logo
FOTO: Paradă militară "ca la carte" pe Coposu. Şi cu succes la public, în ciuda vremii nefavorabile
Dumitru CHISELIŢĂ
3295 vizualizari
FOTO: Paradă militară
Bulevardul Corneliu Coposu a fost, vineri, punctul central al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Aici, de la ora 11 a avut loc parada militară a efectivelor apartinand Ministerului Apărării Naţionale, Jandarmeriei, ISU şi Poliţiei.

Peste 10.000 de sibieni (cel puţin după socoteala noastră) au răspuns, chiar dacă vremea nu a fost din cele mai plăcute pentru un eveniment "în aer liber", de la oficialităţi la simpli cetăţeni, invitaţiei Garnizoanei Sibiu, de a participa la acest eveniment. Chiar dacă nu a participat, ca în alţi ani, şi tehnica militară, totuşi, atâtd defilarea, cât şi celelalte evenimente festive de anul acesta, când se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire, a avut un succes enorm la public.  

La ora 11 fix, s-a dat semnalul începerii defilării, comanfate anul acesta de col. conf. univ. dr. Daniel Constantin, prorectorul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu". Astfel, prin faţa tribunei oficiale au trecut, pe rând, efectivele de militari din cadrul AFT "Nicolae Bălcescu", ai Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică "Decebal" şi ai Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu".

Au urmat, pe bd. Corneliu Coposu, în pas de defilare, efectivele de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi "General de brigadă Mihail Rasty", cu Garda Drapelului costumată în ţinută de epocă şi în formaţie cu unul din cei mai tineri jandarmi, urmaţi de pompierii şi salvatorii de la Imspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă "Căpitan Dumitru Croitoru" şi de poliţiştii (şi câinii poliţişti) din cadrul Centrului Chinologic "Dr. Aurel Greblea". Defilarea militară s-a încheiat conform tradiţiei, cu onorum muzicii militare.

Una din cele mai de succes expoziţii sibiene: cea de tehnică militară

Chiar dacă, aşa cum am spus, tehnica militară nu a defilat anul acesta, ea a putut fi admirată în cadrul a ceea ce s-au numit "expozitii de tehnică şi armament". Parcarea Teatrului National „Radu Stanca” a devenit, imediat după defilare, neîncăpătoare de numărul de copii, tineri sau vârstnici care au dorit (şi au reuşit) să admire de aorpape, să atingă sau să se fotografieze alături de maşinile de intervenţie ale jandarmilor, Poliţiei, SRI-ului, pompierilor, armatei, sau să se "joace" la piesele de artilerie, cu pistoale, puţşti, pistoale-mitralieră, puşti cu lunetă sau să primească orice explicaţie doreau din partea "ghizilor în uniformă". Despre cum ar fi să tragi cu arma s-a păutut verifica şi (cumva) pe viu, deoarece e existat i un mini-stand de airsoft.
De acelaşi succes s-a bucurat şi expoziţia din faţa Cercului Militar, care, deşi de mai mică amploare a atras atenţia vizitatorilor atât prin vehiculele militare  ca Transportorul Amfibiu Blindat şi autospeciala de comunicaţii expuse, cât şi prin standurile cu armanentul din dotarea Armatei României.

Ceremoniile dedicate Sărbătorii Naționale s-au încheiat cu obișnuita retragere cu torțe pe traseul: Bd.Victoriei - Bd.V.Milea - str.Someșului - str.Școala de Înot - str. Nicolae Olahus - bd.V.Milea - bd.Mihai Viteazul - str.Nicolae Iorga - str. Revoluției.

© Razvan NEGRU

© Razvan NEGRU

© Razvan NEGRU

© Razvan NEGRU

 

 

 

Foto: Dragoş DUMITRU, Răzvan NEGRU


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia