușit să găsească soluții la problemele care au împiedicat în trecut amplasarea unui RMN la spitalul județean din Sibiu. Această dotare contribuie în mod semnificativ la creșterea calității serviciilor medicale de care pacienții pot beneficia la spitalul județean”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
  • “Având în vedere dotarea unității noastre cu un echipament medical de diagnostic imagistic RMN, am solicitat Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu modificarea contractului pentru furnizarea de servicii medicale paraclinice - radiologie-imagistică medicală, pentru anul 2018, în sensul suplimentării valorii contractuale. Urmare a solicitării noastre, contractul pentru furnizarea de servicii medicale paraclinice - radiologie-imagistică medicală a fost suplimentat cu 22.000 lei/lună, cifrându-se la 90.514 lei pe lună pentru toate investigaţiile paraclinice de imagistică medicală”, a explicat managerul SCJU Sibiu, ec. Cornel Benchea.

Și medicul șef al laboratorului a spus că investigațiile vor fi gratuite.

  • “Ne bucurăm că am încheiat cu CAS Sibiu actul adițional pentru decontarea serviciilor RMN și astfel aducem plus valoare activității medicale derulate în cadrul instituției noastre, prin utilizarea aparatului din dotarea spitalului. Astfel, începând din această lună, pacienții asigurați, cu bilet de trimitere pentru investigații medicale paraclinice, pot efectua investigații RMN gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală al SCJU Sibiu”, a declarat conf. univ. dr. Florin Grosu, medicul șef al laboratorului și președintele Consiliului de Administrație al SCJU Sibiu.

 

Cum pot face RMN sibienii internați sau neinternați

 

Investigațiile paraclinice RMN se realizează pe baza unei programări la fișierul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală, în limita fondurilor alocate de CAS Sibiu.

Totodată, și pacienții internați în cadrul spitalului vor beneficia de posibilitatea efectuării examinărilor RMN în cadrul laboratorului, tot pe bază de programare, la solicitarea personalului medical din cadrul secției. 

  • „Am căutat soluții pentru amplasarea aparatului, astfel încât să devină funcțional cât mai rapid iar accesul pacienților să fie unul cât mai facil. Am identificat spațiul optim în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală și, cu sprijinul consistent al Consiliului Județean, am alocat resursele necesare amenajării spațiului, pentru a oferi cele mai bune condiții pacienților și personalului medical”, a precizat Robert Fotache, directorul administrativ al SCJU Sibiu

Dotarea Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu cu un RMN performant cu sistem PACS face parte dintr-un proiect  de dotare a spitalelor din România, în valoare de 19,8 milioane de euro, gestionat de Ministerul Sănătății, care include 19 județe și un total de 24 echipamente de Rezonanță Magnetică, 21 sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică, utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT și RMN) și 14 echipamente Computer Tomograf.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
1 comentarii

Cat costa o investigatie? Bugetul a fost suplimentat cu 22.000 lei/lună. Cred ca aceasta suma ajunge pt aproximativ 2-3 investigatii pe saptamana, care vor fi suportate de CASS, deci titlul si mare parte din continutul articolului merg mai degraba spre dzinformare decat spre o informare obiectiva.
radu
11.07.2018 14:04
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia