logo
FOTO: Chiar şi lunea, la Ocna e plin de lume
Dumitru CHISELIŢĂ
12984 vizualizari
FOTO: Chiar şi lunea, la Ocna e plin de lume
Este vară, este (destul de cald), este soare. Ocna Sibiului este la doi paşi, cel puţin pentru tine, ca sibian. Aşa căt e de să nu profiţi puţin de micul „Litoral al Ardealului”, chiar şi pentru câteva ore, dacă tot e la doi paşi de tine? Aşa că ne-am gândit că, dacă tot e luni, să vedem cum e atmosfera post-weekend în staţiunea „noastră”, Ocna Sibiului.

Da, Ocna Sibiului nu e departe. E la mai puţin de 20 km de oraş şi, cred, faci mult mai puţin timp până la destinaţie decât dacă dai o tură de shopping pe la Promenadă. Zis şi făcut. Ne îmbarcâm lejer pentru a petrece câteva momente „sărate” în zonă. Şi ne amintim cum, pe vremuri, în această perioadă a anului, gara era plină de lume care lua cu asalt „motoarele” de Ocna de la ora 10, înghesuindu-se ca în autobuz, cale de câteva staţii (Sibiu, Gara Mică, Ocna „Cuţite” şi Ocna Băi) pentru a prinde ceva bronz şi o baie sărată în lacuri. Acum posibilităţile de transport sunt mult mai diverse, deci e de aşteptat ca locul să aibă mult mai multă viaţă.


Cum ajungem în Ocna, venind pe Drumul Hoţilor - Şura Mică, ne întâmpină o atmosferă aproape estivală, ruptă parcă de undeva din zona Jupiter-Neptun. În primul rând, diferenţa se sesizează în aer. Mult mai sărat. Mult mai puţin îmbâcsit de praf, mult mai ne-sufocant.   În al doilea rând, e interesant să vezi, în mijlocul ţării, standuri unde se vând articole de...plajă: colaci de salvare, mingi, şepci, pălărioare, loţiuni şi, desigur, nelipsitele „naturiste”. Parcările de la lacuri sunt OK, mai ales că e luni, iar înghesuiala de weekend a trecut. Întrăm. Biletul de intrare este 20 lei (adulţi) sau 10 lei (copii) în care este inclus şi şezlongul. Plus 5 lei locul de parcare.  Plăteşti, intri şi toată zona lacurilor e la dispoziţia ta, cu tot ce are: lacuri în care poţi face baie şi poţi pluti cât vrei, nămol ca să te dai pe corp şi încheieturi, duşuri ca să scapi de nămol, magazine, restaurante, terase...

Printre lacuri, turişti, plaje şi terase

Ne aflăm în plin „litoral” al Ardealului. Nu deosebit de înghesuit, e doar luni, dar nici pustiu. Putem spune că „populaţia” din zonă este suficientă cât să nu te incomodeze, cât să nu fie cozi la orice, cât să ai loc să stai de o plajă sau de o baie fără a avea senzaţia de înghesuială. Ceea ce e bine. Bine e că nici soarele nu bate aşa, la modul de a te pocni în cap şi a te deshidrata instant. Deci, te poţi tolăni pe şezlong, poţi să „înoţi” în lacuri sau poţi să... mănânci. Meniul zilei la restaurantele de la lacuri este 17 lei. Include, la alegere, trei feluri de ciorbă (porc, pui sau văcuţă) şi trei sortimente de felul doi (pulpe de pui la rotisor, spaghete bologneze sau ceafă la grătar) la care se adaugă garnitura (tot la alegere) salata şi pâinea. În alte locuri, la fel, 17 lei meniul zilei, tot aşa, în trei variante de felul 1 şi 2. Deci ai şi de unde alege şi ai şi ce mânca, aşa, „la faţa locului”, fără a mai alerga prin staţiune după un restaurant (e şi varianta aceasta, pentru cei interesaţi).
În fine, dacă nu sunteţi adepţii de „meniul zilei”, puteţi alege şi din meniul celălalt, cum să-i spunem, „la alegere”. Mic dejun, între 5 şi 12 lei (depinde ce comanzi), ciorbe de care vrei, dela 6 lei cea de legume la 8 lei cea de burtă, preparate gătite sau la grătar (micii, doar 3 lei!), salate (15 lei), cordon bleu (14 lei) şi chiar... hamsii, la 6 lei 150g. Nu m-am uitat la alte băuturi cât or face, dar berea e cam 5 lei la draft şi 6 lei la sticlă, cam ca pe la noi pe la Zoo. Aşa cum am spus, nu e înghesuială. E loc pe „plaje” (că sunt mai multe, în zona fiecărui lac), e loc în lacuri, e loc la duşuri, e loc chiar şi la nămol. Muzica din megafoane nu îţi rupe urechile ci e la un nivel discret şi contribuie şi ea la atmosfera de vacanţă estivală a locului. Un plus de stare de bine îl oferă şi verdele copacilor din zona de lângă lacuri, şi, cum am mai spus, aerul sărat. Dar, nu prea avem timp de hălăduială, o vom lăsa pentru un weekend viitor, dar nu plecăm fără a remarca şi existenţa unui punct de prim ajutor (în caz de mai bine să nu fie cazul) şi panourile informative despre lacurile de la Ocna Sibiului. Şi ne „îmbarcăm” cu direcţia Sibiu, în inimă cu ideea că am furat câteva ore de vacanţă aşa, „în interes de serviciu”

Un loc unde merită să mergi

Concluzia e aceasta: că merită să dai o tură la Ocna Sibiului. Ai unde să stai la soare? Ai. Ai unde să faci baie, chiar dacă nu ştii să înoţi că apa sărată te ţine la suprafaţă? Ai. Ai unde şi ce să mănânci şi să bei. Ai, pe alese chiar. Sunt sănătoase aerul, apa, nămolul? Da. Deci, merită. Merită oricând să evadezi din oraş ca să petreci o zi la Ocna Sibiului, chiar dacă nu e weekend. Încercaţi şi îmi veţi da dreptate. 


comentarii
3 comentarii

"litoralul ardealului"...
litoral
17.07.2017 21:35
Nea Mitica, ce sclav dactilograf a scris articolul ? Se vede de la o posta ca nu-i mana ta. Macar daca-l corectai nitel. Pozele-s super, dar aici nu-i "vina" ta.
B.Utoru
18.07.2017 07:44
Asa e, daca nu ai masina e de groaza. Cu C.F.R. - ul stim cum stam.
cetatean
19.07.2017 08:42
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia