logo
FOTO si VIDEO: Protest la Spitalul Județean Sibiu: "Suntem tot timpul lângă bolnavi, noi luăm microbi și îi ducem acasă la copii, dar nu avem sporuri"
Laura BUCIU
11291 vizualizari
FOTO si VIDEO: Protest la Spitalul Județean Sibiu:
© Răzvan NEGRU

Peste 150 de persoane, asistenți, infirmieri și personal tesa au protestat, luni dimineața, față de tăierea sporurilor la Spitalul Județean de Urgență Sibiu. Oamenii au ieșit din timpul programului și s-au adunat în sala sindicală a Spitalului pentru a discuta cu liderii de sindicat.
Angajații sunt deciși să nu accepte tăierea sporurilor și spun că vor face grevă generală.

  • "Suntem tot timpul lângă bolnavi, noi luăm microbi și îi ducem acasă la copii, dar nu avem sporuri",  a spus o infirmieră.

Si registratorii medicali spun că nu vor accepta situația mai ales ca ei sunt primul filtru între pacienți și personalul medical.

  • "În urgență nu există Crăciun, Revelion, nu există nici zi și nici noapte. În reanimare sunt doi asistenți. Dacă pleacă unul rămâne unul. Și o infirmieră", atrage atenția un asistent. 

O infirmieră a declarat că dacă lucrurile nu se rezolvă, va pleca, pentru că nu va acceptat situația actuală. Maria Constantin, care e asistentă la Chirurgie, spune că și-ar dori să vină ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, să muncească în locul ei și să spună atunci dacă banii sunt suficienți.

  • „Nu ni se dă echipament de protecție, toată ziua alergăm. Du-te după analize, după plasmă, du-te cu lenjeria, vino cu lenjeria. Suntem cai de curse. Am avut 1.555 de lei până acum o lună și ceva, apoi 1.950. Luna trecută am avut 2.600 și am luat 1.700. Ăștia-s bani? Stăm în chirie, plătim utilități. Cine are copii, ce face? Cum se descurcă? Plus că plecăm acasă cu microbii, la familie. De ce nu vine doamna Olguța Vasilescu să vadă ce mizerie avem în saloane, în spital? Să vadă cum se lucrează la patul bolnavului... Cine schimbă bolnavul de pampers? Cine îl duce la wc? Cine îl spală? Vine ea? Sunt curioasă dacă le-ar lua ăstora din Parlament casele, palatele, conturile din bănci și le-aș da salariul nostru, cum s-ar descurca? Stau 4 ore și dorm ca valizele și iau sute de milioane. Dacă nu ne modifică, sănătate și virtute, mi-am pus geanta pe umăr și-am plecat, să vină ei să muncească. Eu mai stau o lună-două, să vedem fluturașul. Apoi îi salut din mers”, a spus  Maria Constantin, infirmieră la Chirurgie.

Un brancardier de la Terapie Intensivă, cu vechime de peste 30 de ani, spune că a ajuns, de curând, să câștige 2.000 de lei. Dar hainele murdare de sângele pacienților le duce acasă, la spălat, ceea ce nu este în regulă.

  • Hainele  ni le ducem acasă, cu sânge, cu vomă, le ducem, le spălăm și le aducem aici. În februarie am făcut 32 de ani de când lucrez în spital. Dacă vă arăt unde mă schimb de haine, din 1990, numai pe coridor. Nu sunt condiții. Banii sunt care sunt. Eu vreau să văd care vine dacă rezistă. Zice că din 15 ne scade. Eu am stat 30 de ani, cu 9 milioane vechi. Acum am 2.000 de lei și se pare că sunt mulți. Suntem doi brancardieri pe secția ATI și nu facem față la câți bolnavi sunt”, un brancardier de la ATI.

Liderul Sanitas Sibiu, Dan Pirnoiu, a declarat presei că marți va fi ultima discuție cu reprezentanții Guvernului. Dacă lucrurile nu revin la normal, se va declanșa greva generală.

  • Sporurile au scăzut din cauza încadrării în 30 la sută. Sunt scăderi la infirmiere, îngrijitori curățenie, brancardieri, muncitori, personal TESA, la anatomie patologică. Doamna ministru, la ultima discuție, ne-a asigurat că se vor face două lucruri prin hotărâre de guvern, respectiv că gărzile medicilor și plata sâmbetelor și duminicilor vor ieși din contextul acesta de 30 la sută. Adică mai putem câștiga 19 – 20 la sută, bani pe care să îi repartizăm categoriilor care nu au salarii și sporuri. Marți va fi o ultimă întâlnire cu reprezentanții Guvernului să găsim soluții ca nimeni să nu piardă. Vom vedea care sunt rezultatele negocierilor. Dacă nu, vom aveam grevă generală”, a declarat Pirnoiu.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
 
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia