logo
FOTO și VIDEO: Cel mai mare exerciţiu desfăşurat de Poliţia Română în Sibiu. Atac cu maşină capcană în Piaţa Mică şi focuri de armă din „Independenţa”
FOTO și VIDEO: Cel mai mare exerciţiu desfăşurat de Poliţia Română în Sibiu. Atac cu maşină capcană în Piaţa Mică şi focuri de armă din „Independenţa”

„O maşină capcană a intrat în mulţime în Piaţa Mică, în timpul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Dubiţa a doborât mai multe persoane, incidentul soldându-se cu numeroase persoane rănite şi oameni morţi”. Nu, din fericire nu este vorba despre o întâmplare reală, ci despre un exerciţiu demonstrativ al Poliţiei Române, cu privire la modul în care poliţiştii intervin în cazul producerii unor evenimente de acest gen. Simularea a avut loc şi în contextul în care în Sibiu va avea loc Summit-ul din mai 2019, când numeroase personalităţi politice din lume vor veni în oraş.

Fără a vorbi de o panică generală, intervenţia Poliţiei a fost una de natură să creeze oarecare îngrijorare. „Ce se întâmplă?” ori „S-a întâmplat ceva?”, „A fost accident” – au fost întrebări care au fost pe buzele tuturor. Poliţişti de pe margine le-au explicat tot timpul celor prezenţi ce se întâmplă, astfel că toată lumea care s-a aflat marţi, la orele prânzului în centrul oraşului a înţeles situaţia. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, cu şoferii din trafic.

Conform scenariului, cel care intrase cu maşina capcană în mulţimea din Piaţa Mică a plecat în trombă cu maşina, pe care a abandonat-o în zona fostei fabrici Independenţa. Intervenţia Poliţiei pentru prinderea atacatorului a blocat mai multe străzi, iar nervii celor din trafic au fost întinşi la maxim, mai ales după ce au înţeles că e vorba de un exerciţiu.

 

”Se trage din Independenţa”

 

Scenariul pus la cale de specialişti din Poliţia Română a presupus că atacatorul din centrul oraşului s-a baricadat în fosta fabrică Independenţa. De acolo, la un moment dat a început să se tragă. În încercarea de a surprinde cele mai bune imagini, am depăşit linia care limita perimetrul intervenţiei. „Vă rog să vă legitimaţi”, mi-a spus un poliţist. Înţeleg că lucrurile se întâmplă cumva „pe bune”. Adică dacă depăşeşti perimetrul în care cei de pe margine îţi explică ce se întâmplă, în interiorul „filmului” totul se întâmplă ca în realitate.

„Se trage din Independenţa”, spune o doamnă care trecea prin zonă. Imediat i s-a explicat că nu are de ce să intre în panică: „Este un exerciţiu al Poliţiei Române”. Iar femeia, mulţumită că nu este real, pleacă mai departe: „Să ne ferească Dumnezeu să fie real”, spune ca pentru ea.

 

Atacatorul, anihilat pe calea aerului

 

Minute în şir, pe cerul Sibiului au survolat elicoptere ale MAI, în timp ce la sol se încerca negocierea cu cel care „atacase” în Piaţa Mică. Poliţiştii au stat tot timpul în dispozitiv, la fel ca atunci când există o situaţie reală. Trupe speciale de intervenţie, mascaţi, criminalişti, peste 100 de poliţişti au fost angrenaţi în această aplicaţie.

Scenariul a presupus că echipe de negociatori au încercat să îl convingă pe „agresor” să iasă din clădire. Cum nu s-a reuşit, trupe special antrenate l-au scos pe individ coborând în rapel din elicopter în clădirea fostei fabrici Independenţa.

În exerciţiul desfăşurat au fost angrenaţi poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigaţii Criminale, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Direcţia Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Institutul Naţional de Criminalistică, Centrul Operaţional) şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.

  • „Exerciţiul face parte din activitatea de pregătire a instituţiei Poliţiei Române pentru situaţia în care România în 2019, în primul semestru, are preşedinţia Consiliului Europei şi pentru asta încercăm să fim pregătiţi pentru orice situaţie de criză care ar putea apărea cu ocazia acestei asumări a României. Activităţile sunt cele circumscrise unei situaţii de criză. Tipicul situaţiei de criză este cel care a avut loc în spaţiul european recent, respectiv un atac prin mijloc neconvenţional, respectiv o autoutilitară, care intră într-un grup de oameni. Se ştie foarte bine că zonele aglomerate sunt vizate de entităţile teroriste sau de crimă organizată şi în acest context instituţia Poliţiei Române îşi ia toate măsurile pentru găsirea mijlocului, identificarea  infractorilor, eventual dacă situaţia de criză este stinsă, luarea măsurilor pentru gestionarea acestei situaţii de criză. În cazul de faţă autoutilitara are un dispozitiv explozibil improvizat în interior, se trece prin procedura de verificare a coletelor suspecte, este angrenat palierul pirotehnic de răspuns al Poliţiei Române, iar infractorii înarmaţi sunt refugiaţi într-o clădire unde ameninţă că vor omorî  tot personalul care lucrează în interior. Se iau măsuri, situaţia de criză se încearcă a fi gestionată pe toate palierele ei, respectiv încercăm să negociem şi să rezolvăm totul într-un mod în care să nu implicăm forţa, să limităm cauzalităţile, în măsura în care se poate. Dacă situaţia va degenera, vom fi forţaţi să apelăm la structurile de forţă şi să încercăm să facem asaltul în aşa fel încât să limităm problemele care pot să apară în asemenea situaţii”, a explicat comisarul şef Alexandru Scurtu, şeful Serviciului pentru Intervenţii şi Misiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acesta a fost cel mai mare exerciţiu desfăşurat la Sibiu de Poliţia Română, iar mulţi dintre poliţiştii din teren s-au comportat ca într-o situaţie reală, deoarece nu au fost mulţi din cadrul Poliţiei Sibiu care să ştie că este vorba de un exerciţiu, deoarece, înainte de toate s-a dorit să se observe timpul şi modul de reacţie într-o astfel de situaţie.

 

FOTO RĂZVAN NEGRU

 


comentarii
1 comentarii

ce tare! pac -pac ! bine ca nu a iesit ursul de pe 11 iunie ca urla meseria in ei!!!
aa
25.09.2018 22:45
Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia