logo
FOTO și VIDEO: Morții nimănui, uitați la Morgă, înmormântați în Cimitirul Municipal Sibiu, pe banii creștinilor
FOTO și VIDEO: Morții nimănui, uitați la Morgă, înmormântați în Cimitirul Municipal Sibiu, pe banii creștinilor
© Răzvan NEGRU

Trei bărbați care au murit în urmă cu mai multe luni, dar nimeni nu s-a interesat de ei, au fost înmormântați creștinește în Cimitirul Municipal Sibiu. Este vorba de oameni ai străzii, care au murit, iar trupurile lor au fost duse la Morgă. De aici, cei trei bărbați au fost luați miercuri și înmormântați în locurile de veci puse la dispoziție de Primăria Sibiu. Sicrie, haine și cele necesare pentru mort, au fost cumpărate din banii creștinilor ortodocși. Slujba de înmormântare a fost săvârșită de preotul Cătălin Dumitrean, care nu e la primul gest de acest fel.

  • „Trei oameni ai străzii care se adaugă altor morți ai nimănui, pe care i-am îngropat în urmă cu câteva luni. Dumnezeu a rânduit ca să descoperim un decedat care nu avea pe nimeni, mort de câteva luni, și atunci am luat imediat hotărârea, pentru că e obligația noastră morală, obligația mea de preot, obligația jurământului pe care l-am depus, dar și al conștiinței, în primul rând, să facem o faptă creștinească, să ajutăm ca sufletele lor să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu pentru că se întâmplă un lucru important și vreau să explic, pentru ca lumea să știe: imediat după moarte, sufletul merge la 40 de zile, spune tradiția noastră creștină ortodoxă, la judecată, pe baza faptelor bune sau rele. I se stabilește locul, în Rai sau în Iad. Dacă sufletul beneficiază imediat, la 3 zile, cum toți creștinii beneficiază de slujba de înmormântare, apoi de slujbele de parastas, este posibil ca, pe baza dezlegării pe care preotul o dă la parastas și la înmormântare, sufletul să ajungă în Rai. Ei, bine, acești oameni nu beneficiază de acest ajutor fundamental, fapt pentru care ne punem întrebarea dacă nu cumva sufletele lor sunt acum în Iad. Atunci cum putem lăsa, noi, creștinii, ca sufletele lor să ajungă într-un loc al pedepsei veșnice?”, a spus preotul Cătălin Dumitrean.

Potrivit acestuia, parohia pe care o administrează și Asociația Femeilor Ortodoxe au stabilit o colaborare. Astfel, Primăria a asigurat locurile de veci și transportul funerar, iar parohia și Asociația și-au asumat cheltuielile legate de cumpărarea sicriului, vestimentația mortului, crucile etc, și  va organiza și pomana pentru sufletul mortului, fiind oferită o masă pentru săraci.

 

Credincioșii i-au condus pe ultimul drum pe morții nimănui

 

Eugnia Nicolaescu a venit la înmormânarea celor trei bărbați cu flori în mână și spune că regretă că nu a cumpărat coroane. Este de părere că astfel de fapte de credință și milostenie ar trebuie să fie mai dese, pentru că oricare dintre noi poate fi, la un moment dat, în situația de a nu mai avea pe nimeni.

  • „Mă pun în situația lor. Dacă eu nu aș fi avut pe nimeni, că nu știi în viață ce ți se întâmplă, m-aș bucura ca niște credincioși cu suflet mare să facă acest gest pentru mine. Imaginați-vă cum ar fi fost dacă acești oameni care stau înghețați atâta timp, ar mai fi stat acolo. Uitați-vă cum dispare credința și vinovați pentru asta suntem noi toți. Consider că ceea ce se întâmplă azi aici e un lcuru creștinesc și pentru a face asta e nevoie de credință”, a spus femeia.

 

Alți doi morți de la Morgă vor fi înmormântați joi

 

În prezent, la Serviciul de Medicină Legală mai sunt trei persoane care ar trebui înhumate. Două dintre ele vor fi înmormântate joi.

Pentru a putea fi înmormântate, persoanele neidentificate sau fără aparținători, este neceasră parcurgerea unor formalități destul de complicate. Practic, doar după cel puțin două luni, asociații sau fundații, ori persoane care vor să facă un act caritabil pot să îi înmormânteze.

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

TDC

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia