Tribuna
FOTO: Opt zile de muzică şi artă de calitate oferite sibienilor de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”
FOTO: Opt zile de muzică şi artă de calitate oferite sibienilor de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”
Un adevărat regal cultural ne-a fost oferit, nouă sibienilor, vreme de opt zile, de Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”, instituţie cu o tradiţie şi de o valoare artistică ce nu mai are nevoie de alte prezentări detaliate, care, între 17 şi 25 mai, prin evenimentul devenit deja tradiţional (este deja la a VI-a ediţie) a confirmat că „studenţii” săi sunt şi talentaţi şi instruiţi de mâini pricepute. Am avut parte, astfel, de o paletă largă de evenimente culturale, de la cele pedagogice (ore deschise) la arte plastice, muzică uşoară vocală şi instrumentală, actorie şi mai ales (spun eu, încă sub influenţa excelentului spectacol la care am participat), muzică populară de o calitate ireproşabilă şi de o originalitate asemenea.

Zilele Porţilor Deschise au ajuns, anul acesta, la ediţia a VI-a. Menirea principală a acestui eveniment a fost şi este informarea şi familiarizarea publicului cu oferta educaţională a şcolii, şi acesta a fost primul „capitol” al Zilelor Porţilor Deschise: o sesiune de ore deschise oricui dorea să participe, indiferent de vârstă, de la elev la adult, la cursurile de canto folcloric sau de muzică uşoară, actorie, arte plastice, muzică instrumentală. Succesul a fost deplin, un număr consistent de pesroane, elevi, liceeni, studenţi şi chiar oameni în pragul vârstei a treia, au trecut pragul sediului de pe str. Avram Iancu nr. 10 şi, sub ghidajul oferit chiar de cursanţii şcolii, au reuşit să fie şi informaţi, şi încântaţi de cele văzute.



Zilele Porţilor Deschise au continuat, între 17 şi 19 mai fiind organizată, la Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu, expoziţia de pictură „Incrementum”, urmată, pe 23 mai, în aceeaşi locaţie, de un spectacol de muzică uşoară, chitară şi actorie susinut de elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu”. Seria de evenimente a culminat miecuri, 24 mai, cu un spectacol-maraton de muzică populară, la Sala Thalia, unde tinerele talente ale muzicii populare, vocale şi instrumentale, din zona Sibiului, alături de profesorii şi instructorii lor şi împreună cu invitaţii lor, Grupul vocal mixt „Gorjeana” al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, coordonaţi de profesorul şi solistul vocal Ioan Drăgan au oferit publicului câteva ore de folclor care, calitativ, nu a fost mai prejos decât cel al interpreţilor consacraţi ai scenei de muzică populară românească. Un semn că folclorul românesc este pe mâini bune, atâta timp cât sunt găsite tinere talente care au fost, sunt şi vor fi cizelate de dascăli iscusiţi şi inimoşi care ştiu să insufle iubirea de valorile tradiţionale ale poporului român, simţul originalului şi al calităţii şi bucuria de a interpreta, sub lumina reflectoarelor, pentru un public care să îi recompenseze cu aplauze. Oaspeţii gorjeni au primit, pe lângă un public încântat de prestaţia artistică, şi un mic „semn” de recunoştinţă şi apreciere din partea gazdelor: o diplomă de onoare şi un buchet de flori.

„Vreau să mulţumesc publicului, părinţilor, elevilor şi profesorilor, dar, mai cu seamă, invitaţilor noştri, care au venit de la Târgu Jiu , respectiv binecunoscutului interpret al plaiurilor gorjene, Ion Drăgan şi grupului „Gorjeana” al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. De asemenea, aduc sincere mulţumiri directorului Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu , Alexandru Bratu pentru sprijinul acordat acestor elevi şi sunt convinsă că cele două instituţii au pus bazele unei relaţii strânse de colaborare, pentru că ambele şcoli populare de artă militează pentru promovarea şi valorificarea folclorului autentic românesc. Vă mulţumim dragi prieteni!”,  spune Alina Pinca


Prof. Ion Drăgan: „Elevii de astăzi sunt interpreţii de mâine”

Pe cunoscutul interpret popular al plaiurilor gorjene, Ion Drăgan, l-am „prins” cu câteva minute înainte ca elevii ansamblului „Gorjeana” al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu să urce pe scena Sălii Thalia. Puţin pe fugă şi amândoi „prinşi”, cumva de dinamismul evenimentului, am reuşit să iau câteva cuvinte „la cald”, despre prietenia dintre cele două şcoli şi despre calea folclorului românesc în Mileniul Trei.
 
R: De când colaboraţi cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu?

I.D.: De Şcoala Populară de Arte „Ilie Micu” din Sibiu mă leagă o prietenie specială, care durează de şase ani. La fel şi de Alina Pinca, directorul şcolii, căreia Dumnezeu i-a dăruit bunătate, înţelegere şi glasul ei frumos de interpret al cântecelor Mărginimii Sibiului. Cu Alina Pinca am relaţii de colaborare de când este directorul Şcolii Populare de Arte, unde a  organizat evenimente şi spectacole foarte frumoase, care au reunit mai multe şcoli de acest gen din ţară, ca de exemplu din Timiş, Alba, Gorj, Dolj, etc.

R: Cum vi se pare Sibiul?

I.D.: De Sibiu mă leagă o atracţie mai ales faţă de oamenii săi şi faţă de cântecul popular al acestei zone folclorice a Mărginimii.

R: Diferă muzica populară a Mărginimii faţă de cea a Gorjului?

I.D.: Muzica pastorală a Sibiului şi cea a Gorjului au aceeaşi structură melodică. Doar modul de interpretare solistică diferă.

R: Ce interpreţi din zona Sibiului vă plac mai mult?

I.D.: Sunt mulţi, dar aş menţiona aici pe Alina Pinca, Alina Bâcă, Adina Hada, Codruţa Rodean, Nineta Popa, Rodica Comăniciu, Marcel Părău, Ilie Medrea, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim, Adi Neamţu şi Gabriel Popescu.

R: Ce spuneţi, în ritmul acesta tehnologic şi electronic, dispare sau nu folclorul autentic românesc?

I.D.: Categoric NU. Pe scenă la Sibiu am venit cu elevii de astăzi ai şcolii. Elevii de astăzi sunt artiştii de mâine.

 

Foto: Andrei CIORTAN, Dumitru CHISELIŢĂ, Răzvan NEGRU

 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA