Tribuna
brukenthal museum
FOTO: O femeie cu tumoare cerebrală gigant, asociată cu hemoragie, salvată de medicii neurochirurgi, la Sibiu
Laura BUCIU
3504 vizualizari
FOTO: O femeie cu tumoare cerebrală gigant, asociată cu hemoragie, salvată de medicii neurochirurgi, la Sibiu
© SCJS

O femeie de 77 de ani, care era în comă din cauza unei tumori cerebrale gigant, asociată cu hemoragie cerebrală, a primit o nouă șansă la viață datorită unei intervenții neurochirurgicale complexe de extirpare a tumorii, la Secția Clinică de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Intervenția a fost efectuată de o echipă condusă de dr. Vicențiu Săceleanu, medicul șef al Secției Clinice Neurochirurgie. Au participat la intervenție dr. Vladimir Roșca, medic specialist neurochirurgie, dr. Cosmin Cândea, medic rezident neurochirurgie și studenții Andrea Gavrilei și Ștefan Octavian Grădinaru. Din echipa de anesteziști au făcut parte dr. Tiberiu Toabeș și rezidenții Sandra Neamțu  și Luminița Biserică.

“Pacienta a fost diagnosticată  în cadrul serviciului nostru cu o tumoră cerebrală gigantă localizată pe linia mediană a craniului, adică în mijlocul creierului. Particularitatea cazului a constat în faptul că, pe lângă această tumoră situată foarte profund, pacienta a prezentat, în apropiere, și o hemoragie cerebrală. După pregătirea atentă a cazului, am intervenit practicându-se rezecția completă a tumorii și evacuarea completă a hematomului, simultan”, explică dr. Vicențiu Săceleanu.

Intervenția chirurgicală. efectuată cu microscopul operator performant din dotarea secției, a durat 8 ore iar dimensiunea tumorii a fost de 6/4 cm. Operația a fost un succes, controlul post operator indicând evacuarea completă a celor două leziuni. 

  • “Gradul ridicat de dificultate a intervenției a fost dat de asocierea acestei tumori profunde cu interesarea liniei mediene, cum o numim în neurochirurgie, adică sinusul sagital superior, practic cea mai mare venă din craniu, existând astfel riscul unei hemoragii masive în timpul operației. Ne exprimăm satisfacția că această operație a fost o reușită, fapt care denotă profesionalismul colectivului secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și buna colaborare cu Universitatea Lucian Blaga, Facultatea de Medicină”, a mai precizat șeful Secției Clinice de Neurochirurgie.

 

Pacienta este în stare stabilă

 

În prezent, pacienta se află sub supraveghere post-operatorie de specialitate, este stabilă, cu evaluare neurologică bună și va intra într-un program de recuperare.

Cazul va fi prezentat și în cadrul Cercului de Neurochirurgie din cadrul Facultății de Medicină din Sibiu coordonat de către dr. Vicențiu Săcelanu, șeful catedrei de Neurochirurgie.

 

© SCJS
© SCJS
© SCJS


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

targul de craciun

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia