logo
FOTO: Mitropolitul Ardealului şi părintele acad. Păcurariu au primit titlul de DHC la AFT
Adrian POPESCU
1253 vizualizari
FOTO: Mitropolitul Ardealului şi părintele acad. Păcurariu au primit titlul de DHC la AFT

Luni, în Aula Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu - Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu au primit titlul academic de Doctor Honoris Causa. Prin conferirea acestei onorante distincţii, mediul academic militar versus Armata Română  au arătat atât  înalta lor preţuire faţă de cele două personalităţi, cât şi  recunoaşterea meritelor universitare şi academice din cariera lor profesională. Ceremonia  a fost onorată de membrii Senatului, de cadrele didactice şi de studenţii militari. Au mai fost prezenţi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, protopopi, consilieri eparhiali, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, preoţi, studenţi teologi dar şi mulţi invitaţi. După intervenţia rectorului Academiei Forţelor Terestre, generalul prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan, au fost citite cele două "Laudatio" de către preotul militar Florin Pavel,  respectiv de conf. univ. dr. Daniel Sorin Constantin. Ulterior au fost înmânate însemnele,  diplomele şi celelalte documente însoţitoare. În acest context, generalul prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan avea să precizeze următoarele: „Profundul simţ al Ortodoxiei, viaţa duhovnicească aleasă, cultura vastă şi dorinţa neclinită de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor au constituit puternica temelie pe care Înaltpreasfinţia Sa şi-a zidit activitatea de păstorire. Bogata activitate spirituală s-a împletit cu frumoasa carieră academică recunoscându-i-se vocaţia deosebită în formarea tinerilor cât şi valoarea creaţiei sale”.

Biserica şi Armata

ÎPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat legătura dintre cele două instituţii fundamentale ale poporului român, Biserica şi Armata. „Prin jurământ începem o activitate în cele două instituţii, o activitate care nu este o meserie, ci este o slujire, o vocaţie, o profesiune pentru că cele două instituţii sunt instituţii garante a independenţei şi libertăţii patriei şi a liniştii mondiale, precum şi a libertăţii morale şi spirituale pentru câştigarea vieţii veşnice. Amândouă implică un regulament special, o pregătire deosebită pe care ţi le asumi printr-o libertate a alegerii, dar în acelaşi timp oferă o privaţiune de anumite lucruri ale acestei lumi pentru păstrarea sfinţeniei lucrării pe care o avem de îndeplinit.”, a spus înaltul ierarh.

Preoţii şi misiunea militară

În intervenţia sa  părintele academician Mircea Păcurariu a vorbit despre rolul preoţilor militari în susţinerea spirituală a oştirii române şi a neamului românesc.

„Instituţia preotului militar este mai nouă în istoria Armatei române, dar cu toate acestea nu putem să credem că Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare la Războieni şi Podu Înalt, sau Mihai Viteazu la Călugăreni nu au avut ostaşi preoţi care să îndrume pe câmpul de luptă sau să facă pomenirea celor căzuţi la datorie. De asemenea, se ştie în mod sigur că în răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan au fost implicaţi aproximativ 80 de preoţi, unii dintre ei fiind ucişi după înăbuşirea răscoalei. Apoi în răscoala condusă de Tudor Vladimirescu de asemenea avem şi mărturia unor istorici români, dar şi din partea unui francez stabilit la Bucureşti care arată că Tudor Vladimirescu la intrarea în Bucureşti era însoţit de preoţi care făceau rugăciuni la răspântiile drumurilor pentru izbânda celor hotărâte de marele revoluţionar. Clericii au lăsat chiar însemnări cu valoare istorică asupra evenimentelor de atunci”.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia