logo
FOTO: Atac inamic, respins cu succes, la 70 de kilometri de Sibiu
Laura BUCIU
8411 vizualizari
FOTO: Atac inamic, respins cu succes, la 70 de kilometri de Sibiu
© Razvan Negru

Soldaţi din 22 de ţări aliate NATO sunt în România la cel mai mare exerciţiu militar, Saber Guardian 17, care se desfăşoară în mai multe baze militare din ţară. La Cincu, la 70 de kiometri de Sibiu, a avut loc sâmbătă, un exerciţiu la care au participat 5.000 de soldaţi români şi ai forţelor aliate.

În timpul exerciţiului, în poligon s-a tras în rafale, la sol şi din aer. Avioanele şi elicopterele de luptă au survolat cerul. Ca într-un teatru de război real s-a tras din toate părţile. Camuflate, trupele speciale au pândit din umbră. Militari, femei şi bărbaţi, au făcut parte din scenariul în care s-a simulat un atac inamic. A fost una dintre cele mai elaborate aplicaţii în care s-au folosit 500 de mijloace de tehnică militară.

La o parte din aplicaţie au luat parte şi preşedintele Klaus Iohannis, dar şi miniştri din Guvernul Tudose. Din Sibiu, la exerciţiul de la Cincu au fost prezenţi primarul Astrid Fodor, prefectul Lucian Radu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Wiegand-Helmut Fleischer.

 

Preşedintele Iohannis, mulţumit de exerciţiu

 

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu de ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu şi de şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. Klaus Iohannis a asistat la exerciţiul militar alături de preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), Petr Pavel, de consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul de stat în MApN Mircea Duşa, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, dar de şi alte oficialităţi diplomatice, militare şi civile.

La eveniment a fost prezent şi Radmila Šhekerinska, ministrul apărării din Republica Macedonia, care s-a aflat în vizită în România pentru a participa la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului Saber Guardian 2017.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat impresionat de desfăşurarea de forţe, precum şi de calităţile comandanţilor NATO. El a spus că astfel de exerciţii ajută ca inamicul să fie ”întotdeauna surprins”, în cazul de faţă fiind vorba despre spectatori.

  • „Cred că o să mai vin şi altădată. E un exercţiu foarte interesant de fiecare dată şi trebuie să spun că sunt foarte bucuros că avem comandanţi, şi vorbesc aici şi de comandanţii NATO, şi de comandanţii noştri, care ştiu de fiecare dată să pregătească exerciţii cu noi elemente, cu noi surprize”, a spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a cheltui ”cu folos” banii alocaţi pentru apărare, fiind deja foarte târziu în anul fiscal.

  • ”Recunosc că suntem deja foarte târziu în anul fiscal şi ar trebui ca Ministerul Apărării să ia toate măsurile pentru a se încadra în cheltuirea cu folos, nu oricum, a acestor sume importante”.

Întrebat cu privire la o posibilă discuţie cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, preşedintele a replicat:

  • ”O să avem o discuţie foarte aplicată pe aceste chestiuni”.

Şeful statului a afirmat că nu există probleme în ceea ce priveşte aprobările necesare pentru achiziţiile în domeniul militar.

  • ”Ceea ce trebuie achiziţionat şi pe ce trebuie să se concentreze în acest an este foarte clar. Nu e nicio problemă şi există toate aprobările necesare pentru ca aceste achiziţii să fie făcute de Ministerul Apărării în condiţii bune. O să discutăm şi aprobăm aceste planuri imediat ce ne sunt prezentate”.

 

NATO lasă uşa deschisă pentru Rusia

 

Preşedintele Comitetului Militar al NATO (CMC), Petr Pavel a apreciat modul de derulare a exerciţiului de la Cincu, felul cum au cooperat forţele multinaţionale într-un scenariu extreme de complex. A mai apreciat nivelul militar de pregătire. Oficialul NATO a remarcat rolul pe care îl au –în general – componentelele terestru, aerian şi cel maritim în asigurarea securităţii şi stabilităţiii regionale. Petr Pavel a remarcat şi celelalte exerciţii desfăşurate în această perioadă a Saber Guardian 17, care sunt cruciale pentru strategia NATO de descurajare şi apărare.

Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa, prezent sâmbătă la exerciţiul Saber Guadian 17, a declarat că NATO lasă uşa deschisă pentru Rusia, dar trebuie să arate că Alianţa este puternică şi pregătită pentru orice. Ben Hodges a declarat că prin exerciţiu s-a demonstrat că Alianţa NATO este pregătită.

  • „Exerciţiile militare sunt despre capabilităţi şi despre a fi siguri că orice inamic potenţial ştie că suntem pregătiţi, dar este şi despre a lăsa uşa deschisă. Vrem ca Rusia să fie un membru responsabil al Comunităţii Globale, vrem ca Rusia să revină în Comunitatea Globală. Aşa că lăsăm mereu uşa deschisă, dar cred că cea mai bună şansă a Rusiei de a se reîntoarce pe această uşă este misiunea Alianţei a se întări. Ruşii respectă întotdeauna puterea, deci am demonstrat coeziune, am demonstrat că suntem împreună şi că suntem pregătiţi“, a declarat Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre Americane din Europa.

Întrebat dacă este de părere că un exerciţiu de o asemenea amploare poate să ducă la escaladarea conflictului cu Rusia, Ben Hodges a declarat că „din contră, slăbiciunea poate să fie un semnal de îngrijorare”.

  • „Ceea ce escaladează tensiunea este să părem slabi, neconectaţi, nepregătiţi, acestea sunt elementele care invită la agresiuni. Dacă rămânem puternici, soldaţi americani, români, britanici, italieni, cred că posibilitatea oricăriei greşeli este mult mai scăzută“, a declarat Ben Hodges.

Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor au fost susţinute de aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române şi ale USAREUR. În sprijin au acţionat structuri de informaţii militare, PSYOPS şi topogeodezice.

 

© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru
© Razvan Negru


comentarii
1 comentarii

ii place lui herr werner care nu facu armata
da tacsu fu la hilerjunger si ss !!!!!!!!!!!!!!
hai hai romane wernere
ARDEO
16.07.2017 11:13
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia